hirdetésA természet lehelete - díszkő a nappaliban

Otthon-bútor

A természet lehelete - díszkő a nappaliban

A díszkő gyönyörű, és nem is nehéz falat burkolni vele. Néhány egyszerű ötlettel és minimális befektetéssel a leghétköznapibb lakást is egyedi, szép otthonná tehetjük. Ez az új társasházi lakás a közlekedő falának díszkővel való borítása után vált igazán szerethetővé.

A kövekről

Minden feldolgozott kőnek legalább egy oldala a természetes struktúrát mutatja. A töréssel előállított kövek nem sík felületűek. Nincs éles vágott szélük, valamint csak hasábra emlékeztetnek (mediterrán kő) Azok a kő termékek, amelyeket kézzel faragnak, mind egyedi darabok. Természetesen minden alakítási, válogatási folyamat anyagveszteséggel jár. Ezek előállításakor a felület egyik oldalát, ami a homloka lesz, speciális kalapáccsal téglaszerű formára alakítják. Beépítéskor ez a szépen kialakított oldal adja a felületet. Mérete soha nem sablonszerű. Mindig az adott kődarab mérete adja meg a kész kő nagyságát. A lapos kövek, valamint az építő kövek teljesen formázatlanul kerülnek csomagolásra. Felületük minden oldalon természetes, rusztikus. Az ürömi köveket három színcsoportba osztályozzák: sárgás-drappos-homokszín, vörös, illetve szürke. A színek egymástól egyértelműen elválnak, de a földrétegekben összemosódhatnak. Ezért előfordulnak ún. foltos kövek, de ezektől csak különlegesebb lesz a burkolt felület. Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy minden földréteg más színű és más vastagságú követ tartalmaz, ezért az utánrendelésnél csak megközelítőleg kaphatunk hasonlót.

A felrakásukról

A faragás mértéke (merthogy 5-20% kálóval, azaz veszteséggel kell számolnunk), függ a kialakítandó fuga méretétől, no meg a felület megjelenésétől, stílusától. Tehát nagyobb ráhagyással vásároljunk az ilyen típusú kövekből, mint a hagyományos csempéből. Függőleges, 2-5 cm vastagságú burkolat esetén alkalmazását az adott, behatárolt kevés burkolati hely miatt előre épített szerkezetekre, ragasztásos technológiával, dekorációs burkolatok készítésére ajánljuk. Fontos a megfelelő segédanyagok kiválasztása (pl. külső térben legyen flexibilis a használt ragasztóanyag) és az azok számára előírt technológiai sorrendek, rétegrendek betartása. Ötcentis vastagság felett alkalmazható meglévő szerkezetekhez finombeton kötőanyaggal alapozásról indítva, vastag burkolatként. Egy méter magasság felett történő építés esetén a burkolandó felületre dűbelezéssel rögzített betonacél háló felszerelése szükséges – különösen, ha hőszigetelés elé kerül. Minden esetben alapozásra, vagy alátámasztásra (pl. konzol) van szükség a kőmunka elkezdése előtt.

Így készül

1. A különböző hosszúságú sárgás-barnás köveket mi válogattuk színben egymáshoz.

 

2. A kívánt méretet mérjük ki az adott felületen és ezt a területet festőszalaggal jelöljük.

 

3. A festék- és vakolatrétegeket maradéktalanul le kell vésni, egészen a tégláig, betonig.

 

4. Mi a teljes, portalanított falfelületet a Mapei tapadást elősegítő folyadékával kentük le.

 

5. Az eldolgozott flexibilis csemperagasztót egyenletesen kenjük végig a kövek felületén.

 

6. Ne tartsunk fugaréseket, helyezzük egyik követ szorosan a másikra és nyomjuk erősen a falhoz.

 

7. A kő kalapáccsal ütve könnyen hasad, de flexszel pontosan méretre tudjuk vágni.

 

8. A dugaljak, villanykapcsolók keretét hagyjuk fenn, úgy rakjuk körbe pontosan kövekkel.

 

9. A kövek sarka éles lehet, ezért finom dörzspapírral simogassuk át a kiemelkedő széleket.

 

10. A kész díszt matt lakkal vontuk be: megvédi a szálló portól és kontúrosabbá teszi a színeit.

ÖM-tipp

Terhelést bíró, masszív falapra is felrakhatjuk a köveket, amelyet később rögzítünk fel a falra. Így a kevésbé tapasztaltaknak is könnyebb lesz a feladat. (Fotó: Praktiker)

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Stabil emeletes ágy
Két gyerek, egy gyerekszoba – nyilván sokak számára ismerős élethelyzet. Egy emeletes ágy azonban jó időre megoldja a dolgot, és még csak nem is kerül sokba, ha magunk készítjük.


Gyerkőc
Védett homokozóláda
Többszörösen védett homokozót készített a család aprajának Juhász Tamás gyulai házuk udvarán.


Szerszám-anyag
Ilyen lesz a fürdőszobánk 2015-ben
A pasztellszínek és a letisztult vonalak domináltak Európa legnagyobb burkolat-trendeket bemutató kiállításán, az Olaszországban nemrég megrendezett Cersaie-n.


Otthon-bútor
Padlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan (2)
Bármelyik házban, lakásban előfordulhat, hogy a padlót fedő csempeburkolat megsérül, ilyenkor sem kell azonban az egész felületet újraburkolni – untig elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával eltüntethetjük a törött burkolatrészt, és ezzel az egész padlófelület megújul.
Gép- és anyagújdonságok

A tartós teraszburkolat titka


Otthon-bútor

Franciaágy raklapokból
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság