Kandalló építése

Szerszám-anyag

Kandalló építése

Ki ne szeretne a kandallóban égő tűz látványa mellett pihenni? A meleget és nyugalmat sugárzó berendezést egyre többen választják otthonuk fűtésére.
kandalló építéseA kandalló mindig látványos és meghatározó eleme volt a lakások enteriőrjének. Manapság a díszítő funkció mellett jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát és hatékony fűtési módszer is. A fával fűthető modern kandallók működése jól szabályozható, tiszta és biztonságos. Egyes típusaik utólag is könnyen telepíthetőek, a hordozható kandallók pedig költözéskor vagy a lakásátalakítás során egyszerűen áthelyezhetők. Stílusukat tekintve lehetnek klasszikus, rusztikus vagy modern készülékek, forma tekintetében pedig csak a képzeletünk, illetve lakóterünk elrendezése szab határt a lehetséges változatoknak. Viszont a különböző kivitelű kandallók között jelentős árkülönbség lehet, néhány százezertől akár több millió forintig.
 
Tervezéstől a tűzgyújtásig 
Mielőtt kiválasztanánk a kandallónkat, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk vele fűteni. Gondolkodjunk rendszerben: a nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére, a meglévő kémény alkalmas-e a keletkező füstgáz elvezetésére és biztosított-e az égéshez kellő mennyiségű friss levegő folyamatos utánpótlása. A legfontosabb, amire nem gondolnak a kandalló-tulajdonosok, a lakás túlzott szigetelése, illetve a szellőzés hiánya. Lehet bármilyen jó kéményünk, magasságtól, keresztmetszettől, anyagtól függetlenül, megfelelő huzat csak akkor lesz benne, ha az általa kiszívott levegővel azonos mennyiségű friss levegő jut a házba. A kéményt lehetőleg szakértővel vagy az építésszel terveztessük meg annak érdekében, hogy elhelyezkedése leendő kandallónk szempontjából a legideálisabb legyen. A kandalló építését csak referenciával rendelkező szakemberre bízzuk. A felhasznált anyagokról, stílusról és méretről ízlésünk és pénztárcánk dönthet. A kandalló csak stabil, nem éghető födémre épülhet, és 15 négyzetméternél kisebb helyiségben nem javasolt. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de megépíthetjük úgy is, hogy körbejárható legyen, s több oldalról élvezhessük a tűz látványát.

kandallóModern tűzfészek
Működés szempontjából két alapvető kandallótípus van: nyílt és zárt égésterű. Az előbbi a működéséhez - égéséhez - szükséges levegőt az adott helyiségből használja, szemben a zárt égésterűvel, amely a levegőt a külső környezetből fogyasztja. Ehhez természetesen egy csövön át a külső környezeti levegővel össze kell kötnünk. Új építésű házakban a zárt égésterű készülékek beépítését javasolják, mert ez az egyetlen műszakilag megfelelő megoldás arra, hogy kandallónk a lakótér levegőjétől függetlenül működhessen.
Vannak úgynevezett folyton égő kandallók, amelyek egyre jelentősebb szerepet töltenek be otthonunk fűtésében. (A tűztérbetét hatékonysága nagyban függ a méretezés pontosságától. A drágább tűzterek öntvényből, az olcsóbbak lemezből készülnek samottborítással, de ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabbak is.) Egy átlagos kandallóbetét névleges teljesítménye 8-10 kW körül mozog, hatásfoka pedig 60-70%-os lehet, ami jelzi, hogy a közhiedelemmel ellentétben ezek a készülékek fűtésre igenis alkalmasak. A kandallóba a nap bármely szakaszában begyújthatunk, a meleget szinte azonnal leadják a környezetüknek. A korszerű, folytonégő tűzterek 8-10 órás, késleltetett égéssel, kevés tüzelőanyag felhasználása mellett egyenletes meleget adnak a teljes üzemidő alatt.
 
Mi lobogjon?
Kandallónk akkor működik a legmegfelelőbben, ha jó fűtőértékű, száraz, kemény fával tüzelünk, ilyen a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a  nyír, az akác. A tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban vásároljuk meg, tavasszal, így felhasogatva, kellően száraz lesz mire eltüzeljük. A kellően száraz fa hőleadása kétszerese a 70%-os nedvességtartalmú fáénak.(A párolgás hőt von el.) 
 
Egyedi kandalló összeállításának és burkolásának lépései
 
1.) A kandalló helyének pontos felméretezése (105×65) a nappaliban, figyelembe véve a kémény középpontját.

2.) Az alapnak stabilnak kell lennie, hiszen erre fog felfeküdni a tűztér, ezért itt érdemes 10 centis ytongot használni.

3.) Az elemeket kötésbe téve csemperagasztóval kell rögzíteni és minden darabnál ellenőrizni a vízszintességet.

4.) Az ytong rendkívül jól alakítható, fűrészelhető, a hőt gyengén vezeti, felülete pedig bármivel burkolható.

5.) A kályha teljes magasságában KVS hőálló kerámiabetétes lapot tettek, amit telibe gletteltek, hogy ne porladjon.

6.) Folytonégő (12 kW Supra) tűztér szintbe állítása, az alsó fatároló rész nagyságát a tűztér szélessége adta meg.

7.) A kéménynyílás csatlakoztatása a kürtőhöz. Átszellőző nyílás vésése a másik szobához, amit ki kell csövezni.

8.) Ezután jön a kémény bekötése a kürtőbe és a rések bedolgozása az átszellőző cső mindkét oldalán.

9.) A tűztér tetején lévő nyílásokat szabaddá kellett tenni, hogy a minél több meleg levegő áramolhasson a testben.

10.) A tűzteret tilos teljesen körbeépíteni, mert szétrepeszti az anyagot, ezért minden oldalról 5-5 mm távolságot kell hagyni.
 
11.) A stabilitás érdekében a tűztér fölé vaslemezzel megerősített, áthidaló ytong elem került beépítésre.

12.) A kandallótest teljes magasságának felhúzása után következik az építmény bevakolása.

13.) A burkolóanyaggal harmonizáló, méretre vágott, felpolírozott márványlapot kissé a tűztér alá csúsztatva kell ragasztani.

14.) A préselt, kisméretű, cserépszínű burkolótéglákat vizes vágóval a legkönnyebb pontosan méretre, illetve gérbe vágni.

15.) A téglákat kötésbe kell tenni, egymástól egyenlő fugatávolságra, s ahol szükséges, száradásig aládúcolni.

16.) A tűztér fölé, megtörve a vörös téglák egyhangúságát, hasonló méretű és stílusú fehér burkolókő került.

17.) Közvetlenül a "Jancsi" ajtaja fölött, szintén dekorációs célzattal a téglák függőlegesen lettek rögzítve.

18.) A kályhatest homlokzatára a meleg levegő áramlását elősegítő díszrács lett rögzítve (a másik szobába szintén).

19.) A fugarések hagyományos csempefugázóval lettek kihúzva, zacskóból kinyomva, így rusztikusabb a felület.

20.) A téglákat - hogy a vízfoltokat eltüntessük és mélyebb felületet kapjunk - ajánlatos lelakkozni vagy lenolajjal átkenni.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
A cserépkályha reneszánsza
Ki ne vágyna egy hűvös, téli estén hozzásimulni a meleget sugárzó kályhacsempékhez? A cserépkályhával való fűtés egyesek számára kissé elavultnak tűnik, pedig a gázkonvektorral vagy az elektromos fűtéssel felveszi a versenyt. Kiváló hőtartó, illetve hőleadó képessége a mai energiaárakat figyelembe véve nem elhanyagolható szempont.


Szerszám-anyag
Kémény-információs szolgálat a Leier-nél
A szénmonoxid mérgezés egyre nagyobb veszélyt jelent. Felmérések szerint csak Budapesten 120 ezer embert fenyeget. A kéményeket évente szükséges ellenőrizni. A fűtési szezonok tapasztalatait évek óta begyűjti és elemzi Leier Hungária Kft. A cég szervíz szolgálatot indított.


Gép- és anyagújdonságok
Élet a radiátoron túl
Az egyre modernebb technikáknak köszönhetően már nem csak radiátorral fűthetünk, hanem választhatunk személyre szabott, hangulatunkhoz és stílusunkhoz illő alternatív megoldásokat.


Ötletek
Papírtégla – tüzelő szinte ingyen
Otthon fejlesztette ki találmányát Hír Ferenc (Nagykarácsony): reklámújságokból és esővízből állít elő tüzelőt – majdnem ingyen.
Szerszám-anyag

Padlófűtés hibátlanul


Gép- és anyagújdonságok

Csőradiátorok: forradalmi formák


Szerszám-anyag

Takarékos tippek


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság