Nyílászárók légbevezetői

Szerszám-anyag

Nyílászárók légbevezetői

Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor a friss levegőről belépve egy helyiségbe szinte visszahőköl a rossz levegőtől. Ez a nem megfelelő szellőztetésnek és a tökéletesen záródó, korszerű nyílászáróknak köszönhető. Persze semmi baj ezekkel az úgynevezett légtömör nyílászárókkal, a probléma elsősorban az, hogy kevéssé ismertek a kis hőveszteséggel járó, szabályozott szellőztetés technikái.A szerkezeti hiányosságai miatt a fa nyílászárók rései, hézagai folyamatosan biztosították a lakás természetes légcseréjét, de ezeket a nyílászárókat leváltották a tökéletesen záródó, dupla üvegezésű, jó minőségű hő-, hang- és légszigetelt változatok. Ezek beépítésével gyakorlatilag megszűnik, vagy jelentősen korlátozódik a természetes légcsere. Így a lakásokban ? a megfelelő szellőztetés hiányában ? káros mértékben növekedhet a belső páratartalom. Ha a rosszul szellőző épületben esetleg a hőszigetelés kivitelezése során kisebb hibákat is vétettek, akkor menthetetlenül kialakulnak a hőhidak, melyek mentén bekövetkezik a páralecsapódás, és előbb-utóbb megjelennek a penészfoltok is.

De a legsúlyosabb probléma mégiscsak az, hogy jelentősen rontja a rosszul szellőző helyiségekben tartózkodók komfortérzetét, így egészségét, az ?elhasznált? levegő, vagyis a megnövekedett szén-dioxid- (CO2) és páratartalom (HO2). Márpedig ebből nem keveset ?termelünk?, egy 3-4 tagú család átlagos napi páratermelése, illetve vízfelszabadítása elérheti a 10-15-20 kilogrammot is.

A ?dobozeffektus? elkerülése miatt a kis hőveszteséggel járó, szabályozott szellőztetési rendszerek kialakítása az új építésű házakban Európa sok országában már építésügyi előírás. A szellőzés szempontjából is gondosan tervezett lakásokban a lakóhelyiségek közötti légmozgás biztosítása érdekében belső küszöbök már nem készülnek.

A szabályozott légcserét biztosító rendszerek utólag is pótolhatók. Ilyenek például a nyílászárókba építhető légbevezetők (AERECO), vagy a REHAU nyílászáróknál, (az ún. ütközőtömítéses ablakprofil rendszereknél) az ablakfalc-szellőztetők. Mindkét rendszer automatikusan biztosítja a légcserét. A rendszerbe épített páratartalom-, (levegőáramlás-, nyomáskülönbség-) érzékelők automatikusan zárják, illetve nyitják a csappantyúkat, így biztosítva a levegő ki- és beáramlását.

REHAU REGEL-AIR ablakfalc-szellőztető

A REHAU nyílászárókra nagyon könnyen felszerelhetők utólag is ezek a rendszerek. Nagy előnyük, hogy sem kívülről, sem belülről nem látszanak. A rendszer két falcszellőztető elemből áll, továbbá az ütköző tömítés cseréjére szolgáló tömítésekből. A két falcszellőztető elemet a felső vízszintes tokél (vagy vízszintes tokosztó) falcára kell egymás mellé felszerelni a kilincshez közelebb eső részen, ahol a szárnyon lévő vasalati elemekkel nem ütközik. Ezzel pontosan egy vonalban ki kell vágni a cserélendő ütközőtömítést, s ennek helyére a szárny-szellőztető (FLD) tömítést beragasztani. Az FLD-tömítés két végét ? pillanatragasztóval bekenve ? hozzáillesztjük az ütközőtömítéshez. Majd a két ún. tok-beömlő (BED) tömítés helyét kell kijelölni a függőleges tokélen. Ennek helyét az ablak magassága határozza meg: 500 mm-es tokmagasságnál az alsó tokéltől 100 mm-re, 1200 mm-es tokmagasságnál 250 mm-re, ennél magasabbnál 450 mm-re helyezzük. Hasonlóképpen, mint az FLD-tömítésnél, kivágjuk a helyét, majd a két végénél beragasztjuk.
1. Az ablak vízszintes falcán ? kijelölve a csavarok helyét ? előfúrásokat készítünk.
2. A két elemet 4,2X25 mm-es, műanyagokhoz használatos csavarokkal rögzítjük.
3. A szellőztető elemekkel pontosan egy vonalban kivágjuk a szárnyon cserélendő tömítést.
4. Az FLD-tömítés két végét pillanatragasztóval hozzáragasztjuk az ütközőtömítéshez.

AERECO nyílászáróba építhető légbevezető

Ezek a higroszabályozású légbevezetők bármilyen típusú nyílászáróra felszerelhetők. Az ablakszárnyra szerelendő szellőztető két részből áll, amelyek könnyen szétpattinthatók. Így jól látható, hogy a rögzítést szolgáló elem négy részre tagolt. Ennek megfelelően kell átfúrni, illetve kimarni az ablakszárnyat, majd a tokot. E rögzítő elem tagolásának segítségével kijelölhetők az eltávolítandó részek. A szellőztetőt az ablakszárnyon középre, a felső peremmel egy vonalban helyezzük el. 8 mm-es fúrószárral a négy eltávolítandó rész végpontjainál furatokat készítünk, majd a nagy fordulatszámú marógépbe 6 mm-es fúrófejet illesztve, kimarjuk a négy kijelölt szakaszt. Ha nincs marógép, akkor a fúróval annyi lyukat fúrunk a kijelölt részeken belül, hogy sok kicsi nyílás keletkezzen a szellőző rések számára, majd ?egybenyitjuk? az egymás melletti furatokat. Ugyanezt a műveletet kívülről, az ablaktokon is elvégezzük, ügyelve, hogy az ajtószárnyon és a tokon lévő nyílások egybeessenek. Az ablaktokon kívülre, a furatokat takarva felszereljük az esővédő-rovarrácsot, belülre pedig a helyére illesztjük magát a szellőzést biztosító elemet.


aereco légbevezető 1aereco légbevezető 2aereco légbevezető 3
1. A 4 részre tagolt, ablakszárnyra rögzítendő elem segítségével ? középre helyezve ? kijelöljük az eltávolítandó részeket.
2. A bejelölt, négy eltávolítandó szakasz végpontjainál ? mindkét végén ? 8 mm-es fúrószárral furatokat készítünk.
3. A marógépbe 6 mm-es fúrószárat helyezve ? a szárny teljes keresztmetszetében ? kimarjuk a négy jelölt részt.

aereco légbevezető 4aereco légbevezető 5aereco légbevezető 6
4. Ugyanezt a műveletet kívülről, a tokon is elvégezzük, a szárnyon lévő nyílások helyének megfelelően.
5. A 4,2X16 mm-es, műanyagokhoz használatos csavarokkal rögzítjük az elemeket, amikhez előfuratokat készítünk.
6. Kívülre a lyukak takarására szolgáló esővédő-rovarrácsot szerelünk, míg belül helyére illesztjük magát a szellőzést biztosító elemet
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Fa, műanyag, alumínium – ablakkeret mustra
Szakértő tippek a Deceunincktől


Otthon-bútor
Tetőtéri ablakok
A modern tetőtéri ablakok az újonnan épülő családi házak nélkülözhetetlen elemei. Alkalmazásukkal az eddig használaton kívüli, sötét padlástereket is otthonunk világos és barátságos, lakható részévé varázsolhatjuk. Lássuk a kínálatot és beépítésüket!


Gép- és anyagújdonságok
A káva hőszigetelése
Épületeink fenntartási költségeinek csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burokra szeretnénk kialakítani.


Szerszám-anyag
Felújít, átalakít - energiát takarít meg
Szeretné csökkenteni energiaköltségeit, miközben otthona komfortfokozata, így értéke is emelkedik? Néhány korszerűsítési és felújítási tanácsot megfogadva, akár a felére csökkentheti fűtésszámláit. Minden lakástulajdonos élhet a felújítási lehetőségekkel.


Szerszám-anyag

Ablakkörkép


Gép- és anyagújdonságok

Ha Otthon Melege, akkor nyílászáró-csere


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság