A fa természetes felületkezelése

Otthon-bútor

A fa természetes felületkezelése

A lúgos és az azt követő szappanos kezelés a fa természetes karakterét leginkább megőrző felületkezelési mód. Minden fafelüten alkalmazható.
A tömörfa felületek természetes kezelésére többnyire olaj(ok)at és viasz(ok)at használnak. Az olajozás és viaszolás a kezelt felület színeit feltüzeli, a felület a használat során tovább érik, sötétedik. A gyümölcsfáknál (dió, körte, cseresznye, stb.), illetve a sötétebb tónusú fáknál (tölgy, gőzölt bükk, szil, éger, vörösfenyő, stb.) kifejezetten előnyös ez az érési folyamat, mert még karakteresebbé teszi a felületet.
Léteznek azonban olyan világos, csaknem fehér színű fafajok, a juhar, a nyír és a világos fenyőfélék, amelyeknél nincs olyan alapszín, amelyet az olajos-viaszos kezelés feltüzelhetne. Ha ezeknél a sárgulásra amúgy is hajlamos fafajoknál alkalmazzuk ezt a technikát, akkor az olaj és a viasz mézszínű, kicsit sárgás tónusa még jobban elsárgítja a fafelületet. Ezeknél a fáknál ajánlott a lúgos-szappanos felületkezelés, amely fa természetes világos színét inkább tovább világosítja, s a későbbiekben is gátolja besárgulását.
1551863676316eF.jpg
 
A lúgokkal alapozott padlók később alig érnek, sötétednek, az anyag a padlót nagyon hosszú ideig világosan tartja, különösen, ha fehérrel pigmentált lúgot és szappant használunk. A lúgos, szappanos kezelés nyíltpórusú, lélegző, a kezeletlen fával gyakorlatilag megegyező, tökéletesen páraáteresztő bevonatot ad. Az olaj- viasz kezeléshez képest gyorsabban szennyeződő bevonatot képez, de a legkönnyebben ápolható, illetve újítható meg a hígított növényszappannal történő felmosással, ami egyben felfrissíti a védőréteget is.
Ez a felületkezelési technika persze nem újdonság, hiszen több évszázada alkalmazzák a fafelületek szappanos karbantartását, csak az anyagok újultak meg egy kicsit. Az Auro lúgok és szappanok vízzel hígíthatók, könnyen és gyorsan használhatók, fafajtánként kell a megfelelőt kiválasztani.
 
Gondos előkészítés
 
Akár új padló első kezeléséről, akár régi padló felújításáról van szó, a felületkezelés előtt alapos, finom csiszolásra van szükség. A régi, kopott, lakkozott hajópadlók és parketták is felfrissíthetők, megfelelő csiszolással szép, karakteres nyersfa padlóvá varázsolhatóak. A csiszolást először átlósan szálirányhoz képest kb 45 fokban végezzük, majd szálirányban.
A parkettcsiszológép nyomainak eltüntetésére, finomabb felület kialakítására alkalmasak az egytárcsás súroló- és polírozó takarítógépek, ilyet általában a takarítógép-kölcsönzésre szakosodott szolgáltatóknál kölcsönözhetünk. A csiszoláshoz A 120-as ráccsal végzett csiszolás után a teljes felületet jól kinyomott nedves ruhával, szivaccsal vagy festőhengerrel áttöröljük, ezután ismét 120-as ráccsal átcsiszoljuk és így tökéletes felületet kapunk. Majd alaposan portalanítsuk porszívóval.
 
Lugos-szappanos felületkezelés
 
A tökéletesre csiszolt nyersfára hordjuk fel a kezelendő faanyagnak megfelelő Auro lúgot: fenyőfélékhez a Nr. 401, a lombos fafajokhoz a Nr. 402 számút. Arra számítsunk, hogy a nem lúg- illetve savállónak eszközök hamar tönkremennek, ezért több ronggyal, ecsettel vágjunk bele a munkába, vagy vásároljunk saválló eszközöket.
A súrolókefés bedörzsölés után a padlót legalább 4 órán keresztül hagyjuk száradni, majd a teljesen száraz felületet egytárcsás súroló- és polírozó takarítógéppel, 120-as csiszolóráccsal ismét csiszoljuk át.
Ezután faszappannal kezeljük a padlót. Használat előtt a tömény szappanoldatot tartalmazó kannát jól fel kell rázni, hogy az edény fenekére ülepedett összetevők is feloldódjanak és elkeveredjenek. A faszappant 1:10 arányban vízzel hígítva, egyenletesen és kiadósan kell felhordani. A 15 percen belül be nem szívódó felesleget el kell oszlatni, majd a felületet 4-16 órát száradni hagyni.
 
Hagyományos padlócsiszoló
Először a hagyományos parketta-csiszológéppel kell felcsiszolni a felületet, durva, közepes és végül finom szemcsézetű csiszolópapírt használva.
 
Egytárcsás csiszoló
Az egytárcsás súroló-polírozóhoz először 60, majd 120-as csiszolórácsot használjunk, ez az azonos számú csiszolópapírnál finomabb felületet ad
 
Lúg felhordása

A lúgot ecsettel vagy hengerrel is felhordhatjuk, sőt akár nyeles kefére csavart ronggyal is.  Mindenképpen viseljünk gumikesztyűt és védőszemüveget

 
Lúg bedörzsölése
A lúgokat egyenletesen és kiadósan kell felhordani, a be nem szívódó felesleget pár perc múlva el kell oszlatni, amit a nyeles súrolókefével is végezhetünk
 
Lúgszappanos kezelés
Ezután Auro faszappannal vagy, ha fehérebb felületet akarunk, akkor a fehér pigmentet tartalmazó faszappannal kezeljük a padlót.
 
Polírozás
Száradás után végül polírozzuk a felületet, amit az egytárcsás csiszoló alá helyezett puha ronggyal végezhetünk el a legkönnyebben.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Ablakpárkány s. k. - készítsük fából!
Ablakaink korszerűsítése nem csupán ablakcserét jelent: sok esetben új párkányt is kell készítenünk. Példánkban meghagyták az ablak klasszikus fa keretét, és abba helyezték be az új, műanyag nyílászárót, így nem volt szükség falbontásra. A párkány viszont s. k. készült.


Gép- és anyagújdonságok
Fából faragott motoros
Az Open RoadFesten kifaragták fából Dobai Attilát, a magyar Harley-társadalom atyját.


Ötletek
Beltéri csobogó hangulatvilágítással
Csobogó beépítésével oldotta meg Kinsztler Zoltán Kiskunhalason a télikert növényeinek párásítását, egyben az esti hangulatvilágítás lehetőségét is megteremtve.


Szerszám-anyag
Hőszigetelést a hőszigetelésre!
Az első homlokzati hőszigetelések 15-20 éve védik az épületeket (és a pénztárcánkat). A régebbi, átlagosan 4-6 centiméter vastag rendszerek már nem felelnének meg a mostani hőtechnikai előírásoknak és az elvárásainknak. Ha a vakolat egyébként is színezésre szorul, érdemes meggondolni egy újabb hőszigetelő réteg felhordását a homlokzatra.
Otthon-bútor

Ablakpárkány s.k.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság