Láthatatlan radiátor

Szerszám-anyag

Láthatatlan radiátor

Új ház építésénél, a lakás fűtésének korszerűsítésnél sokféle fűtési megoldás közül választhatunk. Itt a szegélyfűtés egy új és energiatakarékos technológia.
SzegélyfűtésA huszonegyedik század fűtésrendszerével szemben támasztott elvárások ? legyen energiatakarékos, egészségkímélő és persze esztétikus ? folyamatosan új módszerek kidolgozására ösztönzik a tervezőket. A hazánkba néhány évvel ezelőtt bevezetett szegélyfűtőtestet nevezhetjük ?láthatatlan radiátor?-nak is, bár valójában a padló és a falfelület érintkezésénél futó, rendkívül csekély helyigényű fűtőtest inkább hasonlít dekorációs elemre, mint radiátorra. Hatékonysága viszont jóval nagyobb, a szegélyfűtéssel akár 25% fűtési költség is megtakarítható. Az sem mellékes, hogy sokkal könnyebb takarítanunk körülötte.
 
Energiatakarékos megoldás
A készülék ? méterenkénti 0,75 négyzetméternyi sugárzó felületével ? nemcsak a tér levegőjét, hanem a falakat is fölmelegíti. Már 2-3 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is biztosítja a hagyományos fűtésnél tapasztalt hőérzetet, így 15-25%-os energia megtakarítást eredményezhet, ráadásul hőmegtartó képessége is nagyobb, mint a hagyományos fűtőtesteké. A rendszer víztartalma a radiátoros fűtésnél szokásos mennyiség egynegyede, a padlófűtésben keringetett vízmennyiségnek pedig körülbelül tizede. A két méter hosszú radiátorok szimpla és dupla kivitelben készülnek, fűtőteljesítményük 250 W/m (115 mm magas, 250 W/m teljesítményű, egyregiszteres komplett fűtőelem), illetve 460 W/m (195 mm magas, 450 W/m teljesítményű, kétregiszteres komplett fűtőelem).
Az egyszerűség és praktikusság a fűtésrendszer szerelésekor is megjelenik: nincs szükség drága, különleges szerszámokra vagy komolyabb szaktudásra, ráadásul a szegélyfűtőtestet bármilyen, már meglévő melegvizes rendszerre egyszerűen csatlakoztathatjuk. Beszerelési költségei kedvezőbbek a hagyományos fűtési rendszerekéinél.
 
Esztétikus és elegáns
 A szegélyfűtőtest formatervezett alakjával minden enteriőrbe elegánsan és feltűnés nélkül belesimul. A ?radiátorok? csekély helyigénye lehetőséget ad a lakás falfelületeinek teljes kihasználására. Lehet akár láthatatlan is a fűtőtest, ha harmonizál a falak, illetve a padlóburkolatok színével, de lehet dekorációs elem is, amely formatervezett alakjával elegáns külsőt kölcsönöz a lakásnak.
A szegélyfűtés emellett egyenletes hőmérséklet-eloszlást eredményez, amely csökkenti, vagy akár meg is szünteti az egészségre káros, nem gazdaságos, túlfűtött zónákat, valamint a por, a pollen és a mikororganizmusok szükségtelen keringését a levegőben. Könnyű tisztán tartani, karbantartást nem igényel. A Thermotech szegélyradiátorai három (fehér, bézs és ezüstszürke), alapszínben kaphatók, de igény szerint a színskála bármely színében legyárthatók.
 
Közeli rokon
A szegélyfűtőtest kiegészítője a padlókonvektoros fűtés, amelynek felfelé áramló meleg légfüggönye a nyílászárók használatakor meggátolja a helyiség gyors áthűlését, és beépítése megakadályozza az ajtók, ablakok párásodását. A nagy üvegfelületek előtt nincs mód a fűtőtestek esztétikus elhelyezésére, pedig éppen itt van a legnagyobb szükség a hőveszteség pótlására, mivel a benti levegő kicsapódik az üvegfelületre. Erre a problémára nyújt megoldást a padló szintjébe süllyesztett speciális szegélyfűtés, a padlókonvektor. A fűtőregiszter a szegélyfűtésnél már megismert rézcsöves, alumínium lamellás konvekciós hősugárzó.
 
 
A padlókonvektor csatornaházának lefedését különböző perforációjú rozsdamentes fedlap vagy farács takarhatja.
 
PadlókonvektorPadlókonvektor
A padlócsatorna horganyzott acéllemezből készül, melynek fényes felülete felfelé veti vissza a ráérkező hősugarakat, ezzel is fokozva a fűtés hatékonyságát. A csatornaház lefedését eltérő perforációjú fedlap takarja, mely nemcsak esztétikus, hanem teherhordó képességében is biztosítja a gondozás nélkül is rendkívüli hosszú élettartamot. Természetesen a rácsot alumíniumból is el tudják készíteni, de nagyon kedveltek a fából készült rácsok, amelyet bükkfából tetszőleges színre pácolva készítenek. A padlókonvektorokat ötféle standard kivitelben, egyedi igény szerinti hosszban, készre szerelve, egyoldali bekötéssel, beépített mechanikus légtelenítő szeleppel gyártják. Csatornamélységük 11-16 cm között változtatható, a standard méret 13 cm, szélességük a teljesítmény függvényében eltérőek.
 
Az üvegfelület előtt ugyanolyan fűtőregiszter biztosítja a fűtést, mint a falszegély mentén, csak a nyílászáró előtt végigfutó padlócsatornába van süllyesztve.
 
Radiátoros fűtés
Az erősen felfűtött levegő gyorsan felszáll, majd megfordul a térben és hideg levegőként érkezik vissza a padlóra. A hőviszonyok ebben az esetben kiegyenlítetlenek és jelentős a poráramlás.
Padlófűtés
A hősugárzás elvén működik, de elhelyezkedése miatt a külső, hideg falak esetében gyenge a hatásfoka. Az eredmény: nagy hőmérséklet-különbség a padló és a mennyezet között, magasabb talajhőmérséklet, alacsonyabb külső falhőmérséklet.
Szegélyradiátor
A kellemes hősugárzás gyorsan és mindenhol egyenletesen melegíti fel a teret. Az eredmény: kiegyenlített, egészséges szobahőmérséklet, nincs pára- és poráramlás, és alacsonyabb szobahőmérsékleten is jó a komfortérzet.
könnyedén a burkolat élére pattinthatók.
Tippek a beépítéshez
 
A beépítést, a magassági állíthatóságot a csatorna oldalán elhelyezett ?fülek? segítségével egyszerűen elvégezhetjük.
Két alumíniumlamellás fűtőregiszter rendkívül kevés helyet igényel, de hatékonysága sokkal nagyobb.
A fűtőregiszterek hagyományos rézcsövezéssel kapcsolódnak egymáshoz, 1 méteren mindössze 1,5 dl vizet keringetve.
A fűtőelemeket rögzítő burkolat felerősítése csupán néhány csavarral történik, a takarólapok pedig könnyedén a burkolat élére pattinthatók.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Újítsuk fel mosogatónkat!
Konyhánk fontos és egyik leghasználatosabb pontja a mosogató. Érdemes tehát időt és némi pénzt rászánni, hogy felújítsuk, megfelelő állapotba hozzuk. Általános és praktikus megoldás a csere, hiszen így 10-15 ezer forint ráfordítással kivitelezhető a mosogató felújítása.


Otthon-bútor
Mapei segítség a burkoló keresésben
Ötlete sincs, hol találjon szakembert a felújításhoz? Gondolta, megkérdezi egyik ismerősét, hátha Ő tud valakit? És ha nem?! Gyötörték már Önt ezek vagy ezekhez hasonló kérdések? Ha még nem találta meg a „nagy ŐT”, akkor érdemes pár percet cikkünkre szánnia.


Ötletek
Helytakarékos gyerekszoba: ágy a magasban
200×90 centis matrac fér el ezen az ágyon, amelyet Kovács Viktor (hivatását tekintve fejlesztőmérnök) készített a gyerekszobába Budapesten.


Hírek
Fiatalos lendülettel menetel az idén 100 éves Terrán
Az immár 100 éves múlttal rendelkező, a tetőfedőanyag-gyártók között mai napig piacvezető Terrán 2019-ben is pozitív gazdasági mutatókkal zárta az évet.


Gép- és anyagújdonságok

Láncfűrész újdonság


Szerszám-anyag

Utólagos hőszigetelés


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság