Térkihasználás: így építsünk galériát!

Otthon-bútor

Térkihasználás: így építsünk galériát!

Kisméretű lakásban gyakran többfunkcióssá kell alakítanunk a helyiségeket, hiszen egy térbe kell sűríteni a pihenés, a munka és a ruhatárolás funkcióit. Mindezt sikerült alig tizenkét négyzetméteren megoldani egy dizájnszakos hallgató szobájában. Cikkünkből kiderül, miként.

A túlzsúfolt szobákban nem érezzük jól magunkat, mozgásterünket korlátozzák a berendezési tárgyak, a bútorok. Galériaépítéssel úgy nyerhetünk további teret, hogy nem foglal el külön helyet az ágy, a szekrény – még a könyvespolc sem.

Az itt bemutatott kisméretű szoba áttervezését ez az elgondolás vezérelte. A négy négyzetméteres galéria kényelmes alvókuckó, de akad hely rajta  könyvespolcnak és fali LCD tévének is. (Kihajlítható karra szerelve a szoba minden pontjáról látható lesz.) A galéria alatti 4,6 négyzetméternyi teret méretre készített szekrények töltik be, amelyekben bőven elférnek nemcsak a ruhák, hanem a mindenkori használati tárgyak is, meg egy további polc a könyveknek és filmeknek. A szoba másik felébe nagyméretű munkaasztal került, közéjük pedig két apró fotel. Kényelmesen van helye mindennek.

Méretezés

A galériát a szobához méreteztük. Ehhez a mérethez elég négy tartóláb; ha ennél is nagyobb galériát akarunk, azt már középen is alá kell támasztani. Ezt úgy kell elkészíteni, hogy a hossztartókat megfelezzük, beillesztünk egy kereszttartót és azt alátámasztjuk.

A belmagasság esetünkben 340 cm, ha ennél kisebb a szoba belmagassága, ügyeljünk arra, hogy a fönti belmagasság ne legyen kevesebb mint az ülőmagasság + 30 cm (ami kb. 110-120 cm).

A tervezésnél figyelnünk kell a falak egyenetlenségeire is, mert akár több centis eltérések is lehetségesek. Mérjünk több helyen! Fokozottan figyeljünk a pontosságra, akár mi szabjuk le az elemeket, akár vásárláskor vágatjuk méretre a faanyagot.

Anyagválasztás

Választhatunk egyszerű fűrészárut, ehhez aránylag olcsón hozzájuthatunk, csak ekkor számoljunk azzal, hogy minden famegmunkálást magunknak kell elvégeznünk, amihez sokféle gép szükséges és sok idő. Mivel a városi kis lakásban kevés lehetőség van a famegmunkálásra, esetünkben a tulajdonos úgy döntött, hogy mindent pontos méretre elkészíttet a fatelepen. Ez némi többletköltséggel jár, és nagyon pontos tervezést kíván, de az összeszerelést bárki el tudja végezni a legegyszerűbb szerszámokkal is.

Ez a galéria borovi lucfenyőből készült, amely kiváló tulajdonságokkal bír: tömör szerkezetű, igen ellenálló és egyedülálló erezetmintázat jellemzi. A natúr fa színe a kezdeti világosról a fény hatására besötétedik, ami idővel még inkább kiemeli a fa erezetét. Felületkezeléshez környezetbarát lakkot használtunk, ami selymes fényt és kellemes tapintást kölcsönzött a fának.

Az oszlopok, tartógerendák három rétegű rétegragasztottak, így elkerülhetjük a későbbi torzulásokat, csavarodásokat. A járófelület fózolt, 32 mm vastag hajópadló. Minden elem minden oldala gyalulva van. És íme a vasalatok:

Anyagszükséglet

- 4 db 10×10×180 cm-es oszlop

- 2 db 10×10×160 cm-es keresztgerenda

- 4 db 5×10×260 cm-es hosszgerenda

- 1 db 3,5×14×260 cm-es takaróléc

- 20 db 3,5×14×160 cm-es padlóelem

- 2 db 3,5×14×220 cm-es lépcső-oldalelem

- 7 db 3,2×14×35 cm-es lépcsőfok

- 3 db 35×50×65 cm-es korlátelem

A galéria szerelése

1. Minden látható élet dolgozzunk el. Akinek nincs felsőmarója, az kézi gyaluval, smirglivel, ráspollyal is letörheti az éleket. (A ragasztott gerendák kissé élletörtek, a fatelepek így gyártják le őket.)

2. A 10×10×180 cm-es lábakra szöglemezzel rögzítsük a 10×10×160 cm-es kereszttartókat. Ezt legegyszerűbben vízszintesen, a padlón tehetjük meg. A lemezek kerüljenek az oszlopok fal felüli oldalára.

 

3. A következő lépésben állítsuk helyükre az oszlopokat. Maguk is megállnak, de a biztonság érdekében rögzítsük őket ideiglenesen a homlokzat takarólécével. (Pillanatszorító híján a vékony facsavar is jó.)

 

4. A hossztartókra facsavarokkal szereljük fel a sarokösszekötő szeglemezeket (L-vasakat). Legegyszerűbb ezt is a padlón elvégezni. Használjunk hosszabbító szárat a belső facsavarok becsavarozásához.

5. A hossztartók rögzítéséhez két ember kell. (Egy embernek fognia kell a túloldalon.) A hátsó faltól kissé elhúzva tegyünk L-összekötő szeglemezt a fal felőli oldalra, s rögzítsük mindhárom gerendához.

6. Ezzel elkészült a galéria váza. Vízszintmérővel ellenőrizzük, s ha szükséges korrigáljunk. Ebben a munkafázisban rögzíthetjük a falhoz – pl. a gerendán át tiplivel, vagy egyszerűen szekrényrögzítővel.

7. Rakjuk fel a padlólapokat. Tegyünk éket az első lap és a fal közé. A nútos oldala legyen kifelé. A lapokat üssük szorosra, a nútos felén használjunk puhafa verőfát. A homlokzaton kerüljön egy síkba a gerendával.

8. A hajópadló lapokat ajánlatos a gerendákhoz is rögzíteni. Így stabilabbá tehetjük a galériát, a nyikorgást pedig minimálisra csökkenthetjük. A vékony rögzítőcsavarokat nagyjából 45 fokos szögben csavarozzuk be.

A „célzó”

A lépcsőfokok pontos elhelyezéséhez sablont kell készítenünk. Ez a célzó. A célzóval tudjuk a köldökcsapokat pontosan elkészíteni. Kicsit hosszasnak tűnhet a sablonnal való bíbelődés, de a lépcső összeszerelése így csak néhány perc és minden pontosan illeszkedik. 6×7=42 csapnak kell hajszálpontosan illeszkednie!

Fontos: a lépcső egyik oldaldeszkáját a célzó egyik oldalával (A), a másikat a másik oldalával (B) kell kifúrni. Ugyanígy a lépcsőfokoknál is (A-B). Összeütésnél az oldal A részéhez a lépcsőfok B része kerül! A köldökcsap itt 10 mm vastag. A célzót érdemes fúrás előtt letűzni, mert a fa erezete elmozdíthatja a célzót és itt 1-2 mm-es pontatlanság is nagyon megnehezítheti az összeszerelést. A célzón a lyukak elhelyezkedésében az esetleges pontatlanság nem érdekes, de ezért fontos betartani, hogy melyik oldal hová kerül! A célzó szöge, hogy a lépcsőfokok vízszintesek legyenek, a galéria magasságától és a lépcső kinyúlásától függ. Ezt a változó adatok miatt mindenkinek érdemes kiszerkeszteni magának. A célzó vas része csavarral és kétkomponensű epoxi-ragasztóval is rögzítve van, hogy munka közben biztosan ne mozduljon el. Ezzel a sablonnal lehet bejelölni és levágni a lépcső alját, hogy párhuzamos legyen a lépcsőfokokkal.

9. Fokozott figyelmet és pontosságot követel a lépcső elkészítése. A lépcső oldaldeszkájának vágjuk le az alját. Ezt a célzó segítségével tudjuk kijelölni. Jelöljük ki a lépcsőfokok távolságát is.

10. A tűző- vagy rögzítőszögek a lyukaktól lejjebb helyezkednek el. Ennek az összeszerelésnél is van szerepe. Ez a két kis lyuk jelzi majd, hogy ez van alul, és ez így lesz a lépcsőfokoknál is. Így nem keverjük össze.

 

11. a) Az oldaldeszka tetejét is vágjuk méretre. A célzó segítségével jelöljük ki és vágjuk ki a támasztó felületet is. (Ez merőleges a célzóra, a hossza pedig megegyezik a takaróléc szélességével, azaz 14 centiméter.)

11. b) Így támaszkodik a lépcsőfokok oldaldeszkájának kivágott válla a galéria vázgerendájához.

12. A lépcsőlapoknál is hasonló módon járjunk el, mint az oldallapnál. Ügyeljünk, hogy a célzót mindig a megfelelő oldalon használjuk. Jelöljük meg filctollal, hanyadik lépcsőfokról van szó, melyik a teteje, valamint hogy melyik a jobb és melyik a bal oldala.

13. Faragasztóval kenjük be a köldökcsapok végét. A képen jól látszanak a köldökcsapok között a rögzítőszögek lyukai. Ez jelzi, hogy az alattuk levő él lesz a lépcsőfok alja.

14. Mindkét pofafa furataiba tegyünk faragasztót, jó bőven, aztán illesszük be a lépcsőfokokat. Ügyeljünk a helyzetjelző furatokra, és az A-B oldalak pontos helyére.

15. A lépcsőkészítés befejező mozzanata, amikor összeillesztjük a fokokat a másik pofafával. Ha eddig pontosan dolgoztunk, ez mindössze pár percbe telik. Nyomjuk össze erősen, esetleg üssük össze gumikalapáccsal.

16. Állítsuk a lépcsőt a helyére, ellenőrizzük vízmértékkel, hogy vízszintesek-e a lépcsőfokok. Facsavarral rögzítsük a kész lépcsőszerkezetet a hossztartóhoz, majd ugyanígy rögzítsük a padlóhoz is.

17. Fúrjunk a korláttartó oszlopokba lyukakat. (A lyukak átmérője a korlátkötél keresztmetszetétől függ .) Lakkozzuk le az oszlopokat, mert ez később, miután már befűztük a kötelet, elég macerás lenne.

18. A kötelet ebben a munkafázisban is befűzhetjük, de ráérünk ezzel a felszerelés után bíbelődni. A kötél végét szorosan tekerjük körbe ragasztószalaggal, úgy könnyebben át tudjuk fűzni az oszlopokon.

19. Rögzítsük facsavarokkal a galéria homloklapjához a korlát oszlopait. Az ilyen korlát persze inkább csak vizuális biztonságot jelent, mindenképpen használjuk elővigyázatosan a galériát!

20. Az utolsó munkafázisban kenjük le környezetbarát lakkal a galéria egész felületét. Hordjunk fel több réteget, a lakk felhasználási utasítása szerint. Így könnyen tisztítható, lemosható felületet kapunk. És íme a végeredmény:

Tervezte: Huszanyik Borbála
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Dupla galéria
Egy adott pillanatban a Gyömrőn lakó Binder Barna és felesége, Beáta számára eljött az idő, amikor szükségessé vált, hogy helyet szabadítsanak fel a gyerekszobában.


Szerszám-anyag
Galériázott osztályterem
Augusztus van még, de hamarosan kezdődik újra a suli. Az iskolakezdésre való felkészülést segítjük cikkünkkel: nem mindennapos ötlet merült fel a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium 10/A osztályának tanulói körében: galériát szerettek volna építeni nagy belmagasságú osztálytermükben.


Otthon-bútor
Pici garzonban összkomfortos galéria
Ötéves kislányának készített minigalériát Farkas László Kunszentmiklóson. Az egyszobás lakásban ugyanis hely nem volt külön lánykaszobára, mivel azonban az igény megfogalmazódott, megszületett az ötlet, hogy apa a szülők ágya fölé készít neki galériát.
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság