Tippek tetőablak választáshoz

Otthon-bútor

Tippek tetőablak választáshoz

Csodálatos kilátás, rengeteg beáradó fény… és meleg? A nyári hőségben ez utóbbi nem tartozik a tetőablakok előnyös tulajdonságai közé. 

Ezért is fontos a vásárlás előtti tájékozottság, mert nemcsak a minőséget, hanem az árnyékolási és hővédelmi kérdéseket is érdemes végiggondolni. Egyúttal oszlassunk el a leggyakoribb félreértést is: tetőablaknál sem csupán az a fontos, hogy hány rétegű a benne elhelyezett üveg. Nézzük, mi lehet még lényeges!  

Egyik tetőablak olyan, mint a másik és mind ugyanarra jó – gondolhatnánk. Ez persze nem igaz, hiszen a különböző tetőablak-márkák között jelentős különbség lehet. Számtalan tényező befolyásolhatja azt, hogy melyik a kifejezetten számunkra megfelelő tetőablak, ugyanis nem minden az üvegezés rétegeinek száma. Természetes, hogy mindaddig nem gondolkodunk el azon, hogy tetőablak választáskor mi is az, ami igazán fontos, ameddig nem kerülünk közvetlenül a vásárlás közelébe.

Biztonság vagy kényelem. Választanom kell?

Hosszú távon megbízható nyitás és zárás, elérhetőség és kényelmes működtetés – mivel az ablak gyakran magasan van –, biztonság a külső behatások, zajok ellen, és védelem nyáron a hőség és túlságosan erős fény ellen. Nemzetközi felmérések szerint ezek a leggyakrabban említett igények egy jó minőségűnek tartott tetőablak kapcsán.

A Roto választékában is számos olyan tetőablak modell szerepel, amely ezeknek egyszerre megfelel, azaz egyikről sem kell lemondani, ám egyedi igényeink alapján válogathatunk például komolyabb hangszigetelő értékkel rendelkező vagy akár a kényelmesebben nyitható változatok között.

Egy biztos, ahogy az más építőanyag esetén is megszokott, a tetőablak több eleme – az üvegezéstől a Hőszigetelő Csomagig, a vasalattól a kilincsig – együtt felelős a minőségért és a tulajdonost észrevétlenül szolgáló kényelemért.

A biztos és hosszú távon megbízható működésről például többek között a Roto saját gyártású, magas minőségű vasalatai gondoskodnak, amelyeknek köszönhetően kényelmesen használható és akár a maximális kilátást szolgáló tetőablakok állnak rendelkezésre. Ezek a magas minőségű vasalatok kerülnek Magyarországon már évtizedek óta a homlokzati nyílászárók, bejárati- és teraszajtók nagyjából felébe is, és a tetőablakok esetén is gondoskodnak a legkülönbözőbb nyitási módokról.

Apropó nyitási módok: ezek nemcsak a Roto prémium minőségű ablakainál választhatóak, hanem a középkategóriás (Handwerk) ablakok esetében is.

Tehát számos szempont alapján döntünk: hogy jobb kilátást szeretnék, hogy az árnyékolás kérdése fontos vagy például egy zajos helyen fekvő lakásnál inkább a hangszigetelésre helyezzük a hangsúlyt. De még ezekben az esetekben sem kell lemondanunk tetőablakaink megfelelő hőszigetelő képességéről, ha egy Roto tetőablakot vásárolunk.

Az is „veszélyes”, ha túl jó az üveg… ?

Eddig nem esett szó a tetőablakok fény- és hőviszonyok szabályozásában játszott szerepéről. Ebben a tekintetben az üvegezés rétegeinek számát, mint kulcstényezőt szokás emlegetni, ami részben igaz, ám ez csupán egy – jóllehet ebben a tekintetben lényeges – elem. Gondoljunk csak bele, ha a tetőn kizárólag az ablak üvege kiemelt hőszigetelő képességű, de például az ablak kerete vagy az azt körülvevő tetőszerkezet nem, akkor az párásodáshoz, páralecsapódáshoz, végső soron pedig penészedéshez vezethet. A Roto ablakai, gyárilag beépített hőszigetelő csomaggal már kétrétegű üvegezéssel elérik az elvárható értéket. És valóban, az ablak az üveggel és kerettel együtt alkot egységet és nem csupán maga az üveg. Egy ilyen ablak a szakszerűen megépített tetőben megfelelően járul hozzá az ideális tetőtéri klíma megtartásához és a tetőtér energiagazdálkodásához. Természetesen a Roto választékából nem hiányozhatnak a passzívház követelményeinek megfelelő, 0,77 Uw értékkel rendelkező ablakok sem.

Az épület energiafelhasználásának optimalizálásához a nyílászárók árnyékolása is hozzátartozik, így a vásárláskor erről se feledkezzünk meg. A megfelelő Roto kiegészítők – belső vagy külső árnyékolók, a hő- vagy fényvédő rolók, árnyékolók és reluxák – is nagyban  hozzájárulnak ahhoz, hogy érezzük akár a nyári hőségben is, hogy ez egy igazán kifizetődő beruházás, mert jóval rövidebb ideig lesz szükség a légkondicionáló használatára.

 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Tetőtéri ablakok
A modern tetőtéri ablakok az újonnan épülő családi házak nélkülözhetetlen elemei. Alkalmazásukkal az eddig használaton kívüli, sötét padlástereket is otthonunk világos és barátságos, lakható részévé varázsolhatjuk. Lássuk a kínálatot és beépítésüket!


Gép- és anyagújdonságok
Tetőablak a netről: házhoz jön a minőség
Az egyre népszerűbb vásárlási módnál – online vásárlás + beszerelés egyben – nincs más dolgunk, mint megrendelni a kiválasztott tetőtéri ablakot a webáruház honlapján, ráadásul nem kell megbízható szakember után sem telefonálgatni, aki elvégzi a beszerelést.


Szerszám-anyag
Cserélje újra tetőablakát!
Magyarországon sok olyan tetőablak van használatban, amelyet 15-20 évvel ezelőtt fejlesztettek ki és építettek be. Ezek ma már nem felelnek meg az energiatakarékossággal kapcsolatos elvárásoknak. Most lehetőségünk nyílik arra, hogy a régit újra és jobbra cseréljük.
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság