Rovarűző praktikák

Otthon-bútor

Rovarűző praktikák

Időről időre felbukkannak a házban, lakásban az apró rovarok, amelyek kárt okoznak és visszaélnek a türelmünkkel. Érdemes tehát alaposan felkészülnünk ellenük. Nézzük, hogyan biztosítsuk be magunkat a szúnyogok, hangyák, legyek, molyok és csótányok ellen.

A rovarok ellen is a megelőzés a leghatásosabb védekezés. Nem is gondolnánk, hogy a legfontosabb megelőző módszerek milyen kis dolgokból állnak össze. Érdemes tehát odafigyelni a részletekre. Ne használjunk durva vegyszereket, a háztartás tele van természetes alapanyagokkal, amelyek éppúgy meghozzák a kellő hatást, mint a márkás, drága tisztítószerek, irtószerek.

Vámpírelhárítás

A víztartókat, esővíztárolókat tartsuk lefedve, hogy ne szaporodhassanak el bennük a szúnyogok. A nyáron szellőztetésül gyakran nyitva hagyott ablakokra, ajtókra érdemes szúnyoghálót szerelni. Ez lehet valamilyen sűrű szövésű anyag is, amit egyszerűen, házilag is elkészíthetünk. A könnyű kezelhetőség érdekében tépőzárak segítségével is feltehetjük, így könnyen bontható.

Másfelől a szúnyogok sem bírnak bizonyos szagokat. Ilyen például a borsmenta, a bazsalikom, a menta, a kamilla és a varádics illata. A hagyományos módszer szerint ha őrölt szegfűszegből, vízből,levendula- és citromolajból álló elegyet párologtatunk, a vérszívók hanyatt-homlok menekülnek. Az elegyből vatta segítségével kenjük be a szúnyoghálót is, így dupla védelemmel látjuk el nyílászáróinkat.

Napjainkban egyre divatosabb a bőrre kenhető vagy fújható szúnyogriasztó szer, amelynek egyes esetekben igen kellemetlen illata is van. Ne mérgezzük magunkat, használjunk itt is természetes alapanyagokat, kenjünk a vegyszerek helyett a bőrünkre például olyan higított ecetet vagy repceolajat, amelyben borsmentát áztattunk.

Legyek ellen

Alighanem a légy a rovarok legbosszantóbbika. Ráadásul igen káros is, hiszen számtalan baktériumot hordoz a lábain. A szúnyoghálón ő sem jut át, de ha már a lakásban van, fel kell vennünk a kesztyűt. A citrom és a szegfűszeg illata kifejezetten taszítja a legyeket, de az orgonavirág is hatásos lehet. Különböző csapdákat is állíthatunk a lakásban. Ilyen például az ecetes, cukros vízzel megtöltött edény, amely nem lesz dísze otthonunknak, de annál hatékonyabb. Hasonlóan jó módszer a feromonos légypapír használata is.

Hangyák mindenhol

A lakás bármely pontján feltűnhetnek az apró, szorgos hangyák. A legegyszerűbb megoldás, ha a már ismert hangyaútvonalak útjába fokhagymát, ezerjófüvet, borókát vagy levendulát rakunk, mivel a hangyák kifejezetten nem kedvelik a felsorolt növények illatát. Kutassuk föl a boly bejáratát, és zárjuk le. Ezt parafinolajos vatta segítségével tehetjük meg a legkönnyebben.

Molyirtás

A ruhásszekrény és a gardrób legfőbb lakója ruháink mellett a moly. Használjunk levendulát és szárított ürömlevelet. A gyűszűvirág, a fahéj, a feketebors és az ibolyagyökér porának keveréke is hatásos módszernek bizonyult, de a legegyszerűbb, ha a ruhák közé szárított narancshéjdarabokat teszünk (vigyázzunk, ha még nem száraz, elszíneződést okozhatnak a ruha anyagán).

Ha molylepkével találkoztunk a lakásban, akkor a szekrényünket alaposan ki kell takarítanunk. Minden sarkot jól töröljünk át, hogy a petéktől is megszabaduljunk. Ha ruhánkon fedezünk fel jellegzetes rágott lyukakat, tegyük a ruhadarabot a fagyasztóba, hiszen a fagy megöli a kártevőket. Ha pedig a szőnyegünkön észlelünk molykárt, borítsunk rá vizes ruhát és forró vasalóval gőzöljük át. A forró gőztől a peték szintén elpusztulnak.

Csótányok ellen

Otthonunk legvisszataszítóbb rovarlakója lehet a csótány. Mit tegyünk ellene? Egy módszer szerint vaníliáscukrot kell összekeverni sütőporral, és ezt a keveréket a lakás eldugottabb helyein üveges befőttek tetejébe kell helyezni. A csótányok saját magukat fogják elpusztítani, ugyanis a vaníliás cukor nagyon vonzza őket, de a sütőpor folyadékkal keveredve erőteljes gázképződést indít el, így az ízeltlábúak lényegében felpuffadnak, és pár órán belül elpusztulnak tőle.

A felsorolt tippek, ötletek és erőfeszítések természetesen akkor lesznek a legsikeresebbek, ha sosem hagyjuk elől a rovarokat csábító ételeket és italokat.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Olvasókuckó pihenéshez, álmodozáshoz
A kuckót kedves ismerősének készítette Bárkányi Zsolt Százhalombattán, hogy legyen egy zug a lakásban, ahová el lehet vonulni olvasni, de elég nagy ahhoz, hogy lehessen rajta aludni is.


Ötletek
Rusztikus teraszgarnitúra
Szekérülésekből, szekérkerék felhasználásával készített egyedi teraszgarnitúrát Bárány András.


Gyerkőc
Iskolás lesz a gyerek? Így alakítsuk át a szobáját!
Bár még javában dübörög a nyár, vészesen közeledik a tanévkezdés. És vele a problémák. De mindenre van megoldás!


Ötletek
Autóülés a nappaliban
Bontott BMW bőr üléseiből készítette ezt az ülőbútort Csomós Miklós Gyulán.


Otthon-bútor

Ládalábú íróasztal


Otthon-bútor

Az ablakpárna szép!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság