Fiókba rejtett multimédia

Otthon-bútor

Fiókba rejtett multimédia

Nem kell tűrnünk lakásunkban az egyre szaporodó számú elektronikus kütyü okozta kusza összevisszaságot – olvasóink mint annyi mindenre, erre is találtak megoldást.

Mindig is zavarta ifj. Vágvölgyi Gusztávot Nyíregyházán a tévé körül található sok ketyere: DVD-lejátszó, videómagnó, hifi, médiabox. Mivel kicsi a nappali, a sok elektronikai doboz a kelleténél is több helyet foglalt. Amikor aztán kicserélték a régi tévét LCD-re, jött az ötlet, hogy mennyivel jobban nézne ki, ha csak a tévé lenne a szekrényen... Persze ehhez kellett a számítástechnika fejlődése is, hiszen ma már (szinte) minden fényképet, filmet és zenét digitálisan rögzít (szinte) mindenki.

Házimozi a számítógépen

Innen jött az ötlet: mi lenne, ha a lenyitható ajtajú tévészekrényüket fiókossá alakítanák át és az egyik fiókba egy HTPC-t (Home Theater PC-t, azaz házimozis számítógépet) építenének?

Azonban ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen, kell egy ügyes kezű ezermester, aki ebben az esetben az apa, id. Vágvölgyi Gusztáv, aki a családtagok minden ötletét megvalósítja. Így lett a régi könyvespolcrendszerből kiváló íróasztalrendszer.

ifj. Vágvölgyi Gusztáv elkészítette a fiók tervét papíron, megvásárolta az alkatrészeket a HTPC-hez – és elvitte őket az édesapjához Tiszafüredre.

A hűtés

A számítógépek egyik sarkalatos kérdése a hűtés, és ez egy HTPC esetén még inkább így van, hiszen amikor zenét hallgatunk, egyáltalán nem mindegy, mennyire zavaró a hűtés hangja. Mivel ifj. Gusztáv számítógépen dolgozik, nem szereti a zúgást, ezért már kipróbált megoldást alkalmazott, a csendes léghűtésben igen jó Scythe termékeit (scythe-eu.hu). A processzorhűtéshez a Scythe Ninja mini változatát használták, aminek az az előnye, hogy a kiválasztott kétmagos AMD processzort passzív módon képes lehűteni, így csak a fiók szellőztetését kellett megoldani. Ezt úgy oldották meg, hogy a Scythe legcsendesebb ventillátorát építették be a fiók oldalába (lásd 2. fotó), amely a levegőt kintről szívja, átfújja a processzorhűtőn és az alaplap hűtőjén, majd a felmelegedett levegőt a táp ventillátora (szintén Scythe) szívja ki és fújja a szekrény háta mögé. Ezen kívül a merevlemez hűtése volt még a kérdés, hiszen egy HTPC-be jó nagy tárhely kell, amelyet nem árt hűteni. Ez egy merevlemez házzal lett megoldva, amit a táp alá helyeztek el, így az áramló levegő innen is elvitte a hőt.

Tapasztalatok

A fiók HTPC már negyedik éve szolgál hűségesen és gond nélkül. A ventillátorok hangja olyan távolságról, ahonnan a tévét nézik, nem hallható, bár ha az ember odateszi a fülét a fiókhoz, akkor halk duruzsolásként azért érzékelhető. A rezgés a merevlemeznél okozott gondot, ez lett sajnos a leghangosabb alkatrésze a számítógépüknek. Ezt végül Gusztáv egy SSD-vel oldotta meg (Solid State Drive, magyarul szilárdtest-meghajtó, vagyis félvezetős memóriát használó adattároló eszköz, afféle pendrive, de ezt a merevlemez helyett használhatjuk), amire feltelepítette a rendszert és a gyakran nézett, lejátszott filmeket is ezen tárolja, így a merevlemez csak háttértárként funkcionál, a lejátszás során nem működik.

Lépésről lépésre

1. A lenyitható ajtajú szekrény fiókossá alakításakor jól jött, hogy az ajtó díszítése osztott volt, így kettévágva fel sem tűnik, hogy ez valaha ajtó volt, főleg mert a fiókfogó is illik hozzá.

 

2. A különböző fióksínek közül egy olyan konstrukciót választottak, amellyel a fiókot teljesen ki lehet húzni a karbantartás érdekében. Maga a fiók egyszerű fehér bútorlapból készült.

 

3. A csendes ventilátort a fiók oldalába építették be, a kintről jövő levegő innen indulva hűti a processzort, az alaplapot, a tápot és a merevlemezt, majd egy másik ventilátor a túloldalon kiszívja.

 

4. Megoldandó feladat volt még, hogy a fiók oldalába beépített ventilátor, ha a fiók be van tolva, nem jut elegendő levegőhöz, ezt a szekrény oldalán furatok kialakításával oldották meg.

 

5. Azt, hogy a merevlemez mozgó alkatrészeinek rezgése áttevődjön a fiókra, úgy akadályozták meg, hogy a merevlemez házat gumi bakokra telepítették. Az alaplapot egyszerűen a fiók aljához rögzítették.

 

6. Az esetleges rezgésből származó zajokat a ventilátor és a táp esetében is gumicsíkok beépítésével csökkentették. Mindkettőt fém fülekkel rögzítették, s a csavarok alá is gumi alátét került.

 

7. A számítógép vezetékei nem akadnak be, amikor kihúzzák a fiókot, mert egy műanyag lapból készített vezetéktartóba fűzték őket, amely a fiók kihúzásakor megtartja a vezetéket.

8. A számítógép csatlakozóiba bedugott kábeleket egy kötegelővel fogták össze és rögzítették, így a fiók kihúzásánál a csatlakozókat nem terheli a kábel mozgása során fellépő erő.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Egyedi cipőszekrény
Maga tervezte, kivitelezte és díszítette ezt a cipősszekrényt Gárdai Lajosné Szolnokon. Azért látott hozzá, mert  ilyen méretű szekrényt nem lehetett kapni a boltban.


Otthon-bútor
Éjjeli szekrény hat lépésben
A hálószoba bútorzata épp úgy fontos, mint a lakás sűrűbben használt helyiségei. Cikkünkben most bemutatunk egy apró, ám stílusos bútordarab összeszerelését. Az éjjeli szekrény hat lépésben összeszerelhető, nem igényel komolyabb fúrást, faragást. Lehet üveg vagy plexi polc-al.. Jó éjszakát hozzá...


Otthon-bútor
Komódfelújítás pofonegyszerűen
Csak az antik bútorok érdemelnek meg egy második esélyt? Semmi esetre sem! A rövidebb előéletű bútorok is megérdemlik az újjászületést. Bemutatjuk egy több mint 30 éves komód egyszerű átváltoztatását. Ez egy tipikus Hamupipőke mese, ahol modern anyagok segítségével varázsolhatunk új királynőt a nappalinak.


Otthon-bútor
Beépített szekrény a falbeugrásban
A legtöbb lakásban akad nem is egy olyan zug, amelyet leghasznosabban egy beépített szekrénnyel tudunk kihasználni. Az elkészült szekrény méreteinél fogva markánsan meghatározza majd a helyiség hangulatát, fordítsunk hát időt a tervezésére, kialakítására!


Otthon-bútor

Tükrös tálaló


Otthon-bútor

Multimédiás szekrény


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság