hirdetésZsalugáter, spaletta ablakon, ajtón

Otthon-bútor

Zsalugáter, spaletta ablakon, ajtón

A spaletta nemcsak nyáron jó (árnyékol és véd a kánikulától), de a téli hónapokban is szigetel a hidegtől és jeges széltől egyaránt, ráadásul díszíti is a homlokzatot. Egyébként nemcsak vásárolhatunk, de készíthetünk is ablaktáblát a házra. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan.

A hagyományos ablaktáblát – kétszárnyú, fenyőfa deszkából készült, nyitható tábla – általában csak a „tisztaszobán” alkalmazták elődeink. A lécszerkezetű zsalugáter nemcsak összetéveszthetetlen karaktert ad a háznak, de biztonsági szerepe, valamint zaj- és hőszigetelése sem elhanyagolható. Azok az épületek, amelyekre felszerelik, kiemelkednek a környezetükből. Sokféle kiviteli lehetőség létezik, azonban mindenképpen fontos, hogy tisztában legyünk az ablak és a felszerelni kívánt spaletta méreteivel.

Egyedi színkombinációk, többféle stílusú és anyagú panel, illetve díszléc közül válogathatunk, ami stílusos homlokzati megjelenést biztosít. Az ablaktokra gyári segédkerettel felcsavarozható zsalugáter felszerelése egyszerű, gyakorlatilag szakember segítsége nélkül is elvégezhető.

Szárnyakat kap az ablak

Az ablak külső felületére záródó, vagy a falnyílás külső síkjába beépített zsalugáter-táblák a fal síkja elé nyithatók. Mivel a zsalugáter mérete igazodik a mögötte elhelyezkedő ablakhoz, ajtóhoz, előfordulhat, hogy a zsalugáter és az ablak szárnykiosztása nem azonos. Az ablak vagy erkélyajtó méretétől és elhelyezkedésétől függően választhatjuk meg a nyitásmódot az egyszárnyú, kétszárnyú, illetve az egyik szárnyra billenthető, csuklós változatokból. Az utóbbi nyitásmódoknál a megfelelő vasalati elemek segítségével a szárnyak helytakarékosan egymásra hajthatók.

A táblakiosztás tervezésekor azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora a szabad falszakasz. A szárnyak igény szerint készíthetők vagy rendelhetők fix és mozgatható lamellákkal. Az alumínium, illetve fa zsalugáter a standard kivitel mellett különféle díszpanelek beépítésével is készülhet. Ezek az egyre népszerűbb díszelemek és díszlécek – a kívánt színben és méretben – még dekoratívabbá tehetik a zsalugátert és vele a ház homlokzatát.

Sokoldalú zsalugáter

A Rehau keskeny, különlegesen stabil, acélmerevítésű, műanyag keretprofilból készülő falc-túlnyúlás nélküli zsalugáterénél a nyitott lamellák átengedik a friss levegőt, viszont megakadályozzák, hogy a napsugarak túlzottan felmelegítsék a belső teret. A kivitel a zsalugáternek nosztalgikusan elegáns külsőt kölcsönöz, hagyományos, klasszikus hatású. Alapanyagából adódóan egyik sem igényel későbbi felületkezelést.

Vasra verve

A Roto által gyártott ablaktáblapántok, komfortvasalatok és egyéb kiegészítők szinte minden zsalugáterhez ideális megoldást nyújtanak. A magunk által készített spalettáknak is robusztus tartósságot kölcsönöznek.

Szárnyas fényvadászok

A kereskedelemben sokféle dizájn kapható, választhatunk a keretet teljesen, vagy csak bizonyos magasságig takaró dekoratív elemek és díszpanelek közül – egyszerű vagy osztott, rusztikus és betétes – fantáziánknak és otthonunknak megfelelően.

Ajtóra, teraszablakra is

A spalettás megoldás természetesen nemcsak az ablakokon szép, a terasz ajtaján, ablakain ugyanolyan jól mutat.

Egyszerű, mediterrán zsalutábla készítése

Lássuk a folyamatot:

1. A 20 mm-es szárított, fózolt hajópadlót megfelelő hosszúságban vágjuk méretre.

2. A szélső deszkákat és a keresztléceket hosszanti irányban jelöljük be a nútok szélességében.

3. Ezután dekopírfűrész segítségével vágjuk le a nútokat.

 

4. A következő lépésben a levágott nútok helyét gyaluval dolgozzuk simára. Előbb rögzítsük jól a lécet!

 

5. A szükséges munkadarabokon végezzük el az élek, sarkok – egyenletes! – fózolását, lekerekítését.

6. Illesszük egymáshoz a deszkákat, ehhez diszperziós faragasztót nyomva a nút teljes hosszába.

7. Ellenőrizzük a pontos táblaillesztést és száradásig pillanatszorítóval gondosan rögzítsük a szerkezetet.

8. A hátoldalon a tábla tetejétől és aljától nagyjából egy-egy arasznyira csavarozzuk fel a keresztmerevítőket.

8. Végül a keresztmerevítők közé csavarozzuk fel az átlós merevítőt, az előoldalon pedig a megfelelő magasságba a pántokat.

Néhány érdekes link:

www.rehau.hu

www.roto.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Zongorapolc az igazi
Természetesen egy eredeti céljára már használhatatlan zongora újrahasznosításáról van szó.


Otthon-bútor
Teljes házfelújítás
Sokszor írtunk már a ház vagy lakás felújításának valamelyik eleméről. Ritkán mutatunk be azonban egy szinte minden részletre kiterjedő felújítást. Most egy ilyent adunk közre: a Mátrai család Somogyjádon eldöntötte, megtervezte és ki is vitelezte.


Otthon-bútor
Padlócsempe javítása egyszerűen, gyorsan (2)
Bármelyik házban, lakásban előfordulhat, hogy a padlót fedő csempeburkolat megsérül, ilyenkor sem kell azonban az egész felületet újraburkolni – untig elég, ha a sérült csempét cseréljük ki. Néhány órás munkával eltüntethetjük a törött burkolatrészt, és ezzel az egész padlófelület megújul.


Otthon-bútor
Felújítási 1×1
Mitől függ, hogy tényleg olyan lesz, mint amilyet elképzelt, amilyet szeretne? Vajon melyek azok a tényezők, amik eldöntik egy készülő burkolatról, hogy az, mennyire lesz olyan, mint amilyet a megrendelő megálmodott? A Mapei segítségével bemutatjuk, hogy mire ajánlott odafigyelni!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság