hirdetésFormatervezett asztal kicsiknek és nagyoknak

Otthon-bútor

Formatervezett asztal kicsiknek és nagyoknak

Most derült ki, hogy a tanulóasztal a gyerekszobában hiányos, tönkrement, esetleg egyszerűen „kinőtték” vagy belakták, és már nem fér el rajta a számítógép? Nos, a megoldás egyszerű: készítsük el gyorsan, egyszerűen, saját kezűleg ezt a író- vagy gépasztalt.

A gyerekszobák íróasztalainak kialakításában egyik fő szempont, hogy ne vegyenek el nagy teret a helyiségből, így az egyik lábazatot gyakran a polcra, vagy a falra rögzítés pótolja. Másrészt a korábban oly divatos ún. gépasztalok – amelyeken kihúzható a billentyűzet polca, s az asztallapján a monitoron kívül más nem fér el – talán csak a kizárólag gépelésre jók, bár ezt is vitatják az ergonómusok. A legfőbb hibájuk, hogy a könyököt nem lehet feltámasztani, holott az egérhasználat úgy sokkal kevésbé megterhelő, s a számítógépen végzett munka során egyes szoftvereknél szinte kizárólag ezt az eszközt használjuk.

Ellipszisből és körből szerkesztett asztallap

Teljesen egyedi író- és számítógépasztalt készíthetünk laminált forgácslapból vagy más bútorlapból, faanyagból. A bútorszerelvények óriási választékában biztos találunk egyszerűen felszerelhető, megfelelő asztallábat vagy más tartószerkezetet. Csak az asztallap formájának meghatározására és kialakítására kell figyelmet fordítani.

Az alapvető szempont az volt, hogy ha számítógépet használnak az asztalnál, akkor a könyék feltámasztható legyen, és a gépen kívül más holmi is elférjen rajta. A legbonyolultabb művelet a lap formájának szerkesztése volt, amelyhez a két ellipszis – a külső ív és az ülőhely – méreteit, majd a sarkok köríveinek méreteit kellett meghatározni. A 120×85 cm-es, 18 mm vastag laminált forgácslapon először egy 10×10 cm-es segédhálót rajzoltunk fel (a majdani asztal alsó lapján), ami jelentősen segítette a további munkát. Majd egy madzag és két szög segítségével – amelyeket a képen látható módon használtunk az ívek megrajzolásához – több kísérlet után végül is sikerült a megfelelő formát kialakítanunk. A madzag hosszát úgy állítottuk be, hogy az asztallap legmélyebb része (az ülőhelytől a külső íves peremig) 60 cm körül legyen. Az íves asztallap készítéséhez érdemes először papírból szabásmintát készíteni, ami nem csak a későbbi munkát könnyíti meg, hanem a padlón elhelyezve ellenőrizhető, hogy jól mutat-e a szobában, és marad-e elég hely a közlekedésre, egyéb tevékenységre. A megrajzolt formát dekopírfűrésszel vágtuk ki, az éleket csiszoltuk és fóliáztuk.

Az asztal lábai

Állítható magasságú asztallábakból óriási a kínálat: fém, fa, hengeres vagy szögletes – különböző színekben és méretben, görgővel vagy anélkül, áruk néhányezer Ft. Az állítható magasságú bútorlábak fix magassága 47 cm-nél kezdődik, van 64 cm-es, de legtöbb 69-70 cm, az állítható magasság általában 3–4 cm, de van, amelyiknél 6 cm.

Lépésről lépésre

Szerkesztési segédletünkkel az ellipszis- és a körívek könnyen megszerkeszthetők a munkadarabon.

 

1. Az ellipszist két szög, madzag és egy ceruza segítségével rajzoltuk meg, a madzag hosszát úgy állítottuk be, hogy az asztallap legmélyebb része 60 cm körül legyen.

 

2. A felrajzolt vonal mentén dekopírfűrésszel kivágtuk az asztallapot. Az ülőhely ívének vágásánál az eltávolítandó darabot tartsuk meg, hogy ne feszüljön rá a fűrészlapra.

 

3. A dekopírfűrész felszaggatja a peremeket, ezért csiszoljuk. A munkadarab alá 18 mm vastag forgácslapot helyezve, a kezünk az asztallap alá fér, így könnyen tudjuk mozgatni.

 

4. Az ülőhely kisebb ívének csiszolásánál a munkadarabot csak kis szakaszokban lehet simítani, a csiszolófelületnek azon a részén, amelyiken ráhajlik a csiszolópapír.

 

5. Vasalóval visszük fel az élfóliát, az ülőhely kisebb ívében azonban nem fér el, itt hőlégfúvót használunk kis lécdarabbal folyamatosan simítva a fóliát.

 

6. Vésővel vagy gyalukéssel eltávolítjuk a felesleges fóliát, és filc bevonatú simítófával alaposan végigsimítjuk az éleket, hogy a fólia mindenhol jól rásimuljon.

 

7. Asztalunkat három ponton támasztjuk alá. A 7 cm átmérőjű asztallábakat felállítva, ráhelyezve a lapot kijelölhető a láb helye, majd felcsavarozzuk a lábtartókat.

 

 

Mi az ellipszisekből és körívekből szerkesztett asztallapot három ponton támasztottuk alá, így kisebb tömegével kevésbé csökkenti a tágasságérzetünket.

Néhány további íróasztal-megoldás

Természetesen más formájú asztallapot is készíthetünk, íme néhány tipp, méretekkel.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Békebeli konyhaasztal
Még ha kis lakásban született is, mindenki tudja, milyen egy ?nagymama konyhája?, a sürgés-forgással, finom illatokkal és jó falatokkal teli helyiség. Amelyhez természetesen tartozik egy masszív, családi ebédekhez megfelelő konyhaasztal is.


Otthon-bútor
Kártyaasztal néhány óra alatt
Napjainkban ismét hódítanak a kártyajátékok. Mire is van szükségünk egy jó kártyapartihoz? Egy pakli kártyára, zsetonkészletre ? és asztalra. De miért játszunk egy hétköznapi asztalon, ha néhány óra alatt összeállíthatunk egy saját pókerasztalt?


Kert-balkon
Asztal a teraszra
Nem mindig találunk olyan kész kültéri asztalt, amely minden igényünknek megfelel. Ilyenkor a legjobb saját kezűleg készíteni egyet.


Kert-balkon
Asztal és szék boroshordóból
Az ember nem szereti kidobni a régi, de jó anyagból készített tárgyakat, hanem elgondolkozik, mire használhatná őket. Az ötletelésből néha meglepően szép dolgok sülnek ki. Ifjú Péter például régi boroshordóból készített asztalt és székeket Felcsúton.


Ötletek

Sakkasztal
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság