Dobjuk fel a lakást: falmintázó technikák

Otthon-bútor

Dobjuk fel a lakást: falmintázó technikák

A fő festési idény természetesen manapság is a nyár, de a lakásfelújítást ősszel-télen-tavasszal, azaz jó előre érdemes megtervezni. Cikkünkben két olyan faldíszítő mintázótechnikát mutatunk be – a szivacsozást és a márványozást –, amelyektől egész otthonunk felfrissül.

Faldíszítési lehetőségeink ma már szinte korlátlanok, ha ilyen munkát tervezünk, először is nem árt körülnézni a festékszaküzletekben, számos új alapanyaggal és eszközzel találkozhatunk.

A mintázatok hatása a faltól, a mintázáshoz használt eszköz(ök)től, no meg a kiválasztott színektől függ. A sima és strukturált felületű falakra más és más technikával, szerszámmal célszerű a színező és mintázó festéket felhordani. A mintázó eszköz lenyomataiból alakítsuk ki a szabálytalanul elszórt – vagy szorosan egymás mellé nyomott mintázatokat, amelyek együtt, egy nagyobb foltban érvényesülnek jól.

Fehéren-feketén

Előbb az alap színtónusát fessük föl, majd erre lehet – miután teljesen megszáradt! – felhordani a színes mintá(ka)t. A mintázathoz használt festékbe általában kétszer annyi színezéket kell bekeverni, mint az alapszínbe. Jó előre tisztában lenni a festendő felület nagyságával, a festékigénnyel, nehogy az utolsó sarokra már ne jusson az adott színből.

A festékeknek alapvetően két kategóriája van: léteznek olajfestékek (olaj, illetve műgyanta alapanyagból készültek) és vizes (emulziós) festékek. Az olajfestékeket főként fa- és fémfelületekre kenjük, míg a vízben oldódó festékek (ilyen például a diszperzit is) többnyire a falra és mennyezetre kerülnek. A két típust soha ne keverjük.

Mintázási lehetőségek

A kreatív falfestési technikák előnye, hogy nem számít, ha az alapszín nem homogén hatású, s esetleg foltos marad. Az alapozó hengerelés viszont minden esetben ajánlott. A tupfoláshoz (vagyis a festékes szivacs falra nyomkodásával végzett mintázáshoz) természetes, tengeri – vagy nagylyukú műanyag – szivacsot szoktak használni, de gombóccá gyűrt rongy is megteszi. A hengerelt jellegű minták kialakításához különleges, e célra készített mintázó hengerekkel foghatunk hozzá. A sörte- vagy speciális mintázó kefékkel finomabb, spriccelt hatású mintázatot lehet kialakítani. A szálas mintázás többnyire hosszú, erős sörtéjű ecsetekkel, szivaccsal, szálbundázatú mintázókesztyűvel, rövidebb-hosszabb húzásokkal alakítható ki. A strukturáltan glettelt falfelületeket előbb alapozni kell az ilyen célra készült masszával, majd a felületet különféle szerszámokkal, pl. erős sörtéjű kefével, ecsettel, mintázóhengerrel, szivacsos simítólappal vagy fogazott kenőlappal megformázni. A mintákat, a színeket, az összhatást mindig próbáljuk ki, lehetőleg azonos felületen.

Struktúrahenger

Fodros mintájú dekorhenger

Mintázóhengerek

Styrofoam simító

Glettvas

Festékfelhordás szivaccsal

A szivacsozás a lehető legegyszerűbb, ugyanakkor leghatásosabb technika. A színárnyalatok és a textúra váltakozása mozgalmassá teszi a felületet. Erre a célra emulziós vagy lazúrfestéket használjunk. Utóbbi sokkal áttetszőbb (transzparens), ami általában hatásosabb.

 

1. A falfelület nagyobb egyenetlenségeit gletteljük ki. Ezt követően egy vagy két alkalommal a kiválasztott, bekevert színű alapozófestékkel hengereljük át a falakat.

2. A szivacsot többször nyomjuk a fal felületére, és csak ezután mártsuk be újra a festékbe. A felesleget távolítsuk el a fedél karimáján vagy egy darab kartonon.

3. Újabb bemártás után az üres falfelületeken folytassuk a szivacsozást, amíg le nem fedtük az egész területet. Nagyjából azonos szögben, folyamatosan nyomjuk a falra a szivacsot.

4. Amikor az egyik réteg felhordásával elkészültünk, vigyünk fel még egy réteget a falra, erősebb vagy gyengébb színnel, hogy kellő mélysége legyen a kompozíciónak.

Egy szépen mintázott fal.

Még egy sikerült mintázat.

Mint a márvány

A márványozásnak ez a fajtája áll a legközelebb az igazi márvány mintázatához és tapintásához. A márványhoz való hasonlóság fő oka az eljárásban használt mészkő alapanyagú márványpaszta, más néven márványglett. A márvány elméleti összetétele azonos a mészkőével: CaCO3. Ez a különleges díszítési mód szinte bármilyen, az építőiparban alkalmazott szilárd felületen elvégezhető – nyers, szerkezetkész felületeken és a már előzőleg festett, mázolt vagy nemes vakolattal ellátott felületeteken egyaránt. A leghitelesebb márványutánzatot olyan felületeken hozhatjuk létre, ahol harmonizál az adott felület anyagával, funkciójával és reális hatást kelt, ilyenek pl. a hengeres vagy félkörprofilú oszlopok, pillérek, sík lábazati felületek, előszoba, folyosó, bárpult, ablakpárkány (könyöklő), stb.

1. A fehérre glettelt felületet először is falfix-szel megerősítjük (mélyalapozás), ami az egész glettelt réteget rögzíti, erre vihetjük fel majd a következőkben a márványpasztát.

2. Strukturált felület képzése a legömbölyített szélű trapézvassal (ehhez kell a legnagyobb ügyesség), amit majd száradás előtt körkörös mozdulatokkal fényesre kell dörzsölnünk.

3. A következő munkafázis egy vagy két rétegben felhordott wachs (viasz) réteg, amit polírozunk, így egyenetlenül lesz fényes. Ez a réteg gondoskodik a felület teljes védelméről.

4. A végleges felület teljes mértékben strapabíró, mosható, törölhető, dörzs- és kopásálló, amennyiben normál igénybevételt feltételezünk: olyan, mintha márvány lenne.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Stencilezett komód
Átlagos, unalmas fiókos szekrényéből vagány, mintás bútordarabot varázsolt Veresné Klepács Tünde Debrecenben.


Otthon-bútor
Zsalugáter, spaletta ablakon, ajtón
A spaletta nemcsak nyáron jó (árnyékol és véd a kánikulától), de a téli hónapokban is szigetel a hidegtől és jeges széltől egyaránt, ráadásul díszíti is a homlokzatot. Egyébként nemcsak vásárolhatunk, de készíthetünk is ablaktáblát a házra. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan.


Otthon-bútor
Üvegpolc egyszerűen
Az üvegpolcról az a vélemény járja, hogy szép-szép, de azért mégse otthoni barkácsolás tárgya, ráadásul igen drága. Nos, mint cikkünkből kiderül, mégis szert tehetünk rá. Méghozzá úgy, hogy az üveg méretre szabásával és lecsiszolásával nem kell nekünk bíbelődnünk, hisz némi utánajárással (amit ezúttal is átvállaltunk) találhatunk olcsó lelőhelyet, a szerkezet elkészítése pedig igazán gyerekjáték.


Otthon-bútor
Balkon vízszigetelés utólag egyszerűen, s. k.
A legszebb terasz vagy erkély is csak bosszúság forrása, ha csöpögni kezd a víz az alatta lévő szoba plafonjáról, amikor kint elered az eső vagy kicsit is megolvad a hó. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan kerülhetjük ezt el némi saját kezűleg elvégezhető javítómunkával, viszonylag gyorsan.


Otthon-bútor

Tetőtéri ládaasztal
Otthon-bútor

Megújul a parkettánk
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság