hirdetésAblakpárkány s. k. - készítsük fából!

Otthon-bútor

Ablakpárkány s. k. - készítsük fából!

Ablakaink korszerűsítése nem csupán ablakcserét jelent: sok esetben új párkányt is kell készítenünk. Példánkban meghagyták az ablak klasszikus fa keretét, és abba helyezték be az új, műanyag nyílászárót, így nem volt szükség falbontásra. A párkány viszont s. k. készült.

1. A régi ablakkeret formája nem a legegyszerűbb, így pontosan mérjük le a kisebb-nagyobb eltéréseket, ki- és beugró éleket. Az a legjobb, ha le is rajzoljuk, ez segít majd a kivágásnál.

 

2. A mért adatokkal rajzoljuk meg a párkány széleit. Itt fontos lehet az elkészített rajz. Sokkal könnyebben tudjuk kijelölni, hogy hol kell leszabnunk a deszkát.

 

3. A következő lépésben bonyolult vésés helyett a régi ablak rugós kitámasztó ékét egyszerűen verjük be kalapáccsal. Rá már nem lesz szükségünk a továbbiakban.

 

4. A jelölés mentén vágjuk ki a deszkát. Használhatunk fejére állított dekopírfűrészt, így föntről jobban megfigyelhető lesz a vágás pontossága, de vigyázzunk a biztonságra!

 

5. Illesszük a helyére a párkányt. Ha kell, csiszolópapírral dolgozzuk el az éleit. Ha nem fér a helyére, először csiszoljuk meg, csak utána vágjunk még belőle.

 

6. Következhet a párkány oldalsó része. A hossza adott, mérjük le a magasságát, majd vágjunk ki egy ekkora darabot dekopírral vagy körfűrésszel.

 

7. A léc széleit a képen látható módon kell bevágnunk. Figyeljünk, hogy ne vágjuk túl vékonyra a szélét, mert akkor könnyen repedhet, szakadhat a fa.

 

8. Az új párkány elülső részét alkotó léctakarást rögzítsük a régi párkányhoz. Három helyen, a két szélén és a közepén tekerjünk bele önmetsző csavart.

 

9. Végül hat csavarral rögzítsük a párkány felső részét is. Az elöl lévő hármat az elülső léchez fúrjuk, míg a hátsó hármat a régi párkányba kell rögzítenünk.

 

10. Íme, a szép végeredmény, amelyet tetszésünk szerint festhetünk vagy pácolhatunk.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Utólagos résszigetelés
A rosszul illeszkedő ajtók, ablakok nagyban hozzájárulnak a szoba hővesztéséhez és huzatot okoznak. Számos módon csökkenthetjük ezeket a kellemetlen hatásokat. Az utólagos résszigetelők óriási kínálatában válogathatunk ? megtalálva a legalkalmasabb szigetelő anyagot, rendszert.


Gép- és anyagújdonságok
Népszerű a Poli-Farbe márványhatású festéke
Az idén 25. születésnapját ünneplő Poli-Farbe különleges márványhatású festéke óriási népszerűségnek örvend, például a nemrég lezajlott Construma kiállításon.


Kert-balkon
Kerítés tulipánmintával
Egy jó ötlettel, rengeteg tervezéssel, némi előkészülettel és sok – szívvel-lélekkel végzett – munkával újjászületett a kerítés Koncz Orsolyáéknál Maglódon.


Otthon-bútor
Természetes falfestékek
Egyre többen keresik a természetes alapanyagú építő-, kötő-, burkoló- és fedőanyagokat. Ennek egyik oka az allergiás megbetegedések terjedése. A másik pedig az a felismerés, hogy a műanyag termékek alkalmazása gyakran penészgombák megtelepedésével jár.


Szerszám-anyag

Fűt a falfesték!


Szerszám-anyag

Biztonságos vasbak


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság