hirdetésKonyhaasztal utólagos felületkezelése

Otthon-bútor

Konyhaasztal utólagos felületkezelése

A kezeletlen fa bútorok utólagos felületkezeléséhez felhasználható az IKEA által forgalmazott Behandla pác vagy méhviasz fényesítő, amelyekkel tartós és ellenálló felületet lehet számukra biztosítani.

Hat színben és egy színtelen változatban kaphatók. Mindkét termék környezetbarát, újrahasznosítható anyagokat tartalmaz, a pác lenolajat, faolajat és színezőanyagot, a méhviasz fényesítő pedig méhviaszt, viaszt, lenolajat és faolajat. A félkilós kiszerelésű doboz pác esetén 5-6, a fényesítő 3-4 négyzetméterre elegendő egy rétegben. Ha már használták az asztalt, akkor előzetesen meg kell tisztítani, zsírtalanítani, finoman átcsiszolni, majd portalanítani a felületet. Az anyagok felhordására használhatunk ecsetet. Ha elég ügyesen kezeljük, időben visszatöröljük, vagy finoman belecsiszolunk, ezzel mesterségesen öregbíthetjük is a művünket, de a színválaszték között létezik „gyárilag” enyhén antikolt hatású is (bővebb információ: www.ikea.hu).

De íme egy másik megoldás: a Biopin Munkalap-keményolaj felhasználási területe – többek között – az erősen igénybevett, élelmiszerekkel érintkező konyhai fa munkapult, asztallap. Víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a kezelt felületet a kávé, vörösbor, citromlé, stb. és más, konyhában jellemzően előforduló szennyeződésekkel szemben. Az alap nedvszívó képességétől függően 2-4 rétegben vigyük föl a Biopin Munkalap-keményolajat. A be nem szívódott olajat kb. 15 percenként egy nem szöszölődő ronggyal vissza kell törölni. Színtelen, ezért ha a fa eredeti színénél sötétebb hatást szeretnénk, előzőleg alkalmazzuk a Biopin Beltéri lazúr valamelyik árnyalatát. Mivel ezek elsősorban tűlevelű fafajokhoz készültek, ezért keményfa esetén mindenképpen végezzünk előzetes „próbafestést” – például az asztallap hátoldalán. Egyébként olajozott felületek javítására is használhatjuk, ekkor két rétegben alkalmazzuk. Az olajozott felületek ápolására és tisztítására ne használjunk agresszív tisztítószereket (bővebb információ: www.biofestek.hu).

Még hosszasan sorolhatnánk a különböző, szóba jöhető márkákat. Bármelyiket választjuk, fontos, hogy rendszerben maradjunk, tehát azonos márkájú alapozót, hígítót, pácot, stb. használjunk, és tartsuk be a gyár által előírt technológiai utasításokat. Ezen kívül még egy dologra érdemes ügyelni, ha növényi olajakat használunk. A száradó olajok bizonyos körülmények között öngyulladóak, ezért az átitatott rongyokat jól szellőző helyen ki kell tenni száradni, vagy azonnal vízbe áztatni.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Stílusos polc a cipőknek
A családi házban örök probléma a cipők tárolása. Csernák Jenő Dabason elegánsan oldotta meg a dolgot: az előszobafal elé egy stílusban hozzá illő cipőszekrény került.


Otthon-bútor
Lombos fogas a gyerekszobába
Lombos fára hasonlító szobainast készítettünk a gyerekszobába, hogy a naponta használt ruhadarabok minél inkább kéznél legyenek. A pár órai munkával, könnyen és fillérekből összeállított fogast a gyerek örömmel vette birtokba, és azóta gyerekjáték az öltözködés.


csináld magad
Megjelent az Augusztusi Ötlet Mozaik!
Egész csokorra való kinti témával járulunk hozzá a szabad levegőn végzett munka, a kertben eltöltött pihenés örömeihez. 


Szerszám-anyag
Fényszóró polírozása házilag
Emlékszünk még arra, amikor az újonnan vásárolt autónk csodálatosan csillogott, villogott? Nos, nem kell lemondanunk erről az érzésről. Egy kis munkával ugyanis visszakaphatjuk autónk régi fényét. Ebben a cikkünkben a fényszórók polírozásához adunk tanácsot.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság