Biciklizz biztonságosan!

Szerszám-anyag

Biciklizz biztonságosan!

A tavasz beköszöntével ismét előkerülnek a kerékpárok. Mielőtt azonban nyeregbe pattannál, érdemes elvégezni néhány ellenőrzést, amelyekkel megelőzheted a problémákat.
Tisztítás, ápolás
 
A kerékpár ápolását alapos tisztítással kell kezdeni. A gumikat bő vízzel mosd le, minden más részt viszont petróleumba vagy benzinbe mártott ronggyal, kefével tisztíts, és egy másik kendővel is áttörölheted őket. Utána érdemes átnézni a kerékpárt A-tól Z-ig. Vegyél szemügyre minden csavart, a hajtógépezetet, a gumik épségét. Ha mindent rendben találtál, akkor kend meg gépolajjal vagy kenőzsírral mindenhol, ahol érintkezési pont van. A hátsó kerék láncát ajánlott átfuttatni petróleumos rongyon. Ezután szemenként is megtisztíthatod. A láncot visszahelyezése után, lassan megforgatva újra olajozd be. Óvd a kerékpárt a rozsdától. A belső, nem nikkelezett, krómozott részeket jól be kell olajozni. Valahányszor a kerékpár megázott, puha ronggyal töröld teljesen szárazra. Az esetleges rozsdafoltokat petróleummal vagy terpentinnel is bedörzsölheted, azzal könnyebb kezelni, eltávolítani.
black-and-white-photo-of-bicycle-spokes-1549306.jpg
 
Beállítás, szerelés
 
Indulás előtt ellenőrizd a kerekek rögzítését és a kerék futását, valamint a kerékküllők feszességét. Figyelj arra, hogy a kerekek egyenletesen, csendesen, ütés nélkül forogjanak a tengelyükön. Ne érjenek hozzá semmihez!
Állítsd be a nyereg magasságát, hogy termetednek megfeleljen. A nyeregcsövet azonban csak a "maximum" jelzésig húzd ki! Az optimális ülésmagasság az ember lábhosszától függ, akkor jó a beállítás, ha a lábad hajtás közben kiegyenesedik, amikor a hajtókar a legalsó pozícióba kerül. Ízlés szerint állítsd be a fékeket. A kopott fékgumikat cseréld le, mert ha nem fognak rendesen, balesetveszélyesek. A fékek mozgó alkatrészeit, a fékkarokat, bowdenhuzalokat olajozd meg, nem árthat nekik. A fékeket akkor állítottad be jól, ha már akkor is teljes erővel fognak, ha a fékkart csak félig húzod be.
 
fotó:pexelshirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Bicikli a mennyezeten
Olyan kerti szerszámtárolót épített Kalocsai Csaba Budakalászon, amelyben a kerékpárt is tárolni tudja.


Szerszám-anyag
Saját kezűleg épített chopper kerékpár
Nem sokan vállalkoznak rá manapság, hogy saját kezűleg építsenek meg egy kerékpárt, hát még egy chopper jellegűt. Muzslay Jenő Szolnokon viszont pontosan ezt tette. Az eredmény bámulatra méltó.


Szerszám-anyag
Biztonságos biciklitároló készítése
A többség egészen addig kerékpározik, míg nem lesz nagyon csípős a hideg. De a kerékpárokat addig is és azután is tárolni kell valahol – lakásban, melléképületben vagy garázsban. Íme egy ötletes megoldás.


Ötletek
Kerékpárállvány javításhoz
Rendszeresen bringázik Török Árpád Nagykovácsiban, és tavasszal a kerékpár karbantartása megszokott és visszatérő feladat, amit sokszor maga hajt végre. Ehhez ötletes állványt szerkesztett.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság