hirdetésMobil tévéállvány

Otthon-bútor

Mobil tévéállvány

A boltokban számos tévéállvány kapható, de előfordulhat, hogy méretben, színben egyik sem megfelelő – esetleg olcsóbban szeretnénk hozzájutni vagy egyszerűen szeretünk barkácsolni. Készítsük el saját magunk! Élvezzük a tévézést saját állványunkról!
Ezt az egyszerűen elkészíthető tévéállvány jó szolgálatot tesz, ha könnyebben szeretnénk mozgatni a televíziót: az állvány görgőin könnyen odébb tolhatjuk és a lakás különböző részeiben nézhetjük. Modern vonalai még egy régebbi televíziónak is új külsőt kölcsönöznek. A tetejére pedig DVD-lejátszót vagy bármilyen más multimédiás eszközt helyezhetünk.
 
Saját tévénkhez méretezve
Bármilyen készülékhez használható, legyen az plazma, LCD vagy hagyományos: egyszerűen mérjük le a készüléket. A szélességéhez adjunk 5 cm-t, ez lesz a B léc hossza. A magasságához adjunk 5 cm-t + kétszer a B léc vastagságát, + az E deszka vastagságát, + 5 cm-t (utóbbi az alsó Bléc távolsága az A léc alsó végétől): mindezek összege adja ki az A léc hosszát. A készülék mélységéhez a hagyományos készülékeknél hozzáadunk 15 cm-t, az LCD- és plazmatévéknél pedig 5 cm-t, ez lesz a C léc hossza.
 
Festhetjük mintásra is
Bármilyen szint is választunk, alapszabály, hogy az egyenletes szín érdekében többször át kell festeni. Az első réteg után dörzspapírral csiszoljuk át, hogy simább legyen. A lazúros pácok szépen kiemelik a fa erezetét. Ez természetes hatást vált ki. A telített festékek széles lehetőséget adnak a színek szabad választásához. Egy a lényeg: a saját lakásunk színeihez igazítsuk a választást.
 
Anyagszükséglet
45×45 mm-es farúdból
- 3 db 67 cm hosszú lábelem (A)
- 2 db 71 cm hosszú lábelem (B)
- 2 db 51 cm hosszú lábelem (C)
15 mm vastag deszkából vagy rétegelt lemezből
- 1 db 44×37 cm-es felső polc (D)
- 1 db 71×32 cm-es alsó polc (E)
- 3 db 7 cm magas bútorgörgő (F)
13 mm vastag fatipliből
 - 8 db 4 cm hosszú tipli (G)
Valamint
- 6 db 4,0×50 mm-es süllyesztett fejű facsavar (H)
- faragasztó
- fapác vagy színes beltéri festék
 
Így készül
Szabjuk le az elemeket, majd jelöljük ki a G tiplik helyét az A lécek felső végein és alsó végüktől 5 cm-re, a B léceknek pedig a közepüknél is.
A kijelölt helyekre rajzoljunk fel egy 4,5 cm-es négyzetet és húzzuk be az átlóit, így megkapjuk a tiplik pontos helyét.
A lécek éleit fareszelővel tompítsuk le (max. 2 mm-nyit). Ezzel az él-eltüntetéssel kevésbé lesz sérülékeny a bútorunk.
Reszeljük le mind a hét léc rövidebb éleit is, így esztétikusabbak és azonos megjelenésűek lesznek a csomópontok.
Csiszoljuk meg hosszirányú csiszolással valamennyi felületet, hogy ne maradjon rajra szálka, és sima felületet kapjunk.
Fúrjunk a fa tiplinek megfelelő átmérőjű, 20 mm mély lyukat (G). Vékonyabb tiplinél ajánlatos kettőt használni egy kötéshez.
Tegyünk a lyukba bőven faragasztót, majd kalapács segítségével üssük bele a tiplit. Ezt valamennyinél végezzük el.
Tegyünk a másik lyukba is faragasztót, és nyomjuk össze a két elemet. A széleknél túlfolyó ragasztót azonnal töröljük le.
A kész keretet fessük be. A lazúros fapácokat érdemes több rétegben felhordani, a rétegek közt csiszoljuk meg az anyagot!
Alulról csavarozzuk fel a D és E polcot a rajzon H betűvel jelzett pontokon, előfúrva, úgy, hogy a homloksíktól 5 cm-rel kiálljanak.
A munka utolsó lépésében csavarozzuk fel a bútorgörgők alapját a lábakra (F), majd tegyük rájuk magukat a görgőfejeket.
 

SZÖVEG ÉS FOTÓ: HUSZANYIK ÉVA

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Ilyet még nem látott Alsóörs! A STIHL újabb nagy dobásra készül
A téli jégkörhintázás után ismét arra készül a STIHL, hogy meghódítsa a Balatont.


Ötletek
Beltéri csobogó hangulatvilágítással
Csobogó beépítésével oldotta meg Kinsztler Zoltán Kiskunhalason a télikert növényeinek párásítását, egyben az esti hangulatvilágítás lehetőségét is megteremtve.


Ötletek
Multifunkciós asztal
A képeken látható szekrény alapvetően tv-állványnak készült, de végül multifunkciós asztalként lelte meg a helyét Gál Józsefék lakásában, Debrecenben.


Ötletek
Görgős állvány
Állványból, polcból sosincs elég a lakásban. Könyvekhez, gyűjteményekhez, dísztárgyakhoz és még sorolhatnák, hány funkcióhoz van szükségünk tárolóhelyre.


Szerszám-anyag

Végtelen formájú fapad
Gép- és anyagújdonságok

Juhász István a sportfavágás bajnoka
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság