hirdetésEgyedi kandalló

Otthon-bútor

Egyedi kandalló

Kandalló saját kezű megépítésével koronázta meg a lakásfelújítás Smid Attila Budapesten. Mint folyamatfotóinkból kiderül, a kandalló kialakítása valóban nem ördöngösség.

A lakásfelújítás előtt egy nem túl szép cserépkályha volt a kandalló helyén. Ezt elbontva adott maradt a kémény, amelyhez később a kandalló készült. Attila fontosnak érezte, hogy a lakás stílusához passzoló kandallót építsen.

Illik a környezetéhez

Tégla hatású burkolatot készített rá, ahol pedig vakolt maradt a szerkezet, ott a fal színével egyező festést kapott. Így tökéletesen illeszkedik a környezetébe.

Nem szabad sietni

Hangulatos kiegészítő fűtés kialakítása volt a cél. A kandalló apránként készült, építése nagyjából két hetet vett igénybe. Nem is jó sietni, a vakolat repedezésének elkerülése érdekében lényeges a száradási idők kivárása.

Fontos!

Az üzemeltetéshez szükséges engedélyek beszerzése miatt mindenképpen figyeljünk a szabályokra.1. Eredetileg egy régi cserépkályha állt a kandalló helyén, ezt Attila lebontotta. A kémény viszont megmaradt.2. A kandalló alapját szilárdra kell építenünk, hiszen az hordozza majd a vasbetét és a felépítmény súlyát.3. A tűztér mögé hőálló vakolattal bevont ytong lapok kerültek a falra, így maradéktalan a biztonság.4. Ezen a képen a kandalló alapjából már minden nedvesség távozott, és helyére került a kandallóbetét is.5. Begyújtás után a tűztér és a burkolat közti levegő felforrósodik, és az építmény felső részén távozva felmelegíti a lakás légterét.6. A kéménybekötés fázisa. A felül látható, díszes formájúra kialakított pillérre kerül a lakkozott faborítás.7. Ytongból épül a kupola (amelynek közepén majd távozik a forró levegő), közben felkerül a szeletelt tégla burkolat.8. Akkor is lehet téglahatású a kandalló burkolata, ha maga az építmény egyébként ytongból épült.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Láncfűrész újdonság
Az őszi kerti munkánkban hasznos társra lelhetünk, ha a Hitachi CS35EJ benzinmotoros láncfűrészt választjuk. A már-már professzionális kategóriába tartozó fűrész minden komolyabb favágási munkában jól használható. Vele minden tüzelőnek valót feldarabolhatunk.


Ötletek
Kerti tó s. k.
A családi ház kertjét díszíti ez a tavacska, amelyet Juhász Tamás készített Gyulán.


Szerszám-anyag
Ablakkönyöklő beépítése
Az ablakkönyöklő beépítése előtt mindenkiben felmerül a kérdés, hogy először vakoljunk és aztán szereljük a könyöklőt, vagy fordítva. Nos, mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai.


Gép- és anyagújdonságok
A kazán, amitől azt várjuk, hogy ne fűtsön
A megfelelő szigetelés után a fűtéskorszerűsítés az otthon energiatakarékosságának következő hatásos lépése. A jó kazánra már szabály is kötelez, de a használat módja is számít.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság