Japános sötétítő ablakon, ajtón

Otthon-bútor

Japános sötétítő ablakon, ajtón

Ez a japán stílusban elkészített sötétítő ugyanolyan jól mutat egy gazdagon bútorozott, mint egy minimalista elrendezésű szobában. Elkészítéséhez mindössze tömörfa lécekre és pauszpapírra van szükségünk, egy fűrészre, reszelőre, valamint némi ragasztóra és persze egy kis időre.

A boltok igen sok készen kapható árnyékoló szerkezetet, sötétítőmegoldást kínálnak. Legtöbbjük azonban gyakorlatilag teljesen megakadályozza a fény bejutását, azaz sötétbe borítja a szobát. Az itt bemutatott japán stílusú lécrácson viszont átjut a napfény, de a pauszpapírnak köszönhetően tompítottan, kellemessé téve a verőfényt.

Pauszpapírt több színben is vásárolhatunk. A papír színének megválasztásával különböző hangulatot teremthetünk a helyiségben. A fehér vagy kék szín hűvössé, elegánssá teszi a szobát, a meleg árnyalatok – a napsárga, a narancs, a piros – viszont melegséget, barátságos hangulatot kölcsönöznek a térnek.

A lécrácsnak is adhatunk a feketétől eltérő színt, bár ez az átsugárzó napsütésben kevésbé érvényesül.

Az összeállított tömörfa lécrácsot érdemes festékszóróval lefújni – gyorsabb és egyszerűbb megoldás, mint ecsettel lefesteni. A flakont használat előtt rázzuk fel, a lécrács alá pedig tegyünk újságpapírt. A festékréteg nagyjából fél óra alatt megszárad.

Anyagszükséglet

- 17×12 mm keresztmetszetű tömörfa lécek

- pauszpapír

- faragasztó

- fekete szórólakk

Szerszámszükséglet

- kézifűrész

- véső

- kalapács

- reszelő

Lépésről lépésre

1. Jelöljük be a léceken a függőleges és vízszintes kereszteződések helyét. A bejelölt sávok két szélét fűrészeljük be 6 mm mélyen, előkészítve a függőleges és vízszintes lécek találkozásánál szükséges átlapolást.

 

2. Tegyük a vésőt az adott befűrészelt szakasz közepére, és kalapáccsal üssünk rá. A befűrészelt elem egy-két ütés után kiesik. A lécek végén szintén vésővel üssük ki az átlapolás helyét.

 

3. A vésővel kiemelt faanyag helyét reszelővel csiszoljuk simára. A kivésett résnem lehet vékonyabb 6 mm-nél, különben a kereszteződő lécek nem kerülnek egymással azonos síkba.

 

4. Egy-egy pöttynyi faragasztót cseppentsünk a lécek kereszteződésébe, majd a léceket nyomjuk egymáshoz. Miután pedig megkötött a ragasztó, a kész lécrácsot fújjuk le festékkel.

 

5. Miután a festék megszáradt, ragasztóval rögzítsük a lécrács hátoldalára a pauszpapírt. Végül fúrjunk két akasztókampót a rács felső lécére, ezekkel akasztjuk majd a sötétítőt a helyére.

 

Mindegy, mekkora ablakról van szó, ez a szűrt fényt átengedő sötétítő nagyszerű megoldás mindegyik elé. Sőt, a használaton kívüli üvegezett ajtó elé is kiváló lehet.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Padlócsempe javítása
Előfordul, hogy a csempeburkolat megsérül, ilyenkor nem kell az egész felületet újraburkolni – elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával az egész padlófelület megújul, amikor eltűnik a törött csempe. Javítsa ki velünk egyszerűen padlója hibáit!


Otthon-bútor
Gipszkarton és üveggyapot
A szigetelés napjaink egyik közkedvelt témája. Egyre többet hallunk kiváló hőszigetelő anyagokról, eljárásokról. De hogyan kell be- és megépíteni őket? Először tekintsük át a gipszkarton előnyeit, majd megmutatjuk, hogyan tudunk egyszerűen belső falszigetelést készíteni.


Otthon-bútor
Zongorapolc az igazi
Természetesen egy eredeti céljára már használhatatlan zongora újrahasznosításáról van szó.


Otthon-bútor
Tűsarkú cipőszekrény
Az előszobában (is) rendnek kell lenni. De a legtöbben ott tartják a cipőket is – és ez a két dolog ellentétes egymással. Bár nem kell annak lennie.
Otthon-bútor

Törölközőszárító


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság