hirdetésMintázzuk a falfelületet!

Otthon-bútor

Mintázzuk a falfelületet!

Amit külső térben, a homlokzaton megszerettünk és megszoktunk: a plasztikus vakolatot, azt beltérben is kialakíthatjuk. Változatos, mozgalmas mintázatával jóval érdekesebb látvány, mint a simított-festett, vagy tapétázott fal, ráadásul egyedi, hiszen mi magunk alkotjuk az ízlésünknek leginkább megfelelő technikával.

A díszvakolat lehet műgyanta vagy gipszes alapanyagú. A műgyanta alapú díszvakolatba színező festék keverhető. Célszerűbb fúrógépbe illeszthető keverőszárral, mint kézi módszerrel keverni, hogy ne alakulhassanak ki foltok, csomók. Természetesen ezt a vakolatfajtát, csakúgy, mint a gipszeset, át lehet festeni utólag is, ha elkoszolódik, ha vakolatsérülést kell kiegészíteni, vagy akkor, ha csak egyszerűen az akarjuk, hogy illeszkedjen az új bútorainkhoz.

A vakolás előkészületei a szokásosak: a felületnagyság és ebből következően az anyagmennyiség kiszámítása, valamint az anyagvásárlás után a falat elő kell készíteni – a nagyobb egyenetlenségeket ki kell egyenlíteni, spatulával lesimítani, a nem vízálló festéket lemosni. A csatlakozó falak, nyílások széleit, a nyílászárók szárnyait, a konnektorokat, kapcsolókat le kell takarni ragasztószalaggal, fóliával. Ezután következik a vakolat egyenletes felhordása kőműveskanállal, ecsettel, majd jöhet a mintázás!

A különböző technikák egyike sem igényel különösebben nagy anyagi ráfordítást. Egy-egy kefe, festőhenger, ecset, spachtli, spatula egyáltalán nem drága, viszont a végén kialakuló látvány önmagáért beszél. És most következzenek a minták!

 

1. Miután a munka első fázisában a vakolat a falra került, a második lépésben a felhordott vakolatot hajlékony gumisimítóval egyenletesre simítjuk.

 

2. Fogazott spatulával sűrű, fésűs mintát húzhatunk a falra. Vízszintes és függőleges kockákkal „sakktáblát” is kialakíthatunk.

 

3. A fogazott spatulával koncentrikus körívek is húzhatók.

 

Ezzel a szerszámmal különösen precízen kell dolgozni, mert csak a szabályos minta esztétikus.

 

4. Spachtlival rövid, szabálytalanul elszórt mintákat lehet készíteni. Törekedjünk a minta visszafogottságára, ne legyen túl hangsúlyos!

 

5. Tapétázáshoz használt gumihengerre különféle dolgokat tekerhetünk: zsinórt, befőttesgumit vagy láncot. Fontos, hogy egyenletesen, irányt tartva vezessük!

 

6. Száraz mennyezetfestő kefével is lehet köröket kialakítani, vagy – ahogyan a képen is látszik – hullámvonalat húzni.

 

7. A gumihengerre habszivacs-darabokat ragasztunk egyenetlenül. Hasonló az eredmény, ha egy régi festőhengerből vágunk ki darabokat.

 

8. Egy dezodor kupakjának egyenletes sűrűségű, mégis véletlenszerű odanyomkodásával is érdekes mintát alakíthatunk ki.

 

9. A gumibevonatos, sörtevégű kefe vakolatba nyomkodásával pedig rusztikus felületet érünk el.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Felejtsd el az egyhangúságot: fess egyedi mintákat a falakra
Otthonunkat nemcsak képekkel, dekorációkkal dobhatjuk fel: a vidám, hangulatos minták a falon is megjelenhetnek. Most eláruljuk, hogyan frissítheted fel lakásodat falfestéssel!


Otthon-bútor
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek nyilvánítani. Készíthetünk belőle például dekorfalat, mint Szekeres Zoltán Budapesten.


Otthon-bútor
Falióra saját kezűleg
Készítsünk különleges, saját faliórát ízlésünknek, szobánk hangulatának megfelelően! Sőt, ha ötleteink nyomán, változatos anyagok felhasználásával készítjük el az órát – akár ajándékként is hasznosíthatjuk.


Gép- és anyagújdonságok
Festés előtt nehéz elképzelni az új színeket a falakon?
Jelenítsük meg őket élőben a telefonunkon!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság