Egyedi kandalló

Otthon-bútor

Egyedi kandalló

Kandalló saját kezű megépítésével koronázta meg a lakásfelújítás Smid Attila Budapesten. Mint folyamatfotóinkból kiderül, a kandalló kialakítása valóban nem ördöngösség.

A lakásfelújítás előtt egy nem túl szép cserépkályha volt a kandalló helyén. Ezt elbontva adott maradt a kémény, amelyhez később a kandalló készült. Attila fontosnak érezte, hogy a lakás stílusához passzoló kandallót építsen.

Illik a környezetéhez

Tégla hatású burkolatot készített rá, ahol pedig vakolt maradt a szerkezet, ott a fal színével egyező festést kapott. Így tökéletesen illeszkedik a környezetébe.

Nem szabad sietni

Hangulatos kiegészítő fűtés kialakítása volt a cél. A kandalló apránként készült, építése nagyjából két hetet vett igénybe. Nem is jó sietni, a vakolat repedezésének elkerülése érdekében lényeges a száradási idők kivárása.

Fontos!

Az üzemeltetéshez szükséges engedélyek beszerzése miatt mindenképpen figyeljünk a szabályokra.1. Eredetileg egy régi cserépkályha állt a kandalló helyén, ezt Attila lebontotta. A kémény viszont megmaradt.2. A kandalló alapját szilárdra kell építenünk, hiszen az hordozza majd a vasbetét és a felépítmény súlyát.3. A tűztér mögé hőálló vakolattal bevont ytong lapok kerültek a falra, így maradéktalan a biztonság.4. Ezen a képen a kandalló alapjából már minden nedvesség távozott, és helyére került a kandallóbetét is.5. Begyújtás után a tűztér és a burkolat közti levegő felforrósodik, és az építmény felső részén távozva felmelegíti a lakás légterét.6. A kéménybekötés fázisa. A felül látható, díszes formájúra kialakított pillérre kerül a lakkozott faborítás.7. Ytongból épül a kupola (amelynek közepén majd távozik a forró levegő), közben felkerül a szeletelt tégla burkolat.8. Akkor is lehet téglahatású a kandalló burkolata, ha maga az építmény egyébként ytongból épült.

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Szökőkutak reneszánsza
Néhány éve még az egyszerű kerti tó számított újdonságnak, ma a benne elhelyezett szökőkút vagy vízesés az igazi látványosság. Ez nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem tavunk biológiai egyensúlyára is jó hatással van. Már a tó tervezésekor gondolni kell a kiegészítők helyére.


Otthon-bútor
Beépített szekrény az előszobában
Az előszobában mindig kevés a szekrény, de ha nincs több hely, akkor a szekrénybelső lehető legjobb helykihasználású kialakításával, átalakításával segíthetünk a helyzeten.


Kert-balkon
Hőszigetelt kutyaház készítése
Nagytestű berni pásztorkutyának építette ezt a házikót Frimmel László és Molnár Vera olvasónk (ekkora kutyának elvben nem kéne szigetelt ház, de úgy gondolták: ha már építenek, megcsinálják rendesen).


Ötletek
Házimozi otthon
Nagyon rég vágyott saját házimoziszobára Szabó György Dunakeszin.


Ötletek

Kerti pavilon


Fizessen elő a magazinra

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Csináld magad!
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság