Beltéri ajtócsere önerőből, egyszerűen

Otthon-bútor

Beltéri ajtócsere önerőből, egyszerűen

Az ajtó- vagy ablakcserét sokszor halogatjuk, de amikor rászánjuk magunkat, kiderül: a nyílászárók ára ugyan borsos, a beszerelési költségeken azonban nagyon is tudunk spórolni, ha saját kezűleg építjük be. Ráadásul - mint cikkünkből kiderül - nem is nehéz a dolog.

A beltéri ajtóknál pofonegyszerűek a tennivalók. Mindössze ki kell választatnunk a lakásunk stílusához legmegfelelőbb ajtótípust. Lehet műanyag- vagy faajtó. Lehet benne üvegbetét, de lehet teli is. Ha eldöntöttük, milyen legyen – és meg is vettük, haza is szállítottuk –, akkor már csak a beépítéssel kell foglalkoznunk. Nézzük, hogyan csináljuk magunk!

A munka menete:

1. A munka első fázisaiban a régi keretet kell úgy kivennünk, hogy lehetőleg minél kisebb mértékben sérüljön a tapéta vagy a festés. Tapéta esetén sniccerrel vágjuk körbe az ajtókeretet.

 


2. Aztán - mondjuk egy méretes pajszer segítségével - fejtsük le az ajtókeret takaróléceit. Használhatunk éket és kalapácsot is. Nem kell sajnálnunk a keretet, már amennyiben nem lesz rá máshol szükségünk.

 


3. A keretet általában kénytelenek vagyunk elvágni. Használjunk orrfűrészt, de ha nincs, akkor erőt és időt nem kímélve kézifűrésszel is belevághatunk, felér egy jó kis erőnléti edzéssel.

 


4. Alapos takarítás után állítsuk be és ékeljük ki az új ajtókeretet. Alul, felül, oldalt. Ez nagyon fontos lépés, mert ha rosszul állítjuk be, nem lesz egyenes a keret és ferdén fog állni az ajtónk!

 


5. A beállítás után vízmértékkel is ellenőrizzük, hogy valóban jól állítottuk-e be az ajtót. Nézzük meg mindkét oldalát, valamint a tetejét is. Inkább mérjünk kétszer, mint hogy bontani kelljen.

 


6. Egy lécből vágjunk le négyzet alakú fadarabokat, majd ezekkel rögzítsük a keret két oldalát középmagasságban egy-egy facsavarral. Ez kétemberes feladat, ugyanis kétoldalról kell stabilan tartani, hogy közben ne mozduljon el a keret.

 


7. Az utolsó rögzítő pont egy deszka lesz, amelyet az ajtó szélességére kell vágnunk. A deszkát szorítsuk az ajtókeretbe, úgy, hogy szétfeszítve pontos alakjában tartsa a keretet.

 


8. Ha megtörtént a rögzítés, akkor felrakhatjuk az ajtószárnyat is, de csak úgy, hogy alul kiékeljük. Így nem terheli meg a még rögzítetlen keretet és az nem fog "leszállni".

 


9. Utolsó lépésben purhabbal töltsük fel a keret és a fal közti részt (a hab kinyomása előtt spricceljük be vízzel a helyet, ahová majd jön). A hab idővel kirúgja magát és tökéletes rögzítést ad majd az ajtónak. Két-három napig ne terheljük az ajtót, meg kell kötnie a habnak.

És már örülhetünk is szépen és pontosan, ráadásul olcsóbban beépített új ajtónknak.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Beltéri hőszigetelő panel
Ahol kivitelezhetetlen a külső hőszigetelés, ott megoldás lehet a belső hőszigetelés is, amely egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a panelházak energiatakarékos felújítását.


Otthon-bútor
A falszínek trendjei
Fagylaltszínekkel, a Szalmarózsa stílusos eleganciájával, a különböző árnyalatok játékos eklektikájával és a kreatív önkifejezés lehetőségével köszöntsük a nyári hangulatot!


Ötletek
Beltéri csobogó hangulatvilágítással
Csobogó beépítésével oldotta meg Kinsztler Zoltán Kiskunhalason a télikert növényeinek párásítását, egyben az esti hangulatvilágítás lehetőségét is megteremtve.


Ötletek
Ágyrácsból lépcsőburkolat
Saját gyártású lépcsővel és lépcsőburkolattal hidalta át a háló és a konyha közti szintkülönbséget Bátai Balázs Szegeden.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság