A mindennapok takarékossága

Szerszám-anyag

A mindennapok takarékossága

Hogyan lehet újabb pénzeket spórolni a villanyon, gázon, vízen? Tehetjük e még takarékosabbá otthonunk működését? Íme néhány ötlet, melyeknek megvalósítása nem túl egyszerű, de jól járhatunk.
Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy ne verje a plafont a villanyszámla:
 
Mivel a napfény egyáltalán nem zavarja a szemet, ráadásul kimondottan energiatakarékos, a lehetőségeinkhez mérten természetes fényt használjuk, a villanyt csak akkor égessük, ha feltétlenül szükségesnek találjuk.
 
Az izzószálas égők a felvett energiamennyiség 90%-át hővé alakítják, és csak 10%-ot fordítanak fénykibocsátásra. A korábban használt, elavult hagyományos izzószálas égőket cseréljük ki kompakt fénycsövekre. A modernebb technológiával működő fényforrások a felvett energia 50%-át is átalakítják fénnyé. Költséges megoldás, de hosszú távon mindenképpen nyereséges.
 
A kompakt fénycsövek sem tökéletesek, gyenge pontjuk például a gyújtószerkezet, vagyis a gyakori kapcsolgatás megrövidíti élettartamát. Ezért ajánlatos a fényforrásokat olyan helyeken használnunk, ahol  szükség van a folyamatos világításra, például az ablaktalan helyiségekben.
 
A legközelebbi felújításkor a ház (belső) falait fessük világos színekre, s a függönyöket is cseréljük világos színűekre, mert ezek a fény 78%-át visszaverik, így hatékonyabbá tesszük otthonunk fényellátottságát.  
 
Nem akarjuk az utcát fűteni, hát ne tegyük. Megoldható a probléma:
 
Az első és legfontosabb dolog az, hogy a szobák és helyiségek nyílászáróinak a szigetelését rendbe hozzuk és korszerűsítsük, e nélkül ugyanis a fűtésre kifizetett pénz szó szerint ki vandobva az ablakon. Nem beszélve a kárba veszett energiáról.
 
A hőszigetelt ablakokkal a felére csökkenthető az ablakokon át elszökő meleg, ezért azokat mindenképpen szigetelni kell. A szigetelés hatékonyságát nem az üveg vastagsága, hanem a közéjük zárt levegőréteg vastagsága, illetve a vákuumzár határozza meg. Vannak argongázos, infravörös sugárzást bent tartó ablakok is, de mivel nagyon költségesek, csak hosszú idő múlva térül meg a beszerelésük ? viszont övék a jövő.
 
A központi fűtés fűtőtestei mögé tegyünk alufóliát vagy más hő visszaverő lapot. Mivel ez visszaveri a meleget, hatékonyabbá teszi a fűtést. Talán ez a legolcsóbb megoldás.

Háztartási vízművek, avagy hogyan használjuk fel az otthoni vizeket:
 
Meg tudjuk valósítani az esővízzel való WC-öblítést, ugyanis ennek a folyamatnak az ivóvízzel történő megoldása pazarlás. Aki azonban fél az esővíztől, ugyanezt a problémát megoldhatja a mosógépből távozó víz gyűjtésével is. Kis munkával és egy csipetnyi kreativitással megoldható.
 
Ha tehetjük, szereljük fel a csapokat víztakarékos szabályozókkal, mert így jelentős mennyiségű vizet spórolhatunk meg. Jelentős mennyiségű víz vész kárba ilyenkor. Számoljunk egy kicsit, ha mindössze 1 csepp/másodperc csepegést tapasztalunk, az egyetlen csap esetében évi 10 000 liter víz elszivárgását jelentheti,ezért ha észre vesszük, azonnal szóljunk egy szerelőnek ? vagy oldjuk meg magunk.
 
A mosdókban található hagyományos WC-tartályokat, ha lehet, cseréljük víztakarékos tartályokra, ugyanis egy hagyományos rendszernél egy öblítés során az összes víz, míg a víztakarékos-tartályoknál csak annyi víz használódik el, amennyi szükséges.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Hőszigetelő, hanggátló és betörésvédő pince- és mellékajtók
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a pince- és mellékajtók kiválasztásakor?


Szerszám-anyag
Jól tömített ablakok
Nem szeretnénk az utcát fűteni, de éppen nem a nyílászárók cseréjére szántuk a rendelkezésünkre álló keretet? Nem gond, filléres megoldásokkal is javíthatunk ablakaink szigetelésén.


Ötletek
Cica a lakásban: ajtózár is meg nem is
Akinek van lakásban lakó macskája, ismeri azt a gondot, hogy az almot jó lenne a mellékhelyiségbe tenni, viszont ha becsukódik az ajtó, a ciculi nem tudja hová végezni a dolgát, így talál más helyet. Van megoldás!


Gép- és anyagújdonságok
Ablakfólia
Napfény, hőség és a káros napsugarak ellen sokféleképpen védekezhetsz, így például az ablakra ragasztható fóliákkal. Nemcsak a családi ház ablakain nyújt jó szolgálatot, de autók üvegein is. A fóliák díszítenek, és védelmet is nyújtanak.


Gép- és anyagújdonságok

A szürke az új fehér
Szerszám-anyag

Utólagos résszigetelés


Ötletek

Ajtó a falon


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság