hirdetésMinimalista mosdóasztal

Otthon-bútor

Minimalista mosdóasztal

A wenge stílusú mosdóasztal divatos külsőt kölcsönöz a fürdőszobának. Nemcsak mutatós, de praktikus is, hiszen minden fontos kellék elfér rajta. Összeszerelését most 10 lépésben mutatjuk be. Illetve felkutattunk még öt, impozáns és modern mosdóasztal megoldást!

Mosdóasztalból és szekrényből számos variáció kapható kompletten a szakáruházakban, de mi van akkor, ha speciális méretűre van színűre van szükségünk? Nos, készítünk egyet magunk. Az itt bemutatott asztalnál tartóelemként egyrészt az oldalfalak szolgálnak, ezek közé vannak csavarozva az alaplemezek és rajta helyezkedik el a fedőlemez. A másik tartóelem szerepét egy rögzítőlécként használt élfa tölti be. Ezt tiplik segítségével a falra szereljük, majd összecsavarozzuk a fedőlemezzel.

Így készítsük el
1. Állítsuk a két felső alaplapot és a középső oldallapot dupla T alakot formázva az elülső élükre úgy, ahogy össze fogjuk őket csavarozni és rajzoljunk rájuk háromszöget. Így tudjuk majd, melyik elem hova tartozik.
2. Először szereljük össze a kettős T-t és a harmadik alaplapot az oldallapokkal. A jelzések alapján mindegyik alaplapon fúrjunk 3-3 lyukat, és kívülről mélyítsük ki őket. Természetesen a ragasztást is választhatjuk.
3. Csavarozzuk az oldallapokat a bútortesthez és 3×17 mm-es csavarokkal úgy, hogy az elülső éleik legyenek egy szintben. Hátulról illesszük hozzájuk a hátlapot úgy, ahogy fel akarjuk szerelni.
4. A fedőlemezt alulról csavarozzuk fel a legfelső alaplemezen keresztül. Vegyük figyelembe a mosdókagyló elhelyezkedését is, valamint az ehhez szükséges kivágást a fedőlemezen és esetleg a legfelső alaplemezen.
5. A panel felszereléséhez, amely elrejti a mosdókagyló lefolyóját, fektessük a bútort a hátára, és illesszük a panelt a bútortestre: 5 mm-re az oldallap külső szélétől jobbra és 5 mm-re a középső alaplap alsó szélétől, alul.
6. Szorítókkal rögzítsük a panelt ebben a helyzetben és a lyukakat előfúrva hátulról csavarozzuk fel. Pontosan illesszük a fedőlemezt a bútortestre. Hátul megfelelő vasalattal rögzítsük a fedőlemezt az oldallapokhoz.
7. Jelöljük be a mosdó szerelőnyílását, s fúróval készítsünk megfelelő átmérőjű lyukat a falapon. Szúrófűrésszel vágjuk ki a mosdókagylóhoz és a szereléshez kellő nyílást a fedőlemezen, a modelltől és a bekötéstől függően.
8. Fúrjunk két-két 6 mm-es lyukat a fiók elő- és hátoldalán a tipliknek. Tegyünk ragasztót a furatokba és üssük be a 6 mm-es fatipliket. Illesszük össze a fiók elemeit és a ragasztó száradásáig szorítókkal nyomjuk össze őket.
9. Fúrjuk elő a fiók alján a csavarlyukakat és a süllyesztést a csavarfejeknek, majd csavarozzuk az alaplapot a fiókkeretre. Végül – a többi bútorelemhez pontosan beigazítva! – belülről csavarozzuk fel a fiók frontoldalát.
10. Munkáljuk le a széleket 120-as vagy 180-as csiszolópapírral 45°-os szögben. A látható felületeket a faerezet irányában csiszoljuk, először durvább (120-as és 180-as), majd finomabb (legfeljebb 240-es) csiszolópapírral.
 
 
Anyagszükséglet
20 mm-es ragasztott bükkfalapokból
- 1 db 1200×480 mm-es fedőlemez
- 2 db 675×460 mm-es oldallap
- 1 db 240×160 mm-es középső oldallap
- 3 db 1160×240 mm-es alaplap
- 1 db 1160×495 mm-es hátlap
- 1 db 593×190 mm-es panel
12 mm-es farostlemezből
- 2 db 400×131 mm-es fiókoldal
- 2 db 543×131 mm-es fiók elő-, ill. hátoldal
 
Valamint
- 1 db 1150×45×45 mm-es élfa rögzítőléc
- 1 db 567×400×4 mm-es fiók-alaplemez
- 1 db 593×190×19 mm-es fiók-előlap
- 20 db 4×45 mm-es süllyesztett fejű csavar
- 30 db 3×25 mm-es süllyesztett fejű csavar
- 24 db 4×17 mm-es süllyesztett fejű csavar
- 4 db 4×35 mm-es süllyesztett fejű csavar
 
A fúrósablon furatok készítésére szolgáló segédeszköz, amely csavarozással rögzíthető a munkadarabon. Függőlegesen vezeti a fába a fúrót egy fém karmantyún keresztül. A tipli-fixáló egy jelölő heggyel rendelkező fém stift. Ezt helyezzük a homlokoldalon abba a furatba, amelynek a helyzetét át akarjuk másolni. Ehhez nyomjuk az előfúrt munkadarabot pontosan a megfelelő helyzetben az ellendarab felületére úgy, hogy a szegélyek egy szintben legyenek.
Mosdóvariációk
A fürdőszoba-szalonok, szakáruházak és bemutatótermek kínálatában az összes mosdó-variáció „élőben” tekinthető meg, ennélfogva össze tudjuk hasonlítani előnyeiket és hátrányaikat. A választék hatalmas, az árak a néhány ezertől többszázezerig terjednek, ízelítőül bemutatunk néhány napjaikra jellemző típust.
 
  Pultos - A mosdó a fürdőszoba nélkülözhetetlen, központi eleme, stílusa meghatározó az egész helyiség szempontjából is. Külön kategóriát képeznek az elmúlt években divatba jött pultra építhető mosdók.
Süllyesztett - Kifejezetten elegáns megoldás a süllyesztett változat: amikor a mosdó alulról kapcsolódik a pulthoz. Ekkor a mosdó pereme egyáltalán nem látszik, helyette a mosdókagyló ívét pontosan követő, szépen csiszolt kő érvényesül.
Páros - Látványos megoldás ez az iker mosdó a levegőben lebegő porcelánokkal és látható szifonokkal. Szekrény helyett polc fut végig térdmagasságban, ami kényelmetlen lehet, ha le kell hajolni.
Bútor -A pult lehet természetes kőből vagy szintetikus anyagból készült lap, építhető csempével burkolt Ytongból vagy más építőanyagból, de lehet fából vagy üvegből is. Több beépíthető mosdóhoz a gyártó is kínál saját bútort.
Lábas - A mosdó súlyát a fal tartja, a lábnak pusztán esztétikai funkciója van. Szerelése könnyű – a régi konzolos megoldás helyett – egyszerűen a falhoz erősíthető két dübel-csavarral. Takarítás szempontjából a lábas változat kicsit előnytelenebb.
 
 
Közreműködött Robert Bosch Kft.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Mosdókörkép
Mutasd a fürdőszobádat, megmondom ki vagy! Igaz a mondás, és ezen belül még igazabb a mosdókra. A mosdó a fürdőszoba fontos, központi eleme, ráadásul a stílus szempontjából is meghatározó.


Gép- és anyagújdonságok
MAPEI Penészgátló
A magas páratartalmú nedves helyiségekben gyakran fordul elő, hogy megjelennek a penészgombák ? elcsúfítva a szép felületeket. Mi megújítjuk a szennyeződött felületeket.


Otthon-bútor
Láthatatlan szerelőajtók
Sok lakásban előfordult már, hogy a rosszul bekötött lefolyó miatt az egész kádat ki kellett bontani. Pedig van egyszerűbb megoldás is: pattintós vagy mágneskapcsokkal megoldhatjuk a burkolatok mögötti szerelvények ellenőrzését, a mosógépek és a fürdőkád bekötéseinek vizsgálatát, a rejtett vízóra leolvasását.


Ötletek
Kreatív fürdőkiegészítők
Ajándékba készítette ezt a szappanadagolót és törölközőtartót Weiss Pamela Dunakeszin.
Gép- és anyagújdonságok

Felénk forduló fürdőfelszerelés


Otthon-bútor

Tusolóújdonságok


Szerszám-anyag

Top 5 fürdőtrend


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság