Lakásdíszítés: rozetta a plafonon

Otthon-bútor

Lakásdíszítés: rozetta a plafonon

A hagyományos berendezésű otthonokban régi szokás gipszrózsát (avagy ma akár hungarocell rozettát) csavarozni a mennyezetre a csillár felfüggesztése köré – s ez a modern lakásokban is jól mutat. Lássunk néhány különösen szép változatot – és a felszerelés módját.

A rozetták választéka bőséges: választhatunk napraforgót, barokk habokat, de egyszerűbb, szerényebb formát is. Arra ügyeljünk, hogy a rozetta ne legyen túl nagy, ne „nyomja el” a csillárt. A világítótest fénye szépen kiemeli a „habos” plasztikát. Gipsz rozettát vásárolni nem nagy beruházás, öt-tízezer forintért már igen csinos darabokat kaphatunk.

Így szereljük fel - lépésről lépésre

1. A felszerelés mindössze négy csavarral történik.

2. A rozetta központosítása után a csavarok helyét előfúrjuk, majd a csavarokat a helyükre, a tiplikbe illesztjük.

3. Csavarbehajtó használatával egyszerűbb a dolgunk, gyorsabban végzünk.

4. Végül pedig lefestjük a csavarok fejét, illetve az esetleges sérülés(eke)t.

A végeredmény egyszerűen elragadó.

A gipszrózsa színezése egyébként bármilyen vizes alapú festékkel megoldható. Gyakori és elegáns az aranyozás.

Rozetták mellesleg nemcsak gipszből, de polisztirolból is készülhetnek. Ezek előnye, hogy könnyűek. Ez esetben a rozetta közepén késsel kell lyukat vágni a vezetékeknek. Egyszerűen felragasztható és festhető.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Padlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan
Bármelyik házban, lakásban előfordulhat, hogy a padlót fedő csempeburkolat megsérül, ilyenkor sem kell azonban az egész felületet újraburkolni – untig elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával eltüntethetjük a törött burkolatrészt, és ezzel az egész padlófelület megújul.


Otthon-bútor
Ablakpárkány s. k. - készítsük fából!
Ablakaink korszerűsítése nem csupán ablakcserét jelent: sok esetben új párkányt is kell készítenünk. Példánkban meghagyták az ablak klasszikus fa keretét, és abba helyezték be az új, műanyag nyílászárót, így nem volt szükség falbontásra. A párkány viszont s. k. készült.


Otthon-bútor
Üvegpolc egyszerűen
Az üvegpolcról az a vélemény járja, hogy szép-szép, de azért mégse otthoni barkácsolás tárgya, ráadásul igen drága. Nos, mint cikkünkből kiderül, mégis szert tehetünk rá. Méghozzá úgy, hogy az üveg méretre szabásával és lecsiszolásával nem kell nekünk bíbelődnünk, hisz némi utánajárással (amit ezúttal is átvállaltunk) találhatunk olcsó lelőhelyet, a szerkezet elkészítése pedig igazán gyerekjáték.


Otthon-bútor
Ajtóból polc
Fölöslegessé vált egy ajtónyílás Dén Jánoséknál, Tasson. Ez azonban nem jelenti azt, hogy funkciótlanná is: a tok kibontása után kisméretű téglával fel lett falazva és az áram, valamint a tévékábel a helyére lett vezetve.
Otthon-bútor

Szellőztessünk okosan


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság