hirdetésBalkon vízszigetelés utólag egyszerűen, s. k.

Otthon-bútor

Balkon vízszigetelés utólag egyszerűen, s. k.

A legszebb terasz vagy erkély is csak bosszúság forrása, ha csöpögni kezd a víz az alatta lévő szoba plafonjáról, amikor kint elered az eső vagy kicsit is megolvad a hó. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan kerülhetjük ezt el némi saját kezűleg elvégezhető javítómunkával, viszonylag gyorsan.

Az erkélyek, teraszok beázásának egyik fő okozója a rosszul elkészített lábazat. A víz alattomosan rombol, megtalálja a legkisebb rést, repedést.

Időjárási viszontagságok

A teraszburkolatot érő intenzív környezeti hatások: a kemény tél, a nyári hőség, a csapadék és hőmérsékletingadozás következtében a lábazatoknál könnyen kipereg a fuga. Mögötte, ha a szigetelés nincs megoldva, hamar utat talál a víz. Segítője a szél, amely szinte belepréseli a vizet a repedésekbe.Aztán jön a fagy, és íme a jég "munkájának" eredménye:

A megoldás

A burkolat és a fal (lábazat) találkozásánál egybefüggő, repedés nélküli vízszigetelő réteget kell kialakítanunk. Kiválóan alkalmasak erre a kétkomponensű szigetelők, amelyek vízszigetelő és védőréteget képeznek betonon, falazaton, csempén, méghozzá repedésáthidaló tulajdonságokkal. Némely ezek közül akár látszó zárófelület is lehet, ugyanakkor további rétegek fogadására is alkalmasak, pl. lapburkolat vagy festés.Most egy ilyen réteg felvitelét mutatjuk be.

Anyagszükséglet

- vízszigetelő habarcs (kétkomponensű: cement/homok por és folyékony polimer diszperzió), pl. Aquafin-2K/N

- hajlaterősítő vízszigetelő szalag

Szerszámszükséglet

- ecset

- spakli

- festőszalag

1. Óvatosan, lehetőleg törés nélkül szedjük fel a lábazati burkolatot. (A legszerencsésebbek azok, akik ezt a lépést kihagyják: a hibát megelőzik, nem pedig javítják.)

2. Mérjük ki és keverjük össze a vízszigetelő habarcs két komponensét (esetünkben Aquafin-2K/N és Uniflex-M) a használati utasításnak megfelelően.

3. Kenjük fel a lábazatra, és pár centiméternyit a burkolatra is ecsettel, vagy hordjuk fel spaklival. Ügyeljünk arra, hogy milyen gyorsan szárad be az anyag, és egyszerre csak annyit keverjünk ki, amennyit fel tudunk hordani a helyére, mielőtt megköt! Az ecsetet vízzel moshatjuk ki.

4. A kötési idő elteltével ragasszunk festőszalagot a burkolatra. (A vízbázisú vízszigetelő habarcs olyan erős anyag, hogy miután megköt, nehezen távolítható el.)

5. Keverjünk ki újabb adag habarcsot, és kenjünk egy újabb réteget a lábazatra, valamint a burkolatra – egészen a festőszalagig.

6. A hajlaterősítő vízszigetelő szalagot haladéktalanul ragasszuk bele a friss habarcsba. Ügyeljünk arra, hogy egyenletes legyen és ne gyűrődjön meg.

7. Vágjuk le a fölösleges darabot. (Amennyiben illesztenünk kell, legalább öt centimétert kell fednie egymást a két vízszigetelő szalagnak.)

8. A sarkok kialakítását a képen látható módon végezzük. (Ha nem akarunk ezzel bajlódni, egyes szalagokhoz vásárolhatunk előregyártott sarokelemeket is.)

9. Spaklival nyomkodjuk a szalagot a habarcsba. Kézzel csak védőkesztyűvel érjünk hozzá, mert ha azonnal nem mossuk le vízzel, nehezen lehet eltávolítani.

10. Kenjünk egy újabb réteg habarcsot a vízszigetelő szalagra, úgy, hogy mindkét oldalon legalább két centiméterrel szélesebb legyen a szalagnál.

11. A kötési idő után távolítsuk el a festőszalagot és spaklival tisztítsuk meg a burkolatot minden olyan helyen, ahová lecsöppent a habarcs.

12. Az előírt kötési idő elteltével burkolhatjuk a felületet flexibilis fagyálló csemperagasztó segítségével, de hagyhatjuk így is...

...és élvezhetjük egyrészt a kilátást a teraszról, másrészt pedig az alatta levő szobában a száraz mennyezetet.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Teljes körű teraszszépítés
A közelmúltban esedékessé vált Teleki Tiboréknál a 25 éve épült szászvári ház teraszának megszépítése.


Kert-balkon
Diagonál burkolat a teraszlépcsőre
Szép, bár kétségtelenül nem a legkönnyebb feladatnak lát hozzá az, aki diagonálban, azaz átlósan készül leburkolni a teraszlépcsőjét. A cikkünkben bemutatott egyszerű fogásokkal azonban igencsak megkönnyíthetjük munkánkat, csak a sorrendet kell betartanunk hozzá.


Szerszám-anyag
5 gyakori ok, amiért feljön a teraszon a burkolat
A nem megfelelő burkolás leginkább a teraszon, erkélyen szembetűnő. Ezeken a helyeken ugyanis a burkolat folyamatosan ki van téve hidegnek és melegnek, esőnek, hónak, fagynak, napsütésnek. Igazán strapabírónak kell lennie az elvégzett munkának. Nem lehet benne egy kis hiba sem, mert az rövid távon katasztrofális eredményhez vezethet.


Otthon-bútor
Kenhető szigetelők
Mind a kültéri, mind a beltéri vízszigetelési munkákat jelentősen megkönnyítik a könnyen kezelhető korszerű anyagok, amelyek alkalmazása a műszaki leírás tanulmányozása után egyszerű feladat.
Otthon-bútor

A beázás megelőzése


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság