Pici garzonban összkomfortos galéria

Otthon-bútor

Pici garzonban összkomfortos galéria

Ötéves kislányának készített minigalériát Farkas László Kunszentmiklóson. Az egyszobás lakásban ugyanis hely nem volt külön lánykaszobára, mivel azonban az igény megfogalmazódott, megszületett az ötlet, hogy apa a szülők ágya fölé készít neki galériát.

A kivitelezés mikéntje okozott egy kis fejtörést, lévén a szoba átlagos belmagasságú; a faanyag viszont megvolt hozzá, maradék fakalodák és raklapok képében. Végül a vázszerkezet 70×35 mm-es gerendákból készült, amelyeket Farkas úr 10×200 mm-es tiplikkel rögzített a falhoz. A lábakat két 70×35 mm-es gerenda összecsavarozásával és ragasztással készítette, a korlátokat és a padlózatot pedig deszkákból alakította ki és csavarokkal rögzítette a vázhoz. A lépcsőt 90×30 mm-es gerendából készítette. Miután befejezte a famunkákat, a család padlószőnyeg lefektetésével tette otthonosabbá – és rendezte be a szöszi tulajdonos igényei szerint – a galériát. Az ifjú hölgy már 90%-os készültségi szintnél (a lépcső ágy felé néző oldalán még nincs korlát) birtokba vette, s azóta is játszó- és alvókuckó egyben. Az összköltség nem volt több 10 ezer forintnál, amiben benne van a padlószőnyeg, a tiplik, csavarok és a ragasztó.


Akármilyen könnyű a leányka, mégis érdemes – ahogy Farkas úr is tette – hosszú tiplikkel-csavarokkal rögzíteni a szerkezetet a falhoz, hiszen pl. egy szülinapon több ugrándozni szerető kis barát is összejöhet, és akkor a tartóelemeknek bírniuk kell a strapát…

Ugyanilyen jó, ha a hosszanti és keresztgerendák nemcsak a tartóoszlopokra támaszkodnak, hanem (az átlapolásnak hála) egymásra is.

Nagyszerű ötlet, hogy a „belső udvarként” a szülői ágyat körbeölelő galériakorlát elemei egymást is tartják.

A szövettel burkolt lépcső nemcsak szép és halk, de kevésbé csúszós is, a fogózó karfáját pedig távtartók rögzítik a falhoz, így könnyű belekapaszkodni.

A raklapok szépen legyalult és több rétegben lelakkozott deszkái egyrészt hajópadlószerű kinézetet kölcsönöznek a szerkezetnek, másrészt – világos színükkel (a fal halvány árnyalatára rímelve) – a teret is tágítják.

A galéria berendezése persze minden kis tulajdonos saját ízlésétől függ, de a fal hűvösségét párnával kivédő szülői gondoskodás pótolhatatlan. (Ja, és a korlátoszlopok csúcsa nagyszerű kalap-, hajgumi, iskolatáska- és miegymástároló.)
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Térkihasználás: így építsünk galériát!
Kisméretű lakásban gyakran többfunkcióssá kell alakítanunk a helyiségeket, hiszen egy térbe kell sűríteni a pihenés, a munka és a ruhatárolás funkcióit. Mindezt sikerült alig tizenkét négyzetméteren megoldani egy dizájnszakos hallgató szobájában. Cikkünkből kiderül, miként.


Gyerkőc
Dupla galéria
Egy adott pillanatban a Gyömrőn lakó Binder Barna és felesége, Beáta számára eljött az idő, amikor szükségessé vált, hogy helyet szabadítsanak fel a gyerekszobában.


Szerszám-anyag
Galériázott osztályterem
Augusztus van még, de hamarosan kezdődik újra a suli. Az iskolakezdésre való felkészülést segítjük cikkünkkel: nem mindennapos ötlet merült fel a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium 10/A osztályának tanulói körében: galériát szerettek volna építeni nagy belmagasságú osztálytermükben.
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság