Franciaágy raklapokból

Otthon-bútor

Franciaágy raklapokból

A maradék raklapok bútorrá alakítása nagyon sok variációra ad lehetőséget. Eredeti megoldás néhány jó minőségű darabból saját ágyat készíteni a hálószobába.

Ma már tényleg szinte számtalan felhasználási területe lett a raklapnak. A leggyakrabban asztalként találkozunk vele: rakhatunk rá üveglapot, állhat görgőkön, működhet étkező-, dohányzó- vagy íróasztalként. De varázsolhatunk belőle könyvespolcot, konyhaszigetet, cipő- vagy játéktartót, sőt előszobafogast is, és kerti bútorként is megállja a helyét. Minőségi raklapért érdemes szétnézni nem csak a raklapforgalmazóknál, hanem a tüzéptelepeken, esetleg a szomszéd építkezésen is. Szobabútorhoz persze csak kifogástalan minőségűeket vásároljunk: alaposan nézzük végig a faléceket, ne legyen köztük repedt, törött. A foltos, festékes, rossz szagú raklapot – vagy amelyikben túl sok szög van – felejtsük el.

A hagyományos, szabványos EUR raklap általában 120×80 cm nagyságú, teherbírása 1500 kg. 

Veszélyes is lehet

A használt raklapokon számos baktérium és gomba tenyészhet, no meg a korábban szállított vegyszerek maradványai is a felületükön maradhattak. Sőt, egyes raklapokat eleve vegyszerrel kezelnek le, hogy a rájuk pakolt termék ne károsodjon, majd újra és újra felhasználják őket, több dolgot is szállítva rajtuk. A faanyagba mélyen beivódva tehát különféle szennyezőanyagok rejtőzhetnek. A lakásba bevitt raklapokat ezért mindenképpen gondosan tisztítsuk le. Lehetőleg természetes favédő, gombaölő szereket használjunk, de az ecetes lemosás, átkenés is segíthet. Jól szellőző helyiségben dolgozzunk.

Figyelem!

Az MB bélyeg arra utal, hogy a raklapot fumigálták, azaz metil-bromiddal gázosítva kezelték gomba ellen, ilyen raklapot ne vigyünk a lakótérbe! A középső lábon a HT (heat treated) jel a hőkezelést jelenti. A DB (debarked) betűk arra utalnak, hogy a fa kérgét lehántották, ezzel is csökkentve a kockázatot, hogy élősködők bújjanak meg a raklap anyagában.

Anyagszükséglet

• 6 db 120×80 cm-es raklap • 4 db 5×5×194 cm-es átfogó léc • 1 db 10×10×200 cm-es gerenda • 4 db 2×10×40 cm-es léc • 5 db ipari bolygókerék  csavarok • csiszolóvászon • favédőszer • lakk  festék

Lépésről lépésre

1. A jó munkához jó alapanyag kell, alaposan vizsgáljuk át a kiválasztott raklapokat.

2. „Tetőtől talpig” csiszoljuk át a darabokat, 100-as, majd a finomításhoz 80-as papírral.

3. Négy raklapot majd hanyatt fektetve, L alakban pontosan illesszünk egymáshoz.

4. 194 cm-es lécekkel fogjuk össze őket, fúrjuk elő a lyukakat a sarkokon, az illesztéseknél.

5. A 8-as szárral előfúrt lyukakba erős, 10-es hatlapfejű csavarokat húzzunk bele alátétekkel.

6. A négy raklap itt már stabilan össze van fogatva, ellenőrizzük a derékszöget, az egyenest.

7. Hogy középen is teherbíró legyen az ágy, egy 10 centis gerendából vágjunk kellő méretet.

8. Ezt a gerendát csúsztassuk be középen a lécek közé és rögzítsük több helyen csavarral.

9. Maradék lécekkel stabilizáljuk a szerkezet közepét és így egy szintbe is hozzuk az alját.

10. A sarkoknál kicsit beljebb és az ágy közepén is öt centis bakokra rögzítsük a kerekeket.

11. Ha beállítottuk az ideális helyre, a lestoppolható kerekekkel fixen rögzíthető a bútor.

12. A raklapok által közrefogott részen egy 40×40 centis négyzetet kell majd kitöltenünk.

13. A méretre szabott fenyőléceket facsavarokkal rögzítsük több helyen a szerkezethez.

14. A 20-20 centivel rövidebb ágyvéget süllyesszük le majdnem a padlószintig, így rögzítsük.

15. Az elkészült 4 m²-es franciaágy nem csak hatalmas és praktikus, de olcsó és szép is lett.

raklapágy, franciaágy raklapból

Tervezés, kivitelezés: Csillik Kristóf

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Szilikonok szaniterekhez
A fürdőszobák minőségét nemcsak a burkolat és a berendezési tárgyak szépsége határozza meg. Ahhoz, hogy jól eső érzés legyen használni lakásunk egyik legfontosabb helyiségét, a legapróbb részletekre is (mint például a mosdó falhoz való csatlakoztatása, stb.) oda kell figyelnünk.


Otthon-bútor
zipSCREEN textilárnyékoló
Igazi többfunkciós árnyékolóként mutatkozik be a ROMA GmbH. újdonsága, a zipSCREEN textilárnyékoló. Németországban a termék 2009-ben reddot design díjat nyert. A zipSCREEN a nyílászáró elé szerelhető íves, négyszögletes, illetve vakolható tokban.


Otthon-bútor
Otthonos padlószőnyeg
A padlószőnyeg az egyik legkedveltebb burkolattípus a nappalik, háló- és gyerekszobák padlójának burkolására, ami nem véletlen: puha felületén kellemes a járás akár mezítláb is és hatalmas szín- és mintapalettából válogathatunk. Most bemutatjuk, hogy kell lerakni.  


Otthon-bútor
Térkihasználás: így építsünk galériát!
Kisméretű lakásban gyakran többfunkcióssá kell alakítanunk a helyiségeket, hiszen egy térbe kell sűríteni a pihenés, a munka és a ruhatárolás funkcióit. Mindezt sikerült alig tizenkét négyzetméteren megoldani egy dizájnszakos hallgató szobájában. Cikkünkből kiderül, miként.
Otthon-bútor

Zseniális cica bútorok


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság