hirdetésHomlokzati felújítás Mapei termékekkel

Otthon-bútor

Homlokzati felújítás Mapei termékekkel

A Kulturális Főváros cím hatalmas fejlesztéseket indított el Pécsett. A Pécs 2010 Kulturális Főváros projekt keretében újult meg a helyi Vasarely Múzeum. A projekt 4 kulturális beruházásból áll, mely érinti a pécsi konferencia- és koncertközpontot, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtárat.

...és Tudásközpontot, Múzeumok utcáját és a Zsolnay Kulturális Negyedet. Ezeket még kiegészítette a közterek és parkok újjáélesztése. Mindegyik projektet az Európai Unió társfinanszírozásában valósították meg. A Vasarely Múzeum épületének felújítása Pécsett a Laki Zrt. generál kivitelezésében bonyolódott le. A homlokzati felújítást alvállalkozóként az F Plusz Mérnöki Iroda Kft. végezte.

A Vasarely Múzeum esetében is, ahogy gyakran előfordul műemlék jellegű épületek esetében, a falazatba felszivárgó talajnedvesség problémáját a vakolással kellett megoldani. A régi falazaton alapos nyomott hagyott a felszívódó nedvesség káros hatása, itt-ott táskásodások, felpúposodások a vakolat leválása jelezték, hogy bizony a nedvesség felszivárgása rombolja a meglévő vakolatszerkezetet. A megoldást jelen esetben a lábazati vakolatrész megfelelő kialakítása és a célnak megfelelő szárító vakolatrendszer jelentette a külső falazaton. A homlokzati fal belső oldalára pedig teljés egészében szárító vakolat került. A kivitelezők a szárító vakolatrendszerhez a Mapei POROMAP termékcsaládját választották.

A fali aljzatra először a POROMAP RINZAFFO alapozó került felhordásra. A POROMAP RINZAFFO előkevert, különleges puccolan reakciójú hidraulikus kötőanyagokból, természetes homokból és különleges adalékszerekből készülő, sóálló alapvakolat kő, tégla és tufa falazatok helyreállításaihoz, hőszigetelő és szárítóvakolat felhordása előtt. Különösen ajánlott a nagy mennyiségben jelenlévő kloridok miatt megrongálódott régi tégla, kő és tufa falazatú épületek helyreállításakor első rétegként történő alkalmazásra.

A POROMAP RINZAFFO különleges összetétele megakadályozza, hogy az oldható sók, mint például a kloridok, átjussanak a makroporózus vakolatba. Az oldható sók, higroszkópos tulajdonságuk miatt, helyi nedvesedési jelenséget okozhatnak a nem megfelelően szellőző helyiségekben. Következő rétegként a külső lábazatra, s a homlokzati fal belső oldalára a POROMAP INTONACO elnevezésű, szürke színű, előkevert, sóálló, szárító- és hőszigetelő habarcs került felhordásra. A POROMAP INTONACO a POROMAP RINZAFFO összetételének és műszaki tulajdonságainak megfelelő, előkevert szárítóhabarcs, mely szintén a felszivárgó nedvesség hatására károsodott kő, tégla és tufa falazatok helyreállítását szolgálja.

A harmadik vakolati réteg a POROMAP FINITURA volt. A POROMAP FINITURA cement-mentes, világos színű, finomszemcséjű szárítóhabarcs, mely kő, tégla és tufa falazatok vakolatrendszerének legfelső simítására való. A termék világos színű, finom szemcséjű, szulfát-álló. A külső homlokzat lábazat fölötti régi vakolatát nem távolítottak el. A táskásodások, felpúposodások, lepotyogás helyeit a POROMAP rendszerrel javították és átglettelték. Majd a Mapei SILEXCOLOR PRIMER alapozójával készítették elő a felületet. A SILEXCOLOR PRIMER módosított, káliumszilikát bázisú, diszperziós alapozót a SILEXCOLOR termékcsalád bevonatainak felhordása előtt kell alkalmazni. A SILEXCOLOR PRIMER a nedvszívó aljzatba mélyen behatol, anélkül, hogy filmréteget képezne vagy az aljzat páraáteresztő képességét módosítaná. Az aljzat nedvszívó képességét egyenletessé teszi, és a szilikátosodási folyamatot elősegítve kitűnő tapadást biztosít a felületképző réteg számára.

A felületképző réteg pedig ez esetben a SILEXCOLOR PITTURA volt. A SILEXCOLOR PITTURA szilikát bázisú, páraáteresztő, védőfesték, mely kül-és beltéri cement és mészvakolatokra alkalmas.
A függőleges bel- és kültéri porózus felületek festésére használható olyan helyeken, ahol a romboló légköri behatásokkal (eső, fagy) szemben védelem és nagy páraáteresztő képesség szükséges. Felhordható hagyományos módon ecsettel, hengerrel vagy szórással, illetve levegő nélküli szórással. A SILEXCOLOR PITTURA a ColorMap színkeverő rendszerrel előállítható széles színválasztékban kerül forgalmazásra.

Felhasznált termékek:

A cikkben szereplő termékek az „Építéskémiai” termékvonalba tartoznak. Termékeinkről bővebb információt talál a Mapei Termékinformációs CD-Romon és a www.mapei.hu weboldalon!
Poromap Finitura: cement-mentés, finomszemcséjű szárítóhabarcs.
Poromap Intonaco: szürke színű, előkevert, sóálló szárító- és hőszigetelő habarcs
Poromap Rinzaffo: előkevert sóálló habarcs PoroMap Intonaco alá
Silexcolor Pittura: szilikát bázisú páraáteresztő védőfesték kül- és beltéri cement és mészvakolatokra
Silexcolor Primer: módosított káliumszilikát bázisú diszperziós alapozó.

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
A szavahihetőség értéke az építőiparban
A kimagasló márkaminőség és márkaépítésbe fektetett munkája elismeréseként Superbrands díjat nyert a Mapei Kft.


Otthon-bútor
Hibátlan padló évek múltán is
Ön is olyan padlóburkolatra vágyik, amelynek csodájára járnak, és amivel garantáltan nem lesz problémája az elkövetkező években? Mitől függ, hogy sikerül-e megvalósítania álmát? Ennek nincs köze a szerencséhez vagy a véletlenhez, hanem konkrét tényeken alapul.


Szerszám-anyag
Lakásfestés egyedül
Számos élethelyzetben érezheted úgy, hogy egyedül kell megoldanod a hétköznapi problémákat, ha éppen nincs akire rábízd a tennivalókat. Itt az ideje, hogy fejben átállj, és élvezd az önállóság lehetőségét. 


Szerszám-anyag
Lakásfelújítás télen? Semmi sem lehetetlen
Téved, aki azt hiszi, hogy otthonunk felújításába csupán a tavasztól őszig tartó időszakban vághatunk bele. Ha belső átalakításra adnánk a fejünket, számos olyan feladat van, amit a tél időszakban is elvégezhetünk, ráadásul a fő építkezési szezonon kívül még jelentős árengedményekre is számíthatunk – mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik összegyűjtötték azokat a munkálatokat, amelyeket a hónapokban is elvégez(tet)hetünk.
Gép- és anyagújdonságok

A tartós teraszburkolat titka


Otthon-bútor

Felújítási 1×1
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság