Konyhaasztal utólagos felületkezelése

Otthon-bútor

Konyhaasztal utólagos felületkezelése

A kezeletlen fa bútorok utólagos felületkezeléséhez felhasználható az IKEA által forgalmazott Behandla pác vagy méhviasz fényesítő, amelyekkel tartós és ellenálló felületet lehet számukra biztosítani.

Hat színben és egy színtelen változatban kaphatók. Mindkét termék környezetbarát, újrahasznosítható anyagokat tartalmaz, a pác lenolajat, faolajat és színezőanyagot, a méhviasz fényesítő pedig méhviaszt, viaszt, lenolajat és faolajat. A félkilós kiszerelésű doboz pác esetén 5-6, a fényesítő 3-4 négyzetméterre elegendő egy rétegben. Ha már használták az asztalt, akkor előzetesen meg kell tisztítani, zsírtalanítani, finoman átcsiszolni, majd portalanítani a felületet. Az anyagok felhordására használhatunk ecsetet. Ha elég ügyesen kezeljük, időben visszatöröljük, vagy finoman belecsiszolunk, ezzel mesterségesen öregbíthetjük is a művünket, de a színválaszték között létezik „gyárilag” enyhén antikolt hatású is (bővebb információ: www.ikea.hu).

De íme egy másik megoldás: a Biopin Munkalap-keményolaj felhasználási területe – többek között – az erősen igénybevett, élelmiszerekkel érintkező konyhai fa munkapult, asztallap. Víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a kezelt felületet a kávé, vörösbor, citromlé, stb. és más, konyhában jellemzően előforduló szennyeződésekkel szemben. Az alap nedvszívó képességétől függően 2-4 rétegben vigyük föl a Biopin Munkalap-keményolajat. A be nem szívódott olajat kb. 15 percenként egy nem szöszölődő ronggyal vissza kell törölni. Színtelen, ezért ha a fa eredeti színénél sötétebb hatást szeretnénk, előzőleg alkalmazzuk a Biopin Beltéri lazúr valamelyik árnyalatát. Mivel ezek elsősorban tűlevelű fafajokhoz készültek, ezért keményfa esetén mindenképpen végezzünk előzetes „próbafestést” – például az asztallap hátoldalán. Egyébként olajozott felületek javítására is használhatjuk, ekkor két rétegben alkalmazzuk. Az olajozott felületek ápolására és tisztítására ne használjunk agresszív tisztítószereket (bővebb információ: www.biofestek.hu).

Még hosszasan sorolhatnánk a különböző, szóba jöhető márkákat. Bármelyiket választjuk, fontos, hogy rendszerben maradjunk, tehát azonos márkájú alapozót, hígítót, pácot, stb. használjunk, és tartsuk be a gyár által előírt technológiai utasításokat. Ezen kívül még egy dologra érdemes ügyelni, ha növényi olajakat használunk. A száradó olajok bizonyos körülmények között öngyulladóak, ezért az átitatott rongyokat jól szellőző helyen ki kell tenni száradni, vagy azonnal vízbe áztatni.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Szerszámtartó készítése gyorsan
Mindig keresgélnie kellett a bitfejeket Bereczki Szabolcsnak a szerszámosláda és a fiók alján.


Szerszám-anyag
Mínusz 70% energia?
Napjainkban egyre fontosabb a környezettudatos életmód. Ehhez pedig hozzátartozik az energiatakarékosság is. Az Ariston 20 éves szakmai tapasztalatával kifejlesztett napkollektorokkal évente akár 70%-os energiaköltség megtakarítást is elérhetünk! Hogyan lehet ez? Megmutatjuk!


Otthon-bútor
Székek szuperhősöknek
A tanulás is jobban megy, ha a gyerek tudja, hogy szuperképessége van hozzá. Ajándékozzunk neki önbizalmat!


Gép- és anyagújdonságok
Az intelligens otthon az alapok letételénél kezdődik
Jó lenne, ha a bejárati ajtó felismerne bennünket és magától kinyílna, amikor hazaérünk?


Gép- és anyagújdonságok

Felavatták a Terrán romániai gyárát


Otthon-bútor

Otthonos padlószőnyeg


Otthon-bútor

Bútorok a fürdőbe


Fizessen elő a magazinra

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Csináld magad!
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság