Macskabútor: kaparófa és mászóka egyben

Otthon-bútor

Macskabútor: kaparófa és mászóka egyben

Ha a macska megszereti a macskafa magas polcát, ritkábban mászik fel az asztalra, s ha rájön, hogy mennyivel jobb a kötéllel bevont oszlopon körmöt élesíteni, akkor a fotel is épségben marad.

A lakásban tartott házi kedvenceket nehéz rászoktatni arra, hogy tartsák tiszteletben a gazdik házirendjét. A cicákat pedig különösen nehéz rávenni az alkalmazkodásra – minden tiltás ellenére kedvenc helyük a magas étkezőasztal vagy konyhapult, szívesen másznak fel a könyvespolcra, szekrény tetejére, nagy örömmel élesítik karmaikat a fotelon, s a lakás leglehetetlenebb zugaiban alakítják ki kuckóikat. Persze mindezt nem azért teszik, mert kedvüket lelik a gazdik dühítésében, hanem csak megpróbálnak úgy viselkedni, ahogy azt kint, a szabadban tennék. Vagyis szeretnek kellő magasságból mindent szemmel tartani, fára mászni, védett zugokban szunyókálni, vagy a fa törzsébe mélyeszteni karmaikat, így karbantartva legfontosabb vadászeszközüket. Annak érdekében, hogy mindezt ne a bútorokon tegyék, találták ki a különböző macskabútorokat, amelyek tulajdonképpen a kaparófa, a macskakosár és a mászóka egyesítéséből jöttek létre.

Kétpolcos macskapihenő

A két polcból álló macskapihenő és kaparófa a legegyszerűbb kombináció. Gyakorlott barkácsolók persze ennél bonyolultabb, sok elemből álló bútor összeállításra is vállalkozhatnak. A tervezésnél és a méretezésnél az az alapvető szempont, hogy a macskabútor jól kiegyensúlyozott legyen – ne boruljon akkor se föl, ha egyik polcról a másikra ugrik a cirmos. Ehhez elsősorban az kell, hogy az alaplap elég nagy legyen, s az egyes elemek ne nyúljanak nagyon túl az alaplapnál.

Anyagszükséglet

A mi kétpolcos macskabútorunk 18 mm-es natúr forgácslapból készült. Az alaplapja 50×50, a nagy polc 38×60, a kis polc pedig 20×40 cm-es forgácslap, amelyet műszőrmével vontunk be. Az oszlopok 60 és 30 cm magasak, az oszlopok oldalaihoz 2 db 10 cm-es és 2 db 6 cm széles darab kell. Mi 6 mm vastag kötéllel vontuk be őket. A műszőrmét tépőzárral rögzíthetjük a polcokhoz, így levehető, mosható.

Lépésről lépésre

Vagy lapszabászatban méretre vágatjuk, vagy magunk kivágjuk körfűrésszel a megfelelő méretű natúr forgácslapokat.

Az oszlopok 10 és 6 cm széles, 60, ill. 30 cm magas oldalait előfúrás után 4×40 mm-es csavarokkal rögzítjük egymáshoz.

Az oszlopokat 6 mm vastag kötéllel bevonjuk, s az első kötélsort, vagy az illesztéseket 16 mm-es vágott fejű szöggel rögzítjük.

A tervek szerint a macskabútor alaplapján elhelyezzük az oszlopokat, majd körberajzolva pontosan kijelöljük a helyüket.

 

A csavarozáshoz – amelyhez minden esetben 4×40 mm-es önmetsző csavarokat használunk – előfúrásokat végzünk.

 

A polcokat tartó két oszlopot asztalosszorítóval rögzítve – az alaplapot takaró műszőrmével együtt – alulról csavarozzuk fel az alaplapra.

 

A következő lépésben a két oszlopra a különböző méretű polcokat felülről négy ponton 4×40 mm-es önmetsző csavarokkal rögzítjük.

 

A műszőrmét öntapadós tépőzárral vagy mindkét oldalán ragasztó felülettel ellátott ragasztószalag segítségével rögzíthetjük a polcokhoz.

 

macskabútor

Íme a kész macskabútor, amely tulajdonképpen a kaparófa, a macskakosár és a mászóka egyesítéséből jött létre.

 

kaparófa

Így is lehet: a macskabútort úgy is kialakíthatjuk, hogy alulra dobozt teszünk, amely kiváló kuckó.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Szerelmet hirdető falipolc készítése
Egy közösségi oldalon levő blogban látott fotó adta az ihletet Sebők Árpádnak és Sebőkné Kálmán Katalinnak (Székesfehérvár) a polc elkészítéséhez – rögtön tudták, hogy kell egy ilyen a hálószobába.


Otthon-bútor
MAPEI: Gyorspadló a garázsba, műhelybe
Gyorskötésű önterülő aljzatkiegyenlítő és az öntött padló minden előnyös tulajdonságát egyesíti az ipari padlók készítésére kifejlesztett Mapei Ultratop anyaga, amellyel néhány óra alatt elkészíthető a garázs, pince, tároló, mosókonyha vagy a műhely színes, kopásálló és tartós aljzata.


Otthon-bútor
Családi étkezőasztal
Cikkünk elolvasásával Ön képessé válik gyakorlatilag bármilyen mintájú asztalfelület elkészítésére. Az ötlet pofonegyszerű: rajzoljuk be és vágjuk ki a motívum elemeit egy fa lapból, ragasszuk egy alapra, a réseket pedig töltsük fel vízhatlan hézagkitöltővel. Íme az asztal!


Otthon-bútor
Kincset érő tetőtér
Ha a gyerekek érkezésével a család otthona szűkössé válik, sokan csak új ház vagy lakás megvásárlásában látják az egyetlen megoldást. Ám előtte érdemes a már meglévő ingatlanunkban rejlő lehetőségeket is feltérképezni.


Otthon-bútor

Szaunakabint építünk
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság