Olvasókuckó pihenéshez, álmodozáshoz

Otthon-bútor

Olvasókuckó pihenéshez, álmodozáshoz

A kuckót kedves ismerősének készítette Bárkányi Zsolt Százhalombattán, hogy legyen egy zug a lakásban, ahová el lehet vonulni olvasni, de elég nagy ahhoz, hogy lehessen rajta aludni is.

Egy hely, ahol kifújhatod magad és feltöltődhetsz.

Zsolt a bútor elemeit 18 és 24 mm vastag táblásított borovi fenyőből készítette, a lábakat pedig 35×75×2400 mm-es borovi stafniból ragasztotta, majd 68×68 mm-esre gyalultatta. Az éleket aztán maga kerekítette le felsőmaróval. A „létrák” és a polclapok egymáshoz ragasztása a helyszínen történt, 21 db 120×1000 mm-es pillanatszorító segítségével. A ragasztásoknál tiplit és kétféle lapostiplit használt, valamint faipari ragasztót.

A bútor az esetleges szállíthatóság érdekében négy részre osztható. Ezt tönkanyás bútorösszehúzó csavarok teszik lehetővé nyolc helyen. Csupán ez a nyolc csavar a fém alkatrész, Ráadásul Zsolt süllyesztette is őket, így kevésbé láthatók. A ládák a Bauhaus áruházból valók, némi átalakítás után csiszolás (P120-as csiszolópapírral), lakkozás (Trilak Lazurán aqua fényes univerzális lakkal) és festés (Trinát aqua kolor selyemfényű zománcfestékkel) következett, majd újbóli csiszolás után érték el a koptatott hatást, ami kiemeli a fa jellegzetes mintázatát.

A kötelek és a dekoráció a könyvek tartását biztosítják. A fényképek készítésekor még hátra volt a külföldről rendelt függőlámpa és a rejtett világítás beszerelése.

A legnehezebb a megfelelő, bútoripari minőségű borovi stafni beszerzése volt. Végül a Zatik Faáruházban sikerült rálelni. Gond volt a megfelelő számú 120×1000 mm-es szorító beszerzése is. Ezekhez végül internetes és áruházi vásárlásokkal sikerült hozzájutni, valamint Zsolt kölcsön is kért néhány darabot.

Gondot okozott az is, hogy a műhelyben nem volt egyengető és vastagoló gyalu a lábak és az ágy hossztartójának megmunkálásához, ezért ezt a munkát szakemberre kellett bízni.

És sajnos nem volt elég hely a „műhelyben” ahhoz, hogy összeragassza az alkotóelemeket, ezért azt a helyszínen kellett. Igaz, így viszont a szállítás könnyebb volt. A munka három hónapig tartott, persze csak szabadidőben. A faipari munkákat Zsolt végezte, a festés a háziasszony munkája.

Egy hely, ahol kifújhatod magad és feltöltődhetsz. 

A könyveket oldalról lehet a helyükre tenni.

Egy hely, ahol kifújhatod magad és feltöltődhetsz.

Kígyó és zsinór tartja a könyveket.

Egy hely, ahol kifújhatod magad és feltöltődhetsz.

Ha nincs elég hely a polcon...

Egy hely, ahol kifújhatod magad és feltöltődhetsz.

A csiszolás kiemeli a borovi fenyő szép erezetét.

Egy hely, ahol kifújhatod magad és feltöltődhetsz.

Élmarás után.

Egy hely, ahol kifújhatod magad és feltöltődhetsz.

Ezek a "létrák" tartják a polcokat.

 

A munkafázisok sorrendje, felhasznált hozzávalók

1. Az anyagok beszerzése, méretre vágása, illetve vágatása.

2. A ládák átalakítása.

3. A vágott felületek elsimítása ujjmaróval.

4. A 4 db függőleges „létra” elkészítése (10-es lapostiplivel).

5. A 180 cm-es alsó és felső áthidalók tömbösítése 2×24 mm vastagra (20-as lapostiplivel).

6. A felső létra elkészítése (8 mm átmérőjű fatiplivel).

7. A „létrák” és polcok helyszíni ragasztása (20-as lapostiplivel).

8. Lakkozás, festés, antikolás.

9. A négy egység összeszerelése tönkanyákkal.

10. OSB-lap beszerelése az ágykeretbe.

11. Közben a ládák folyamatos festése.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Így hozzuk be a dán életérzést otthonunkba
A szürke, borongós télben is boldogok a dánok, ennek titka sajátos derűjük, a Hygge. A világszerte népszerűvé vált érzést Zai Viktória, a Poli-Farbe lakberendezője mutatja meg.


Otthon-bútor
Macskabútor: kaparófa és mászóka egyben
Ha a macska megszereti a macskafa magas polcát, ritkábban mászik fel az asztalra, s ha rájön, hogy mennyivel jobb a kötéllel bevont oszlopon körmöt élesíteni, akkor a fotel is épségben marad.


Gyerkőc
Gyerekszobából kamaszkuckó
Minden családban eljön az idő, amikor az addig kicsi gyerekből hirtelen fiatalember lesz. Ez előbb-utóbb a gyerekszoba átalakítását is maga után vonja.


Otthon-bútor
Gardrób helyett bunki
A gyerekszoba falának egyik beugrójában korábban csak a nagyobbik fiú íróasztala volt, ám nagy holttér volt az asztal fölött, amit az apa, Enyedi Tamás (Budaörs) szeretett volna hasznossá tenni.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság