Újjávarázsolt előszobafal

Otthon-bútor

Újjávarázsolt előszobafal

A régi, már-már kidobásra ítélt bútorok is újra életre kelhetnek, csak meg kell látni bennük a lehetőséget.

Otthonunk ékköve is válhat némelyikből, nem csak azért, mert új köntöst kap, hanem mert szívvel és lélekkel dolgozunk rajta. Pontosan ez történt ezzel a régóta hánykolódó, használaton kívüli, megkopott, helyenként megsérült előszobafallal, amely megjárta már a kerti mindenes helységet, a műhelyt, meg persze a padlást is. Gréczy Szimonetta és apja, Árpád nem dobta ki, hanem felújította.

1. A padlásról lehozott torzóról leszerelték a tükröt, a kalaptartót, a fogast és a tükör alatti polcocskát. Szerencsére mindegyik ép volt, csak a csavar engedett el helyenként.

2. Alapos tisztítás után minden szerkezeti elem kapott egy réteg fehér alapozó festéket, majd a tökéletes fedés érdekében újabb két réteg következett matt zománcfestékkel.

3. Mikor megszáradt, 3D porral és stencillel halványszürke domború díszítést kapott három helyen, úgy, hogy ha a kalaptartó és a tükör a helyére kerül, akkor is érvényesüljenek a minták.

4. Szimonetta celluxszal fixálta a stencilt, majd simítóval felhordta a kikevert 3D masszát. Ellenőrizte, hogy mindenhova jutott-e, leemelte a stencilt, s hagyta, hogy megkössön a massza.

 

5. A massza megszilárdulása után simára csiszolható, de Gréczyéknek kifejezetten az egyenetlen felszínű tetszett, amely enyhén fehér festékes ecsettel átkenve régies hatású is lett.

6. A tükröt óvatosan kivették, megtisztították és félretették. A keretét ezüst és pasztellszürke festékkel antikolták, majd visszatették a tükröt és sziloplaszttal rögzítették, kivárva míg megköt.

7. A csavarok eltakarására Szimonetta levendulaszínű porcelán gombokat szerzett, ám mert a gomb csak díszként és nem rögzítő elemként szolgál, előfúrták a rögzítő csavar helyét.

8. A következő lépésben aztán a csavarokat behajtva helyére rögzítették a tükröt. Ezután először odapróbálták a tükör két oldalára a díszgombokat, és amikor kiderült, hogy tényleg jól mutatnak...

 

9. ...akkor fel is helyezték a díszgombot. Szimonetta megálmodta, hogy a díszítés mellett gyakorlati funkciójuk is lesz: sálat, nyakláncot vagy kis díszeket lehet majd akasztani rájuk.

10. A fogast tartó csavarok fejét süllyesztették, így ezután ragaszthattak rájuk egy-egy díszítőelemet, amelyek takarják a csavarokat és egyben hangulatossá is teszik a fogast.

11. Ekkor következett a két fa szív felhelyezése. Szimonetta fehérre festette őket némi gyöngyház effekttel, majd száradás után Pattex Wood ragasztóval a csavarok fölé rögzítette őket.

12. Bár a középső csavart először csak lefestették fehérre, hogy ne tűnjön ki, még mindig nem volt az igazi. Végül egy fa pillangóval és Loctite Super Bond pillanatragasztóval sikeresen elfedték.

És íme a végeredmény, mely csodálatra is, utánzásra is egyaránt érdemes. Az előtérben álló láda felújításának menete is végigkövethető, itt: //otletmozaik.hu/blog/oetletek-tippek/1699-ujjaszuletik-a-lada
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Sarokkihasználó előszobabútor
Akárhány szekrényünk, polcunk, ládánk van, az előszobában mindig elkél a rakodóhely. Most azt mutatjuk be, hogyan használhatjuk ki ilyen célra a legjobban a sarkot, beugrót. Ez az ívelt változat bármilyen stílusú otthonban megállja a helyét.


Ötletek
Tolóajtós cipőszekrény
Amikor ideje engedi, előszeretettel rajzol, tervez Héja Tamás Besenyszögön. Ez a retróba oltott technó (kicsit már cyberpunkba hajló) szekrény is így született.


Ötletek
Varázslatos előszobamennyezet
Maguk újították fel lakásunk előszobáját Kettinger Ferencék Budapesten.


Otthon-bútor
Cipőszekrény gyorsan és egyszerűen
Az előszoba egyik fontos bútordarabja a cipőszekrény. A legtöbb bútoráruházban több fajta közül választhatunk, de előfordulhat, hogy sem a szín, sem a méret nem stimmel.
Otthon-bútor

Panelelőszoba másként


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság