hirdetésNyílászárók légbevezetői

Szerszám-anyag

Nyílászárók légbevezetői

Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor a friss levegőről belépve egy helyiségbe szinte visszahőköl a rossz levegőtől. Ez a nem megfelelő szellőztetésnek és a tökéletesen záródó, korszerű nyílászáróknak köszönhető. Persze semmi baj ezekkel az úgynevezett légtömör nyílászárókkal, a probléma elsősorban az, hogy kevéssé ismertek a kis hőveszteséggel járó, szabályozott szellőztetés technikái.A szerkezeti hiányosságai miatt a fa nyílászárók rései, hézagai folyamatosan biztosították a lakás természetes légcseréjét, de ezeket a nyílászárókat leváltották a tökéletesen záródó, dupla üvegezésű, jó minőségű hő-, hang- és légszigetelt változatok. Ezek beépítésével gyakorlatilag megszűnik, vagy jelentősen korlátozódik a természetes légcsere. Így a lakásokban ? a megfelelő szellőztetés hiányában ? káros mértékben növekedhet a belső páratartalom. Ha a rosszul szellőző épületben esetleg a hőszigetelés kivitelezése során kisebb hibákat is vétettek, akkor menthetetlenül kialakulnak a hőhidak, melyek mentén bekövetkezik a páralecsapódás, és előbb-utóbb megjelennek a penészfoltok is.

De a legsúlyosabb probléma mégiscsak az, hogy jelentősen rontja a rosszul szellőző helyiségekben tartózkodók komfortérzetét, így egészségét, az ?elhasznált? levegő, vagyis a megnövekedett szén-dioxid- (CO2) és páratartalom (HO2). Márpedig ebből nem keveset ?termelünk?, egy 3-4 tagú család átlagos napi páratermelése, illetve vízfelszabadítása elérheti a 10-15-20 kilogrammot is.

A ?dobozeffektus? elkerülése miatt a kis hőveszteséggel járó, szabályozott szellőztetési rendszerek kialakítása az új építésű házakban Európa sok országában már építésügyi előírás. A szellőzés szempontjából is gondosan tervezett lakásokban a lakóhelyiségek közötti légmozgás biztosítása érdekében belső küszöbök már nem készülnek.

A szabályozott légcserét biztosító rendszerek utólag is pótolhatók. Ilyenek például a nyílászárókba építhető légbevezetők (AERECO), vagy a REHAU nyílászáróknál, (az ún. ütközőtömítéses ablakprofil rendszereknél) az ablakfalc-szellőztetők. Mindkét rendszer automatikusan biztosítja a légcserét. A rendszerbe épített páratartalom-, (levegőáramlás-, nyomáskülönbség-) érzékelők automatikusan zárják, illetve nyitják a csappantyúkat, így biztosítva a levegő ki- és beáramlását.

REHAU REGEL-AIR ablakfalc-szellőztető

A REHAU nyílászárókra nagyon könnyen felszerelhetők utólag is ezek a rendszerek. Nagy előnyük, hogy sem kívülről, sem belülről nem látszanak. A rendszer két falcszellőztető elemből áll, továbbá az ütköző tömítés cseréjére szolgáló tömítésekből. A két falcszellőztető elemet a felső vízszintes tokél (vagy vízszintes tokosztó) falcára kell egymás mellé felszerelni a kilincshez közelebb eső részen, ahol a szárnyon lévő vasalati elemekkel nem ütközik. Ezzel pontosan egy vonalban ki kell vágni a cserélendő ütközőtömítést, s ennek helyére a szárny-szellőztető (FLD) tömítést beragasztani. Az FLD-tömítés két végét ? pillanatragasztóval bekenve ? hozzáillesztjük az ütközőtömítéshez. Majd a két ún. tok-beömlő (BED) tömítés helyét kell kijelölni a függőleges tokélen. Ennek helyét az ablak magassága határozza meg: 500 mm-es tokmagasságnál az alsó tokéltől 100 mm-re, 1200 mm-es tokmagasságnál 250 mm-re, ennél magasabbnál 450 mm-re helyezzük. Hasonlóképpen, mint az FLD-tömítésnél, kivágjuk a helyét, majd a két végénél beragasztjuk.
1. Az ablak vízszintes falcán ? kijelölve a csavarok helyét ? előfúrásokat készítünk.
2. A két elemet 4,2X25 mm-es, műanyagokhoz használatos csavarokkal rögzítjük.
3. A szellőztető elemekkel pontosan egy vonalban kivágjuk a szárnyon cserélendő tömítést.
4. Az FLD-tömítés két végét pillanatragasztóval hozzáragasztjuk az ütközőtömítéshez.

AERECO nyílászáróba építhető légbevezető

Ezek a higroszabályozású légbevezetők bármilyen típusú nyílászáróra felszerelhetők. Az ablakszárnyra szerelendő szellőztető két részből áll, amelyek könnyen szétpattinthatók. Így jól látható, hogy a rögzítést szolgáló elem négy részre tagolt. Ennek megfelelően kell átfúrni, illetve kimarni az ablakszárnyat, majd a tokot. E rögzítő elem tagolásának segítségével kijelölhetők az eltávolítandó részek. A szellőztetőt az ablakszárnyon középre, a felső peremmel egy vonalban helyezzük el. 8 mm-es fúrószárral a négy eltávolítandó rész végpontjainál furatokat készítünk, majd a nagy fordulatszámú marógépbe 6 mm-es fúrófejet illesztve, kimarjuk a négy kijelölt szakaszt. Ha nincs marógép, akkor a fúróval annyi lyukat fúrunk a kijelölt részeken belül, hogy sok kicsi nyílás keletkezzen a szellőző rések számára, majd ?egybenyitjuk? az egymás melletti furatokat. Ugyanezt a műveletet kívülről, az ablaktokon is elvégezzük, ügyelve, hogy az ajtószárnyon és a tokon lévő nyílások egybeessenek. Az ablaktokon kívülre, a furatokat takarva felszereljük az esővédő-rovarrácsot, belülre pedig a helyére illesztjük magát a szellőzést biztosító elemet.


aereco légbevezető 1aereco légbevezető 2aereco légbevezető 3
1. A 4 részre tagolt, ablakszárnyra rögzítendő elem segítségével ? középre helyezve ? kijelöljük az eltávolítandó részeket.
2. A bejelölt, négy eltávolítandó szakasz végpontjainál ? mindkét végén ? 8 mm-es fúrószárral furatokat készítünk.
3. A marógépbe 6 mm-es fúrószárat helyezve ? a szárny teljes keresztmetszetében ? kimarjuk a négy jelölt részt.

aereco légbevezető 4aereco légbevezető 5aereco légbevezető 6
4. Ugyanezt a műveletet kívülről, a tokon is elvégezzük, a szárnyon lévő nyílások helyének megfelelően.
5. A 4,2X16 mm-es, műanyagokhoz használatos csavarokkal rögzítjük az elemeket, amikhez előfuratokat készítünk.
6. Kívülre a lyukak takarására szolgáló esővédő-rovarrácsot szerelünk, míg belül helyére illesztjük magát a szellőzést biztosító elemet
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Rácsok helyett biztonsági ajtó
Sokan úgy érzik magukat biztonságban, ha minél több és furfangosabb zárat szerelnek fel az ajtóra. Mások az erős rácsok védelmében hisznek, gyakran félretéve az esztétikai szempontokat is. Ezeket megoldásokat egyesíti a biztonsági ajtó ? valóban biztonságot nyújtva.


Szerszám-anyag
Felújít, átalakít - energiát takarít meg
Szeretné csökkenteni energiaköltségeit, miközben otthona komfortfokozata, így értéke is emelkedik? Néhány korszerűsítési és felújítási tanácsot megfogadva, akár a felére csökkentheti fűtésszámláit. Minden lakástulajdonos élhet a felújítási lehetőségekkel.


Szerszám-anyag
A mindennapok takarékossága
Hogyan lehet újabb pénzeket spórolni a villanyon, gázon, vízen? Tehetjük e még takarékosabbá otthonunk működését? Íme néhány ötlet, melyeknek megvalósítása nem túl egyszerű, de jól járhatunk.


Szerszám-anyag
Ablakkörkép
A nyílászáró megválasztása évtizedekre szóló döntés. Fontos, hogy harmonikusan illeszkedjen a környezetébe, esztétikus és tartós legyen. Ám a kínálat óriási: vajon melyiket válasszuk, milyen szempontok alapján dönthetünk?


Gép- és anyagújdonságok

Ha Otthon Melege, akkor nyílászáró-csere


Szerszám-anyag

Energia zseni ablak


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság