Zöld karácsony

Otthon-bútor

Zöld karácsony

Egy kis odafigyeléssel a karácsony a szeretet, a környezetvédelem és a kreativitás ünnepe lehet.

A csomagolás

Hazánkban rengeteg papírt használunk, évente fejenként átlagosan 95 kilogramm a „papírlábnyomunk”, ennek felét pedig a csomagolóanyagok teszik ki. És bármennyire örülünk annak, hogy a papír újrahasznosítható, mindössze 65 százalékát hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig a szemétlerakókba kerül.

shutterstock_763280404.jpgEzért aztán az ünnepek tájékán még fontosabb, hogy odafigyeljünk a papírhulladékra, illetve szelektíven gyűjtsük. Beszédes adat ehhez, hogy az ünnepek alatt 15 százalékkal több papírhulladék keletkezik. A gyártók ugyanis szeretik nagy dobozba csomagolni a termékeiket, hogy azok minél impozánsabbnak hassanak. A hézagokat meg műanyaggal tömik ki, ami rettentő lassan bomlik le.

De akkor mibe csomagoljunk?

Vannak olyan csomagolások, többször használható dobozok, amelyek ugyan papírból készülnek, de olyan szépek, hogy széthajtogatva el lehet tenni jövőre, vagy szerencsés esetben mi ajándékozhatunk tovább valamit bennük. Már ez is jobb a semminél, mert nem végzi a kukában egy halom papír nagyjából tíz perc után.

A másik lehetőség, az a natúr csomagolópapír, ami kreatívan díszíthető. Lehet rá nyomdázni, termésekkel feldobni. Vásárolhatsz hozzá karácsonyi pecséteket, amiket jövőre is elővehetsz, de egyszerű krumplinyomdával is készíthetsz változatos motívumokat. Sőt, azzal is istenien lehet játszani, hogy a különféle termések, falevelek és félbevágott gyümölcsök milyen nyomot hagynak a papíron, a legkisebbek pedig színes tenyérmintával is dekorálhatnak. A gyerekekkel végtelen szórakozás forrása ez a hosszú, szürke téli délutánokra. A végeredmény pedig teljesen egyedi és kevésbé terheli a környezetet, mint a csillogó papírok. 

1251e0f9fc87627f0afeccfcba83f00d.jpg

De vajon mi a különbség a barna csomagolópapír meg a szép színes, karácsonyi mintásak között? A kérdés jogos, a válasz pedig egyszerű. Míg az utóbbiak részben műanyagból készülnek, és ebben a formában egyáltalán nem lehet újrahasznosítani – majd lebomlanak egyszer valamikor, a távoli jövőben –, addig a natúr csomagolópapír újrahasznosítható, még akkor is, ha megfestjük.

Zsákok, szütyők, zacskók

A következő lépés az ajándékzsákok és szatyrok világa. Már a legegyszerűbb papírzacskó is a jobb megoldások közé tartozik – főleg, ha nem túl színes, nyomott mintás –, mert többször lehet használni és szelektíven gyűjthető. Utána jöhetnek a vászonzsákok. Ezeket is elrakhatod a következő évre, és persze remekül dekorálhatók: a kicsiknek a kedvenc motívumaikkal, a nagyobbaknak akár a neveikkel. A szütyőkhöz jó és tartós alapanyag a filc. Csomagolhatsz egyszerűen egy darab textilbe is, még varrni sem kell, és jövőre újra használható. 

christmas-4046450_1280.jpg

szöveg: Ökoanyu fotó: pixabay, pinterest

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Diy adventi dekoráció
Készíts egyszerűen ötletes dekorációt!


Gép- és anyagújdonságok
Csomagolást váltott a Poli-Farbe Platinum
Megújult az egyik legkedveltebb beltéri festékcsalád arculata, amely nemrég elnyerte Az Év Terméke díjat is.


Otthon-bútor
Ünnepi kivilágítás
Szenteste közeledtével nemcsak otthonunk belsejét díszíthetjük fel, hanem a ház külsejét is. A látványos fényfüggönyökkel ünnepi hangulatúvá varázsolhatod otthonod


Kert-balkon
Karácsonyfamustra
Milyen fenyőt válassz az ünnepekre?
Gép- és anyagújdonságok

Hogyan dekorálunk?


Gép- és anyagújdonságok

A Praktiker karácsonyi kínálata


Gép- és anyagújdonságok

Karácsony előtti nappaliátalakítás


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság