hirdetésTeraszajtó cseréje: hideg, meleg kint marad!

Otthon-bútor

Teraszajtó cseréje: hideg, meleg kint marad!

A nyílászárókkal szemben számos elvárásunk van. Álljanak ellen a szél és eső, a hó és jég, a hideg és a kánikula okozta megpróbáltatásoknak, üvegfelületeiken engedjék át a fényt, és évtizedekig működjenek zavartalanul. Ehhez előbb-utóbb cserélnünk kell őket. Lássuk, hogyan!

Ilyen volt...

Amikor a nyílászárón már javítással sem lehet segíteni, elkerülhetetlen a csere. Ez mindenképpen jelentős egyszeri kiadás lesz, de ha jól választunk, a hőszigetelt új ajtóval (vagy ablakkal) jelentősen csökkenhetjük a fűtési költségünket. Lássuk hát, miből választhatunk:

Fa nyílászárók

Az utóbbi évek technikai fejlődése nem hagyta érintetlenül a hagyományos fa szerkezeteket sem. A fa természetes anyag, ebből adódóan a különböző helyekről származó alapanyagoknak különböző tulajdonságaik vannak. Egyenletes kiváló minőséget előállítani csak nagyon szigorú gyártási folyamattal lehet. Nagy figyelmet kell fordítani a felületkezelésre, többszöri csiszolás, festés, lakkozás szükséges. (A későbbiek során pedig időnként újra gondoskodni kell a fafelület karbantartásáról.) Valamivel magasabb ára ellenére minden olyan helyen, ahol a természetes anyagok dominálnak vagy az épület jellege megkívánja , fa nyílászárót érdemes választanunk.

Fém nyílászárók

Elsősorban alumínium profilrendszerek. Kimagasló esztétikai és műszaki igényeknek is megfelelnek, de hazánkban magánházakon még kevésbé terjedtek el. Új építésű házaknál, lakásoknál azonban érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is.

Műanyag nyílászárók

Az új típusú műanyag ablakoknál figyelembe veszik a környezetbarát szempontokat is. Az ólomtartalmú stabilizátorokat felváltották az ökológiailag tiszta kalcium-cink keverékek. Ez a „Greenline” technológia. Az így gyártott műanyag profilból készített ajtók-ablakok rendkívül tartósak és esztétikusak, hosszú éveken át megtartják sima felületüket, aminek köszönhetően könnyebben tisztántarthatóak. A megnövelt felületű külső és belső ütköző tömítés használata pedig garantálja az ablakszárnyak és tokok közötti szigetelést és védelmet.

Amennyiben a tok (a keret) menthető, a csere nem túl hosszadalmas művelet. Olyan beépítési módszert mutatunk be, amelynél a régi nyílászáró tokszerkezetét nem kell kibontani, hanem arra épül rá az új műanyag ajtó és az illesztési hézagot takarólécekkel fedik le. Előnye a gyors, tiszta beépítés, ami után nem kell kőműves- és festőmunkát végezni. (Jellemző, hogy a képeken látható ajtócseréhez még a függönyt sem kellett ideiglenesen levenni.) Nagyon fontos azonban a pontos méretezés! A régi ajtót egyedi méretre legyártott új nyílászáróra cseréljük. A méretezésen múlik a beépítés sikere. A gyártók általában felajánlják a felmérést, de ha ezt saját magunknak kell elvégeznünk, mindenképpen kérjünk pontos útmutatást a gyártótól.

És most lássuk a munka menetét lépésről lépésre:


1. Emeljük le a régi ajtószárnyakat. (Ez nagyon egyszerű művelet, csak gondoskodnunk kell a fölöslegessé vált keret elhelyezéséről. Érdeklődjünk a lakóhelyünkön adott lehetőségekről.)

2. A régi ajtó zsanérját a legegyszerűbb sarokcsiszolóval levágni. Így a javítás csak glettelés és festés lesz. (Ha sarokcsiszolóval dolgozunk, mindig használjunk védőszemüveget!

3. A toktoldó profilt könnyen rá tudjuk csatlakoztatni a tokra (vagyis az ajtókeretre). A védőfóliát távolítsuk el a keretről. (Ezt megtehetjük később is, a takaróléc felszerelése előtt.)

4. Emeljük be az ajtókeretet a nyílásba, és rögzítsük ékekkel. (Ehhez a művelethez két ember kell.) Az ékeket úgy helyezzük el, hogy mindenütt maradjon szerelőhézag.

5. Állítsuk be a vízszintes és függőleges síkokat. Használjunk vízmértéket. Gondosan ellenőrizzünk minden oldalt. A legkisebb pontatlanság sem engedhető meg.

6. A nyílászáró síkjának párhuzamosnak kell lenni a fal síkjával. Illesztőkalapáccsal apró, ütögető mozdulatokkal, finoman tudjuk mozgatni a keretet.

7. A sarkokat rögzítsük purhabbal. (Csak az előírásnak megfelelő mennyiségű habot használjunk! A lyukat enyhén elő kell nedvesíteni: olvassuk el a használati utasítást.) A kötési idő kb. 30 perc.

 

8. A purhab megkötése után fúrjunk a tokon keresztül a falba 6 mm-es vídiafúróval furatot. Az oldalakra hármat-hármat, alulra, felülre egy-egy is elegendő.

9. A furatokon át csavarjuk be a speciális, dűbelt nem igénylő, önfúró tokrögzítő csavarokat úgy, hogy közben ne mozdítsuk el a tokszerkezetet. Folyamatosan ellenőrizzük vízszintmérővel!

10. A tokrögzítő csavarok szerelőnyílását a tokon fedjük le műanyag dugóval. A dugót könnyedén, kézzel, de akár illesztőkalapáccsal is bepattinthatjuk.

11. A következő lépésben végig töltsük ki purhabbal a tok körüli rést. A tokot a tokrögzítő csavarok rögzítik, a purhabnak főleg réskitöltő, hőszigetelő feladata van.

12. Miután a purhab megkötött, fölösleges túlcsordulásait vágjuk le, majd sziloplaszttal ragasszuk fel a takarólécet. A takaróléc anyaga azonos az ablakprofil anyagával.

13. Az ajtószárny alsó pántrészét akasszuk be a tokon lévő ellendarabba, csukjuk be a szárnyat, majd a felső pánt stiftjét szúrjuk vissza a pánt közepébe.

14. Következik az ajtóbeépítés befejező része: a több ponton állítható vasalat lehetővé teszi a „leszállt” ablakszárnyak helyes pozícióba történő visszaállítását.

15. Pattintsuk fel a zsanérokra a műanyag kupakot, majd a kilincs felszerelése következik. Az ajtószárnyon a kilincsfuratok segítik a kilincs felcsavarozását.

16. Legutolsó lépésként az ajtó terasz felőli oldalára is tegyük fel a takaróprofilokat. Az L-profilokat vágjuk megfelelő méretűre, majd sziloplaszttal ragasszuk fel.

Ezzel meg is vagyunk, az új ajtó...

...ilyen lett.

Részletesebben a finombeállításról

A nyílászárók gyártásánál a vasalat-elemeket beállítják a megfelelő pozícióba, de előfordul, hogy szállításkor vagy a beépítésnél kissé elállítódnak. Ez működési problémákat okoz. Ekkor válik szükségessé a finombeállítás. Az állításhoz 4 mm-es imbuszkulcs szükséges. (Figyelem! A nyílászáró finombeállítása nem a beépítési hibák korrigálására való!)

Az alsó ajtópánt tetején található függőleges állású állítási pont az ajtószárny emelését és süllyesztését teszi lehetővé.

Az alsó ajtópánt alján található vízszintes állású állítási pont az ajtószárny oldalirányú mozgását szabályozza.

Az ajtó felső vízszintes falcánál, a pántoldalon található vízszintes állású állítási lehetőség az ajtószárny kilincsoldali részének emelését, illetve süllyesztését, az ajtószárny billentését teszi lehetővé. Csak nyitott állapotban férhető hozzá.

A három vasalat-állítási lehetőség egymással összefügg, és tökéletes eredményt csak szinkronizálásukkal tudunk elérni.

Jó minőségű purhabot pedig például a következő márkanév alatt találhatunk:

mester.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Tetőtéri ablakok
A modern tetőtéri ablakok az újonnan épülő családi házak nélkülözhetetlen elemei. Alkalmazásukkal az eddig használaton kívüli, sötét padlástereket is otthonunk világos és barátságos, lakható részévé varázsolhatjuk. Lássuk a kínálatot és beépítésüket!


Otthon-bútor
Rácsok helyett biztonsági ajtó
Sokan úgy érzik magukat biztonságban, ha minél több és furfangosabb zárat szerelnek fel az ajtóra. Mások az erős rácsok védelmében hisznek, gyakran félretéve az esztétikai szempontokat is. Ezeket megoldásokat egyesíti a biztonsági ajtó ? valóban biztonságot nyújtva.


Szerszám-anyag
Jó szigeteléssel örülhet az alacsony rezsiszámlának
Elérkezett az idő a lakásfelújításra? A magas fűtésszámlához nemcsak a rossz nyílászáró, de a szigetelőanyag hiánya is hozzájárul. Tisztában van vele, hogy mennyi hő távozik a falakon keresztül, ha nincs szigetelésünk? Meg fog lepődni, ha megnézi!


Szerszám-anyag
Utólagos résszigetelés
A rosszul illeszkedő ajtók, ablakok nagyban hozzájárulnak a szoba hővesztéséhez és huzatot okoznak. Számos módon csökkenthetjük ezeket a kellemetlen hatásokat. Az utólagos résszigetelők óriási kínálatában válogathatunk ? megtalálva a legalkalmasabb szigetelő anyagot, rendszert.
Ötletek

Ajtó a falon


Szerszám-anyag

Ablakkörkép
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság