Mozaikkal díszített lépcsőkorlát

Otthon-bútor

Mozaikkal díszített lépcsőkorlát

Az idei barkácsbajnokság kiírása adta meg a végső lökést, hogy elkészüljön ez a gyönyörű, hatalmas díszítőmunka. Olvasónk az emeletre vezető lépcső mellett végig mozaikcsempével díszítette a korlát mögötti falrészt. Nemcsak szép, de tisztán tartani is könnyebb...

Magas, fehér, zárt és emiatt nyomasztó volt a lépcsőforduló Fülöp Mártáéknál Gyömrőn, ezért – mint írta – első perctől gondolkodott, mivel tudná megszépíteni, feldobni és hónapról hónapra változtak az ötletei. A kezdést is halogatta, hiszen látszott, hogy nagy munka lesz de amint meglátta a barkácsbajnokság pályázati kiírását, tudta, hogy eljött a felújítás ideje! A lépcsőforduló eredetileg így nézett ki:

Mivel a gyerekek közlekedéskor mindig összemaszatolták a falat és a folytonos síkálás nem volt megoldás, Márta úgy döntött, néhány napig nem bántja a kéznyomokat a falakon, hogy lássa, merre vezet a maszatos sáv. Ezt követően már kialakult gondolatban a díszítő alkotás képe is, valahogy ilyenformán:

Márta nem akart szokványos falvédő burkolatot, és azt se szerette volna, hogy valami nagy, összefüggő blokk még jobban összerántsa" a zárt teret, így az alapelv az volt, hogy a korlátok mentén a díszítő sáv játékosan, vidáman kövesse a maszatos útvonalat.

Sikerült a neten kedvezményesen minőségi alapanyagot: extrafényes üvegmozaikot és tűzzománc hatású kavicsokat beszereznie. A tervezett mintához elsősorban betéteket gyártott. Törte, csiszolta az üvegmozaik-darabokat, majd Pattex Palma Fa vízálló ragasztóval üvegszövet hálóra rögzítette őket, megalkotva a félkör alakú mintákat:

Az így készült kilenc darab betétet csemperagasztóval helyezte közvetlenül a korlátok csatlakozási pontjai fölé, illetve alá, így:

A szintén üveghálóra ragasztott kavicsokat szabálytalanul kígyózó mintázatba ragasztotta a betéteket körülölelve:

A köztes részekre, illetve a betétek alatti részekre már kitartó aprómunkával, egyesével ragasztotta a kavicsokat, kitöltve a mintát, követve a széles sávot:

Az elkészült burkolatot Cimsec Bahama beige fugázóval fugázta:

A lépcső melletti faldísz végül praktikus, könnyen tisztítható, vidám és barátságos lett, kimondottan élvezet használni. A következő három kép a kész lépcsőházat részeit mutatja be, alulról:

Középen:

És felülről:

A korlátdísz alkotója, Fülöp Márta más mozaikjait már többször bemutattuk az Ötlet Mozaik hasábjain, további munkái az alábbi linkre kattintva ismerhetők meg:

//mozaikvilag.blog.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Így csempézzünk ívelt lépcsőt
A saját kezűleg végzett csempézés mindenkinek menni fog, csak bele kell kezdenie. Segítségül közreadjuk egyik olvasónk fényképsorozatát: kiváló munkát végzett negyedköríves lépcsőjű teraszuk leburkolásakor Sebestyén Sándor Lajosmizsén.


Ötletek
Indul az Építési bajnokság 2019
Várjuk saját kezűleg készített alkotásait négy kategóriában. Legyen Ön a bajnok, és nyerjen!


Ötletek
Üvegmozaikos dohányzóasztal
Dohányzóasztalra volt szüksége Kosár Juditnak Budapesten, de sehol nem talált olyat, amely méretben és kinézetben megfelelt volna. Ezért készített egyet, és különleges díszítéssel látta el.


Ötletek
Mozaikozott szék
Mozaiktechnikával újította fel ezt a széket Hadari Vivien Sopronban.
Gép- és anyagújdonságok

Kézbe simuló csavarozó


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság