hirdetésKonyhaasztal utólagos felületkezelése

Otthon-bútor

Konyhaasztal utólagos felületkezelése

A kezeletlen fa bútorok utólagos felületkezeléséhez felhasználható az IKEA által forgalmazott Behandla pác vagy méhviasz fényesítő, amelyekkel tartós és ellenálló felületet lehet számukra biztosítani.

Hat színben és egy színtelen változatban kaphatók. Mindkét termék környezetbarát, újrahasznosítható anyagokat tartalmaz, a pác lenolajat, faolajat és színezőanyagot, a méhviasz fényesítő pedig méhviaszt, viaszt, lenolajat és faolajat. A félkilós kiszerelésű doboz pác esetén 5-6, a fényesítő 3-4 négyzetméterre elegendő egy rétegben. Ha már használták az asztalt, akkor előzetesen meg kell tisztítani, zsírtalanítani, finoman átcsiszolni, majd portalanítani a felületet. Az anyagok felhordására használhatunk ecsetet. Ha elég ügyesen kezeljük, időben visszatöröljük, vagy finoman belecsiszolunk, ezzel mesterségesen öregbíthetjük is a művünket, de a színválaszték között létezik „gyárilag” enyhén antikolt hatású is (bővebb információ: www.ikea.hu).

De íme egy másik megoldás: a Biopin Munkalap-keményolaj felhasználási területe – többek között – az erősen igénybevett, élelmiszerekkel érintkező konyhai fa munkapult, asztallap. Víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a kezelt felületet a kávé, vörösbor, citromlé, stb. és más, konyhában jellemzően előforduló szennyeződésekkel szemben. Az alap nedvszívó képességétől függően 2-4 rétegben vigyük föl a Biopin Munkalap-keményolajat. A be nem szívódott olajat kb. 15 percenként egy nem szöszölődő ronggyal vissza kell törölni. Színtelen, ezért ha a fa eredeti színénél sötétebb hatást szeretnénk, előzőleg alkalmazzuk a Biopin Beltéri lazúr valamelyik árnyalatát. Mivel ezek elsősorban tűlevelű fafajokhoz készültek, ezért keményfa esetén mindenképpen végezzünk előzetes „próbafestést” – például az asztallap hátoldalán. Egyébként olajozott felületek javítására is használhatjuk, ekkor két rétegben alkalmazzuk. Az olajozott felületek ápolására és tisztítására ne használjunk agresszív tisztítószereket (bővebb információ: www.biofestek.hu).

Még hosszasan sorolhatnánk a különböző, szóba jöhető márkákat. Bármelyiket választjuk, fontos, hogy rendszerben maradjunk, tehát azonos márkájú alapozót, hígítót, pácot, stb. használjunk, és tartsuk be a gyár által előírt technológiai utasításokat. Ezen kívül még egy dologra érdemes ügyelni, ha növényi olajakat használunk. A száradó olajok bizonyos körülmények között öngyulladóak, ezért az átitatott rongyokat jól szellőző helyen ki kell tenni száradni, vagy azonnal vízbe áztatni.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Napelemes erőművet épített a Terrán
A Terrán Cégcsoport olyan napelemparkot hozott létre a Baranya megyei Bólyban, amelynek segítségével napenergiából tudják biztosítani cserépgyártó üzemük teljes villamosenergia-ellátását.


Szerszám-anyag
Galériázott osztályterem
Augusztus van még, de hamarosan kezdődik újra a suli. Az iskolakezdésre való felkészülést segítjük cikkünkkel: nem mindennapos ötlet merült fel a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium 10/A osztályának tanulói körében: galériát szerettek volna építeni nagy belmagasságú osztálytermükben.


Gép- és anyagújdonságok
A Praktiker karácsonyi kínálata
Már elérhető a Praktiker karácsonyi kínálata, amelyben sok dekorációs kiegészítő és karácsonyfadísz kapott helyet.


Ötletek
Bicikli a mennyezeten
Olyan kerti szerszámtárolót épített Kalocsai Csaba Budakalászon, amelyben a kerékpárt is tárolni tudja.


Gép- és anyagújdonságok

Barkácsgépek kiegészítői


Ötletek

Griffes lámpa


Gép- és anyagújdonságok

Új korszak a homlokzati színválasztásban
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság