hirdetésHely a kincseknek: játéktartó ládika

Otthon-bútor

Hely a kincseknek: játéktartó ládika

Ez a kincsesládika tökéletes tárolója lehet gyermekeink legféltettebb kincseinek, a játékoknak. Építsük meg velük együtt! De akár az ünnepekre – születésnapra, karácsonyra – is jó lesz: ha valamelyik ajándékot ebben adjuk át, plusz örömet szerezhetünk a kicsiknek.

A ládikó tulajdonképpen két (egy kicsit mélyebb és egy kicsit sekélyebb) nyitott ládából áll, amelyeket zongorapánt kapcsol össze. A méreteit pedig természetesen tetszésünk szerint máshogy is meghatározhatjuk. Ha nem deszka, hanem MDF mellett döntünk, akkor vegyük tekintetbe, hogy viszonylag könnyű vele dolgozni, de a felülete fokozottan nedvszívó, ezért a szegélyekre több festék (vagy lakk)réteget kell felvinnünk. És egy csiszolási tipp: az alapozott felületek és szegélyek finomcsiszolása során növeljük a csiszolópapír szemcseméretét 180-ról 220-ra, majd 240-re.

Anyagszükséglet

19 mm vastag ragasztott bükkfából vagy MDF-ből

- 2 db 40×9,7 cm-es hosszabb oldal felül

- 2 db 16,2×9,7 cm-es rövidebb oldal felül

- 2 db 40×14,5 cm-es hosszabb oldal alul

- 2 db 16,2×14,5 cm-es rövidebb oldal alul

- 2 db 40×20 cm-es alaplap/fedőlap

Valamint

- 1 db 0,7 mm vastag, 400 mm-es zongorapánt

- 1 db kapcsos zár

- 36 db 3,5×40 mm-es süllyesztett fejű csavar

- 4 db 3×17 mm-es süllyesztett fejű csavar

Így készítsük el a ládát

1. Szabjuk méretre a láda oldalait. Helyezzük a munkafelületen az alsó láda négy oldallapját és a keresztirányú oldalakat a hosszanti oldalak közé. Jelöljük össze az oldalakat háromszögszimbólummal, hogy a szerelés során mindig tudjuk, mi hova tartozik.

2. Szereljük az alsó ládára az alaplapot, majd a felső ládára a fedőlapot. Ehhez húzzunk az alaplap/fedőlap felső oldalán egy vonalat körben, a szélüktől 10 mm távolságban. Ezen a vonalon készítsünk két-két 4 mm-es furatot a rövidebb, és három-három furatot a hosszabb oldalon.

3. Kössük össze az alsó és a felső ládát. Rögzítsük a felső ládát hosszanti oldalával az alsóhoz szorítókkal. (A pontos illeszkedés érdekében átmenetileg tegyünk közéjük a kihajtott pánt zsanértávjának megfelelő vastagságú távtartó lécdarabot.) Ügyeljünk a két él pontos illeszkedésére is. Ezután helyezzük fel a széthajtott zongorapántot a két láda egymás mellett álló peremeire és csavarozzuk oda.

4. Csavarozzuk fel a kapcsos zárat. A kapocs két részének az alsó és a felső ládán való pontos pozícióját próbálgatással határozhatjuk meg. Az akasztót a fedélen, a leszorítót az alsó ládán kell rögzítenünk. Jelöljük be a furatok pozícióját ceruzával, fúrjuk ki őket, végül tekerjük beléjük a csavarokat.

5. Ezután előbb töltsük ki faanyag esetleges hibáit, illetve a fedőlapon a süllyesztett vagy lecsiszolt csavarfejek tetejét spatulyázó masszával vagy kittel (folyékony fával is lehet). A száradást követően csiszoljuk át a kezelt felületeket 120-as csiszolópapírral. Ezután munkáljuk le a ládaszéleket 120-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis él.

6. Az utolsó lépés a festés és színezés. Ha nincs különösebb tapasztalatunk e téren, ajánlatos először egy próbadarabon gyakorolnunk. A legegyszerűbb megoldás, ha szóróflakonból visszük fel a festéket, de használhatunk diszperziós festéket is.

És íme a végeredmény (persze más színkombinációt és díszítőelemeket is felfesthetünk, fiúknak például általában jobban bejön a tengerészkék vagy rejtőszínű változat). A ládikót Bosch-szerszámokkal készítettük, kínálatukról bővebben itt tájékozódhatsz: www.bosch.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Láda könnyen, gyorsan, minden esetre
Egyszerű, de nagyon szép és igen sok mindenre használható ez a láda, amelynek néhány egyszerű lépésből álló elkészítésébe a kezdő barkácsolók is nyugodtan belevághatnak.


Kert-balkon
Díszkút az udvarban
Egyre több kertet díszít szép kerekes kút, amelyet a háziak építettek vagy újítottak fel.


Ötletek
Virágtartó díszszekér
Fenyő fűrészáruból készítette ezt a miniatűr szekeret Gyermán Norbert Novajidrányon.


Otthon-bútor
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek nyilvánítani. Készíthetünk belőle például dekorfalat, mint Szekeres Zoltán Budapesten.


Otthon-bútor

Kincsesláda
Szerszám-anyag

Hasznos díszek raklapból
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság