hirdetésÉpíttess fürdőkádat, ha a szabványos nem jó

Otthon-bútor

Építtess fürdőkádat, ha a szabványos nem jó

Sokszor alakul úgy, hogy a kis, belvárosi fürdőszobákba nem illik a szabvány kád. Ilyenkor újra kell gondolni a teret és új fürdőt alakítani.

Attila is pont ilyen helyzetbe került, így készült el az egyedi kád az új fürdőszobájá.

"Az egykori kamra és a wc összenyitása adott volt az új fürdőszoba kialakítására. Pont jó méretű, világos tereket kaptunk. Az új fürdőszoba kialakításánál legnagyobb kihívás a ferde fal volt, ahova a kádat szerettük volna tenni. Az akkori anyagi keretbe egy olcsó „alap” aszimmetrikus sarokkád fért bele. Ezt az egyenes oldalával kifelé építtettük be ide. A fal és a kád közé padka épült.
 
A szabvány akril kád helyére kerül az egyedi épített megoldás.

Az évek során az akrilkád kopásnak indult és cserére szorult. Emellett kényelmetlen volt, hogy zuhanyzás után fel kellett takarítani a padkán összegyűlt vizet. Idővel a kád körüli tömítés is egyre gyakrabban megadta magát és utat tört a víz a réseken. Felmerült a kérdés, hogy érdemes lenne ide egyedi kádat építeni.
 
Az elsőre egyszerűnek tűnő ötlet számos nehézséget hozott magával. Meglepetésemre alig találtam az interneten használható támpontot egy ilyen építmény kivitelezésére. Nem is beszélve a megfelelő kivitelező felkutatásáról.
 
A tervezés során szempont volt, hogy napi szinten zuhanyzásra és alkalmanként fürdésre is alkalmas legyen a kád. A méret kényelmesnek bizonyult két személy részére. Jó tanács, hogy mellőzzük a feleslegesen nagy méretet, amit túl sok idő vízzel feltölteni. A falak belső oldalát úgy alakítottuk ki, hogy kényelmesen neki lehessen dőlni. Ez a gyakorlatban bevált. Az ergonomikus kialakításnak és a víz felhajtó erejének köszönhetően ugyanolyan kényelmes benne ücsörögni, mint egy készen vásárolt kádban. Egyáltalán nem zavaró a kemény felület. Volt némi fenntartásom, hogy a fürdővíz gyorsan kihűl majd benne. Az Ytong hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően ezzel sincs gond. A kád elé egy fellépőt is építettünk.
 
Napokig fejtörést okozott a lefolyó kialakításának kérdése. Hosszas nyomozás után sem találtam olyan beépíthető lefolyót, amit dugaszolni lehet. Így egy sima zuhany lefolyó került a kád aljára. A lefolyócsőbe pedig a kádon kívül egy padlóba süllyesztett műanyag elzáró csap lett beszerelve. Ez alap állapotban zuhanyzásnál nyitva van. A kád feltöltésekor pedig el kell zárni.
 
A méretek és a forma véglegesítése után a kőműves kész tervek alapján végezhette a bontást és az izgalmas építést. Az előfal vastagabb, 12,5 cm-es Ytongból épült. Ez vasrudakkal be lett kötve az oldalsó tartó falakba. A kád többi oldalán 5 cm vastagságú lapok kerültek a fürdőszoba falához ragasztva. Ezután került kialakításra szobrászokat megszégyenítő ügyességgel a belső forma. A sarkon keletkezett háromszög alakú padka később praktikus pakoló helynek bizonyult. Ügyeltünk a lejtésére, hogy ne álljon meg rajta a víz és könnyen tisztán lehessen tartani.
 
 
Könnyen formázható Ytong alkotja az építményt
 
 
Szárad a felkent vízzáró réteg
 
Mozaik burkolat fedi a teljes felületet
 
A leglettelt felületre a Ceresit CL 51 kenhető szigetelő fólia került több rétegben. A sarkokat a hozzá tartozó szigetelő szalaggal erősítettük. Ezt követően a falhoz hasonlóan mozaik burkolatot kapott a kád. Utolsó lépésként felkerült a zuhanypanel és a kádparaván. A Ravak fémvázas edzett üvegből készült tolóajtós típusát választottuk, amely több méretben is elérhető."

Attila blogján még több hasznos ötletet találsz!
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Gardenexpo kertészeti kiállítás és vásár
Második alkalommal rendezik meg március 28. és 30. között a Gardenexpót. Magyarország legnagyobb kertészeti kiállítása és vására a tavalyinál kétszer nagyobb területen, közel 8000 m?-en várja a kert szerelmeseit.


Kert-balkon
Védekezés a növényi kártevők ellen
A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás, hanem a védekezés, és a megelőzés a legfontosabb cél. A levéltetvek nagyon gyorsan terjednek, fékezd meg őket időben.


Gép- és anyagújdonságok
Az építőipari munkaerőhiány lehetséges megoldása
Jobb munkakörülmények és megbecsülés a szakembereknek: ez lehet a kulcs az Új Ház Centrum szerint.


Otthon-bútor
Kenhető szigetelők
Mind a kültéri, mind a beltéri vízszigetelési munkákat jelentősen megkönnyítik a könnyen kezelhető korszerű anyagok, amelyek alkalmazása a műszaki leírás tanulmányozása után egyszerű feladat.


Otthon-bútor

Multimédiás szekrény


Gép- és anyagújdonságok

Karácsony pasztell díszekkel
Gép- és anyagújdonságok

Láthatatlan padlásfeljáró


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság