Kommunikáló kapcsolók

Szerszám-anyag

Kommunikáló kapcsolók

Mire is való tulajdonképpen a kapcsoló? ? tehetnénk fel a kérdést, egy-egy gyártó katalógusát nézegetve. Alaposabban szemügyre véve némelyiket, hihetőnek tűnik, hogy ezeket már nem is kapcsoljuk valójában, hanem ?kommunikálunk? velük ? ahogy a prospektusok többsége írja. A lenyűgöző dizájnon túl a funkciók tekintetében is széles a választék.

A kapcsolók, aljzatok, csatlakoztatók világában azt már megszokhattuk, hogy a gyártók fejlesztői ? megfelelve a lakberendezési elvárásoknak ? egységes arculatúra formálják a különböző termékcsaládokhoz tartozó takarófelületeket ? ez lehet műanyag, fa, fém, bőr vagy akár márvány, gránit. Évente piacra, s nehéz elképzelni olyan stílusú otthont, amelyhez ne találhatnánk megfelelően illeszkedő rendszert.

Újabb és újabb dizájn kerül piacra, s nehéz elképzelni olyan stílusú otthont, amelyhez ne találhatnánk megfelelően illeszkedő rendszert. Ezek a látszólag apró kiegészítők valóban nagyban befolyásolják a falfelület látványát, nem beszélve arról, hogy ahogy szaporodnak a lakásban az elektronikus eszközök, egyre több vezeték, hosszabbító, kapcsoló, aljzat vesz körül bennünket, s így lakberendezési szempontból is egyre nagyobb jelentőségük van. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már a legkülönbözőbb vezetékes eszközök ? elektromos aljzatok, telefon-, informatikai és optikai aljzatok ? csatlakoztatása megoldható ? esztétikusan és biztonságosan ? ugyanazzal a dizájnnal készült termékcsaládot használva. A gyártók komplett háttérrendszereket is biztosítanak, így a vezetékek ? ha nem süllyesztjük őket a falba, padlóba ? formatervezett, bővíthető vezetőcsatornákba húzhatók, amelyek padlólábazatként vagy mennyezeti csatornaként illeszthetők fel, s amelyekbe a további aljzatok vagy világítótestek könnyen elhelyezhetők.

Irány a központi vezérlés

Az elektromos szerelvények fejlesztésének fő iránya, hogy központosítsa az épületgépészeti berendezések kezelését. A kapcsolók, aljzatok, csatlakozók funkciójukban ennek az iránynak felelnek meg. Így több eszköznek van már saját kapcsolója ? például motorral rendelkező redőny-, árnyékoló- és termosztátkapcsolók ?, de a világítás is előre programozható az időkapcsolókkal; mindezek a legtöbb korszerű típusnál távirányítós és mechanikus formában egyaránt föllelhetők, és léteznek egyesített panelek is, amelyek az összes ilyen kapcsolót  egy keretbe foglalják. Az épületgépészeti berendezések központosított szabályozására ? fűtéshűtés hőmérsékletszabályozására, fény- és hangerő- szabályozásra, napszak vagy időjárás szerinti beállításokra stb. ? azért is szükségünk van, mert egyre bonyolultabbak ezek az eszközök, s hatékony, gazdaságos működésük leginkább programozottan érhető el. E központi vezérlésnek legegyszerűbb formája a világításvezérlés. Ez egy vezérlő, jeladó, ún. szcenáriókapcsolóból, egy vagy több végrehajtó (jelvevő) kapcsolóból és a távvezérlőből állnak, változó program- vagy funkciólehetőségekkel.

A világításvezérlők ? a vezérelt eszközök számától függően ? ma már nálunk is elérhető áron kaphatók. Pl. egy négy lámpakörre kiterjedő, rádiófrekvenciával működő, bővíthető rendszer ára 25-30 ezer forint körül van. A központi vezérlés legteljesebb változata, az épület teljes gépészetének központi irányítása, programozott szabályozása ? vagy  számítógéphez csatlakoztatva, vagy saját szerverrel ? viszont többszázezres beruházás.

Az aljzatok és a kapcsolók stílusa

A változatos dizájnt ? az anyagválasztáson kívül ? az teszi lehetővé, hogy a kapcsolók, ill. aljzatok többsége három egységből áll. Így az elektromos mechanizmustól elkülönülő takaróelemek részei ? keretek, takarólapok és kapcsolórészek ? egy termékcsaládon belül sokféle színkombinációt tesznek lehetővé. Ezért a keret, a takarólap, illetve a kapcsolórész az igények szerint külön válogatható össze, külön árszabás szerint.

 

 
egyesített kapcsoló

Keretbe foglalva:

A keretpanelekkel esztétikusan helyezhetők el a különféle csatlakozók.

Mielőtt egyesített keretet választunk, fel kell mérni, hogy a csatlakoztatni kívánt különböző eszközök milyen távolságban vannak egymástól, és így eldönthető, hogy valóban alkalmas megoldás az egybként mutatós keretpanel.

Ebben az ötös keretpanelben földelt csatlakozóaljzatot, TV-RD-SAT antennát, informatikai csatlakozót, fényerőszabályzót és hangszóró-csatlakozót találunk.

billenő kapcsoló

Távvezérelt aljzat: Szinte minden kapcsolófajta kapható távvezérelhető formában is, de az aljzatokhoz is készülnek távvezérlők, amelyeknek vannak időkapcsolóval ellátott változatai. Az szinte mindennapi, hogy az elektromos csatlakozó aljzatok a balesetek elkerülése miatt védőretesszel ellátottak.


billenő kapcsoló Egyszerű billenő kapcsoló: Míg az európai kontinentális divatban a nagy gombos kapcsolók terjedtek el, addig a szigetországi designerek a kis gombos változatokban állítanak elő szebbnél szebb darabokat.
billenő kapcsoló Segítő jelzőfény: A legegyszerűbb egypólusú nyomókapcsolók többségét jelzőfénynyel látják el.
billenő kapcsoló Mozgásérzékelő
A nálunk is főként bejáratoknál vagy kerti világításoknál elterjedt mozgásérzékelők egyre kifinomultabb rendszereivel a korábbi elterjedt alkalmazási lehetőségek bővülnek. Energiatakarékossági szempontból nagyon előnyös a használata.
billenő kapcsoló

A fényerő-szabályozók a legkülönfélébb dizájnnal készülnek; a leggyakoribb a tekerhető gombos megoldás, de lehet ez gömb is, mint a Legrand-termékeknél, nagy vagy kis gomb, mint a Varilight-stílusnál.

billenő kapcsoló Egyesített kapcsoló: Az egy rendszerbe illesztett kapcsolókkal előnyösen csökkenthetők a fali elektromos szerelvények száma, ezzel a kapcsolóval a fényerő-szabályozás és a redőnyvezérlés végezhető.

A takarékos világítás egyik eszköze a nálunk is elterjedt fényerő-szabályozó kapcsoló. Ugyanakkor az energiatakarékos kompakt fénycsövek többsége csak analóg fényerő-szabályozóval (dimmer) használható, digitális dimmerrel, érintődimmerrel és távirányítású dimmerrel nem működnek. Sokan ezért nem is cserélik ki azokban a helyiségekben sem a hagyományos izzókat, ahol naponta több órán át szükség van a világításra ? holott a kettő együttes használatával a vizsgálatok szerint további 30?40%-os energiamegtakarítás is elérhető lenne. Létezik azonban egy zseniális megoldás, amelyhez nincs szükség fényerő-szabályozós kapcsolóra sem, és mégis különböző erősségűre állítható a szobai világítás. Az EMC-Varilight switch kompakt fénycsövek a hagyományos ? nem fényerő-szabályozós kapcsolókkal ? is dimmelhetők. A fényerő beállítása úgy történik, hogy gyorsan le és fel kell kapcsolni a kapcsolót, ekkor a lámpa fényereje lassan váltakozni kezd. Amikor a fényerősség eléri a kívánt szintet, a felhasználó lekapcsolja a kapcsolót. A rendszer megjegyzi ezt a fényerősséget, és amikor a felhasználó újra felkapcsolja, a lámpa az előzőleg beállított fényerővel világít mindaddig, amíg egy másik alkalommal más szintet nem állítanak be. Rövidesen nálunk is kapható lesz a Flex Digit technológiát alkalmazó kompaktfénycsőcsaládnak az a fényerő-szabályozásra alkalmas másik típusa is, amely mindenféle kapcsolóval működtethető lesz. Az angol fejlesztőcsoport vezetője az idén kapta meg az angol királynő innovációs nagydíját, a terméket az Industria kiállításon nálunk is bemutatták.

 


Szabályzott fénycső

 
A fénycsövek többsége nem működtethető fényerő-szabályozókkal, amelyek mégis, azok csak az analóg típussal. Rövidesen piacra kerül azonban egy olyan kompakt fénycső is, amely minden típusú fényerő-szabályozós kapcsolóval használható. Ugyanennek a gyártónak már most is kapható dimmelhető kompakt fénycsöve, amely hétköznapi egypólusú kapcsolókkal is kezelhető.
 
Változatos design
 
A fényerő-szabályozók a legkülönfélébb dizájnnal készülnek; a leggyakoribb a tekerhető gombos megoldás, de lehet ez gömb is, mint a Legrand-termékeknél, nagy vagy kis gomb,mint a Varilight-stílusnálhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
A jövő hőszigetelése
A viharosan emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabb és nagyobb szerep hárul az épületek hőszigetelésére és termikus védelmére. Az alacsony energiafogyasztás leginkább a tetők, külső falak, a padlók és az alagsorok kiváló hőszigetelésével érhető el.


Szerszám-anyag
Ultrahalk, elérhető árú, profi kerti gépek
Idén tavasztól már a vasárnap délutáni szieszta idején is nyugodtan nekiláthatunk a kertápolásnak: az eddig csak profi gépeiről ismert STIHL legújabb akkus kerti szerszámai az otthoni felhasználók számára is nagy erőt biztosítanak a kert karbantartásához, ám teszik ezt úgy, hogy működésük nem járt olyan zajjal, ami zavarná a szomszédok pihenését.


Szerszám-anyag
Kompakt és ultraerős porszívók
A kompakt, könnyen kezelhető Nilfisk One és a skandináv formatervezés ihlette Nilfisk Select megalkotásával újabb háztartási porszívókkal gondoskodik kényelmünkről és egészségünkről a nagy múltú gyártó.


Szerszám-anyag
A cserépkályha reneszánsza
Ki ne vágyna egy hűvös, téli estén hozzásimulni a meleget sugárzó kályhacsempékhez? A cserépkályhával való fűtés egyesek számára kissé elavultnak tűnik, pedig a gázkonvektorral vagy az elektromos fűtéssel felveszi a versenyt. Kiváló hőtartó, illetve hőleadó képessége a mai energiaárakat figyelembe véve nem elhanyagolható szempont.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság