hirdetésPadlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan

Otthon-bútor

Padlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan

Bármelyik házban, lakásban előfordulhat, hogy a padlót fedő csempeburkolat megsérül, ilyenkor sem kell azonban az egész felületet újraburkolni – untig elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával eltüntethetjük a törött burkolatrészt, és ezzel az egész padlófelület megújul.

Természetesen ilyen javítás csak akkor lehetséges, ha van tartalék csempénk – ezúton is felhívjuk az építkezők, burkolatcserét tervezők figyelmét, hogy mindig vásároljanak tartalékot. A sokáig forgalomban lévő azonos termékek között is biztosan mutatkozik szín- és/vagy méreteltérés.

A javítás, amit bemutatunk, a problémásabb esetek közé tartozik, mivel ez a hidegburkolat fugahézag nélkül, a burkolólapok közvetlenül egymás mellé helyezésével, azaz zártan készült. A hézagok csak a csempék méretkülönbségéből adódtak.

A munka befejeztével, a kötési idő eltelte után (pontos idő az éppen használt ragasztó csomagolásán!) tisztítsuk meg a csempét, a makacsabb foltok eltávolításához használjunk konyhai súrolószivacsot. A fugázott csempéknél ekkor még előbb el kell végezni a fugázást, majd annak száradása után lehet megtisztítani az új burkolatot.

Figyelem!

A sérült csempék felveréséhez viseljünk védőszemüveget!

A munka menete lépésről lépésre

1. A keskeny hézagokból géppel vagy sniccerrel távolítsuk el a régi kötőanyagot. Dolgozzunk óvatosan, nehogy lepattintsuk a szomszédos ép csempék szélét.

2. Elektromos géppel könnyebben és gyorsabban tudunk dolgozni. Mindig csak egy csempét vágjunk körül és azt távolítsuk el, mielőtt a következőhöz kezdenénk.

3. Ha minél kevesebb porral és szeméttel szeretnénk elvégezni a munkát, praktikus munka közben is időről időre összeszedni a törmeléket.

ÖM-tipp

A csempét eltávolíthatjuk úgy is, ha vídiahegyű villanyfúróval átfúrjuk a csempe közepét, és középről indulva a peremek felé, vésővel és kalapáccsal óvatosan leverjük a darabokat.

4. A csempét közepére mért ütéssel összeroppanthatjuk. Ha a csempére újságpapírt vagy rongydarabot teszünk, kevésbé szóródnak szét a szilánkok az ütés hatására.

5. Miután az összes sérült részt eltávolítottuk, nedvesítsük be az aljzatot, és tisztítsuk meg a törmelékmaradéktól. A túlzott vizezés azonban megnöveli a csemperagasztó kötési idejét!

6. A manapság készülő csempefajtákat már nem szükséges lerakás előtt beáztatni, elég, ha csak leöblítjük róluk a port és a szennyeződéseket.

7. A fugahézag nélküli csempéknél érdemes a helyükre próbálni a lapokat, és ha szükséges vágjunk vagy reszeljünk le belőlük. (A hézaggal fugázottaknál erre a lépésre nincs szükség.)

8. Keverjük be vízzel a csemperagasztót a gyártótól kapott használati utasítás szerint, és fogazott glettvassal terítsük szét az aljzaton.

9. A következő lépés a munka legegyszerűbb lépése, pedig ekkor tesszük meg azt, ami az egész lényege: helyükre illesztjük az új csempéket.

10. Egy lécdarabot keresztbe a csempékre fektetve finoman ütögessük meg őket (több irányból is) hogy biztosan egy szintben legyenek a régi csempékkel.

11. Végül, a munka zárófázisaként helyezzük el az utolsó lapot is, és töröljük le a csempékről a rések közül kinyomódott csemperagasztót.

Ilyen volt...

... majd néhány órányi munka után az egész burkolat olyan, mintha új lenne.

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Pár négyzetméter is számít
Egy kicsi erkély is lehet kényelmes és hívogató, ahol elhelyezkedve úgy érezhetjük magunkat, mintha „miniszabira” mentünk volna. Vétek lenne tehát (kizárólag) tárolásra használni az értékes területet!


Gép- és anyagújdonságok
A tartós teraszburkolat titka
Rémisztő adat: felmérésünk szerint a teraszok közel 70%-a idő előtti burkolatcserére, javításra szorul. Minden terasztulajdonos rémálma a felváló, kopogó burkolat, beázás, a halomban álló felszedett burkolat, romok, törmelékek… Hogyan kerülheti el mindezt?


Ötletek
A lehető legnatúrabb falborítás
Feleségének készített cserefából és raklapanyagból teázóasztalt Curcubet Gábriel Székelyudvarhelyen (lásd itt). Annak elkészülte után jött az ötlet, hogy a falra, a régi radiátor helyére, hasonló borítást szereljen.


Otthon-bútor
Mozaikkal díszített lépcsőkorlát
Az idei barkácsbajnokság kiírása adta meg a végső lökést, hogy elkészüljön ez a gyönyörű, hatalmas díszítőmunka. Olvasónk az emeletre vezető lépcső mellett végig mozaikcsempével díszítette a korlát mögötti falrészt. Nemcsak szép, de tisztán tartani is könnyebb...
Gép- és anyagújdonságok

Burkolás egyszer, mindörökre
Gép- és anyagújdonságok

A vinyl trendi!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság