Ablakpárkány s.k.

Otthon-bútor

Ablakpárkány s.k.

Egyre többen jutunk el napjainkban a nyílászárócseréhez. Ablakaink korszerűsítése azonban nem csupán ablakcserét jelent. Általában új párkányt is kell készítenünk. Örömmel felszerelik nekünk borsos áron, de miért fizetnénk érte, ha meg is csinálhatjuk.

Cikkünkben olyan esetet mutatunk be, ahol meghagyták az ablak klasszikus fa keretét, és abba helyezték be az új, műanyag nyílászárót. A tulajdonos így megkímélte magát a falbontástól és a kőművesmunkától. Az ablakhoz saját maga készített ablakpárkányt. A nyílászáró így megújult, klasszikus mivolta mégis megmaradt. Ha mi is így cselekszünk, később egyéni ízlésünk szerint festhetjük vagy pácolhatjuk.

 
 
  
 
 
 
 
Így készül a párkány
 
A régi ablakkeret formája nem a legegyszerűbb, így pontosan mérjük le a kisebb-nagyobb eltéréseket, ki- és beugró éleket. Jobban járunk, ha le is rajzoljuk. A kivágásnál segíteni fog.
A mért adatokkal rajzoljuk meg a párkány széleit. Itt fontos lehet az elkészített rajz. Sokkal könnyebben tudjuk jelölni, hogy hol kell ledarabolnunk a deszkát.
A következő lépésben bonyolult vésés helyett a régi ablak rugós kitámasztó ékét egyszerűen verjük be kalapáccsal. Rá már nem lesz szükségünk a továbbiakban.
A jelölés mentén vágjuk ki a deszkát. Használhatunk fejéje állított dekopírfűrészt, így föntről jobban megfigyelhető lesz a vágás pontossága.
Illesszük a helyére a párkányt. Ha kell, csiszolópapírral dolgozzuk el az éleit. Ha nem fér a helyére, először csiszoljuk meg, csak utána vágjunk még belőle.
Következhet a párkány oldalsó része. A hossza adott, mérjük le a magasságát, majd vágjunk ki egy ekkora darabot dekopírral vagy körfűrésszel.
A léc széleit a képen látható módon kell bevágnunk. Figyeljünk, hogy ne túl vékonyra vágjuk a szélét, mert akkor könnyen repedhet, szakadhat a fa.
Az új párkány elülső részét alkotó léctakarást rögzítsük a régi párkányhoz. Három helyen, a két szélén és a közepén tekerjünk bele önmetsző csavart.
Végül hat csavarral rögzítsük a párkány felső részét is. Az elöl lévő hármat az elülső léchez fúrjuk, míg a hátsó hármat a régi párkányba kell rögzítenünk.
 
  1.  hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Építtess fürdőkádat, ha a szabványos nem jó
Sokszor alakul úgy, hogy a kis, belvárosi fürdőszobákba nem illik a szabvány kád. Ilyenkor újra kell gondolni a teret és új fürdőt alakítani.


Otthon-bútor
Lombos fogas a gyerekszobába
Lombos fára hasonlító szobainast készítettünk a gyerekszobába, hogy a naponta használt ruhadarabok minél inkább kéznél legyenek. A pár órai munkával, könnyen és fillérekből összeállított fogast a gyerek örömmel vette birtokba, és azóta gyerekjáték az öltözködés.


Otthon-bútor
Tetőtéri szekrény készítése
Sokáig kihasználhatatlan volt Horváth Anikóék tetőtéri szobájának egyik sarka a tetősík alatt, amíg ki nem találták és meg nem építették a képeken látható beépített szekrényt, amelynek fő erénye a maximális anyagtakarékosság.


Otthon-bútor
Ajtót a zuhanyra!
A zuhanyrózsa alatt eltöltött idő mindannyiunk számára kellemes élmény. A korszerű zuhanykabinok elterjedésével véglegesen lejárt a műanyag függönyök ideje.


Otthon-bútor

Mosdókörkép


Otthon-bútor

Diy raklap bútor
Otthon-bútor

Megoldások ragasztóval


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2019

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság