hirdetésCsúszásgátlók és alkalmazásuk

Otthon-bútor

Csúszásgátlók és alkalmazásuk

Az otthoni balesetek leggyakoribb oka a csúszás vagy botlás okozta esés. Cikkünkben bemutatjuk, milyen lehetőségeink vannak a balesetveszély elkerülésére.
A leggondosabban kialakított lakásokban is van egy-két olyan pont, vagy néhány olyan tárgy, amelyek (felületének, peremének) csúszóssága balesetforrás lehet. Ilyen helyek leginkább a ?vizes helyiségek?: a fürdőszoba, konyha, ahol nem csak a burkolat, hanem a berendezési tárgyak is veszélyt jelenthetnek. A lépcsőknél vagy a háztartási létráknál elég egy rossz lépés, és kész a baj. E balesetek megelőzésére széles körben elterjedtek a különféle csúszásgátló, felragasztható műanyagcsíkok, lapok vagy valamilyen mintázatot formázó termékek. Gyakran azonban csak bosszúságot okoznak, mert nagyon rövid idő alatt elenged a ragasztó, és az így meglazult szalagok, lapok újabb veszélyforrássá válnak. Ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű csúszásgátló applikációkat használunk, illetve hogyan készítjük elő a felületet. A különböző formájú csúszásgátló csíkok, lapok mellett vegyszeres csúszásmentesítők is kaphatók ? egyszerű spray formában vagy folyékony szerként. Ezekkel leginkább a kádakat, zuhanytálcákat, illetve kisebb felületeket érdemes kezelni saját kivitelezésben ? a biztonsági előírások szigorú betartása mellett. Nagyobb felületek vegyszeres kezelését inkább a termékforgalmazó kivitelezővel végeztessük el. Egyes különösen veszélyes helyeken ? például medencék, kerti tavak környékén ? azonban a legszerencsésebb, ha eleve ilyen célra kifejlesztett termékeket alkalmazunk burkolatnak, mint például gumitéglát vagy -lapot, esetleg külön erre a célra kialakított biztonsági műanyagpadlót.
 
Csúszásmentesítő csíkok, lapok
A professzionális csúszásgátló szalagok ? mint például a 3M Safety Walk termékek ? különböző szélességben, érdességi minőségben (a csiszolópapírokra emlékeztető felülettel), különböző színekben vagy átlátszó kivitelben, 18 méteres tekercsekben kaphatók. Erős és tartós öntapadó ragasztófelülettel ellátottak, így a legtöbb helyen elegendő az egyszerű felragasztás. A porózus felületeknél (például beton, műkő) a rendszerhez tartozó alapozót kell használnunk a felragasztandó szalag alatt, kültéren vagy állandóan nedves helyeken (pl. medencék körül) pedig az öntapadó felület széleit tömítő ragasztóval kell megerősíteni. A 3M Safety-Walk csúszásgátlók alkalmazásával mutatjuk be a szakszerű felragasztást, amellyel megelőzhető, hogy a szalagok ragasztása meglazuljon. Ragasztáskor ne legyen hidegebb 4 foknál, a finom felületű, gumiszerű csúszásgátlók applikálását pedig minimum 10 fokos hőmérséklet mellett végezzük. A csúszásgátlót sörtés kefével rendszeresen le kell takarítani, hogy ne maradjon rajta szennyeződés, amely eltömítené a felületet.
 
A legkülönfélébb helyeken ? fürdőszobától a teraszig, pincétől a padlásig ? használhatók a 3M Safety-Walk termékek, alkalmazásuk egyszerű. Szakszerű felragasztás mellett hosszantartó megoldás a csúszásmentesítésre.
 
Lépcsőkön a szalagot a lépcső szélétől 12-15 mm-re kell elhelyezni, hogy a szegély ne gyűrődjön fel.
 
 
Ahol mindenképpen érdemes gondoskodni a csúszásgátlásról: nedves fafalületek (például szauna), háztartási létrák, vagy padlásfeljárók, no meg a barkácsműhelyekben is ajánlatos a kritikus helyeken a szalagok felragasztása.
ÍGY RAGASZTJUK FEL A FINOM FELÜLETŰ, GUMISZERŰ CSÚSZÁSGÁTLÓT
 
1. A felületet alaposan le kell tisztítani, majd zsírtalanítani. Kisebb felületeknél a legszerencsésebb, ha tiszta alkoholt vagy denaturált szeszt használunk. Majd öblítsük le a felületet és várjuk meg, amíg teljesen megszárad.
 


2. A szalagok ollóval vághatók, a lekerekített sarkokat előre megrajzolva, de erre a célra használhatunk ?célszerszámot? is, mint például egy csövet, amelynek peremét megélezzük.
 


3. A munkálat következő fázisa abból áll, hogy a szalagokat illesszük a kijelölt helyre ? a fürdőkádakban általában hosszában ? húzzuk le a ragasztó felületet védő papírcsíkot.
 


4. A jobb tapadás érdekében gumihengerrel alaposan simítsuk el. A nagyon erős ragasztóanyag ellenére a csík feltéphető ? a megkezdéshez persze nem kis türelem kell ?, de újra használni már nem lehet.
 
 
ÍGY RAGASZTJUK FEL PORÓZUS FELÜLETRE (BETON, MŰKŐ, FA)
 
1. A szalag helyét pontosan kimérve ragasztószalaggal körbemaszkoljuk, majd denaturált szesszel alaposan megtisztítjuk.
 


2. A körbemaszkolt területre felkenjük a rendszerhez kapható alapozót, amely eltömíti a felület pórusait. 5?6 percig hagyjuk száradni az anyagot.
 


3. A már szikkadt felületre illesszük a csíkot ? lehúzva a védőszalagot. Majd alaposan, többször is végighúzva a felületen a gumihengert, lehengereljük.
 


4. Mivel kültéri pincelépcsőről van szó, célszerű a csúszásgátló szalag széleinek tapadását megerősíteni a rendszerhez kapható, áttetsző tömítővel. A tubust egyenletesen nyomva, gyorsan húzzuk végig a szalag széleinél.
Láthatatlan csúszásmentesítés
Kerámia- és más burkolatok (márvány, beton stb.), illetve kádak, zuhanytálcák csúszóssága könnyen megszüntethető a három folyékony szerből álló PosiGrippel. A szer az ásványi alapanyagú burkolók, zománcozott kádak, zuhanytálcák pórusait mikroszkopikus méretben elmélyíti, S amikor rálépünk a felületre, ezekből a pórusokból kinyomódik a víz, és a vákuumhoz hasonló hatásmechanizmus alakul ki, ami megakadályozza az elcsúszást. A szer műanyag- és üvegszálas felületen nem alkalmazható. A kezeléssel a burkolat színe és állaga nem változik. Az aljzatburkolatoknál a csúszásmentesítést a forgalmazó céggel végeztessük el, mert a vegyszert semlegesíteni kell. Ezeknél a felületeknél ugyanis nem lehet a felületkezelő szert erős vízsugárral eltávolítani, ahogy ezt egy kád vagy zuhanytálca esetén megtehetjük. Házilagos kivitelezésre ezért csak kádhoz, illetve zuhanytálcához kínálnak szettet, amelyben a kivitelezéshez szükséges eszközök és a felületkezelő szer található. Az alkalmazás során szigorúan tartsuk be a biztonsági előírásokat, mert vegyszerről van szó, ezért használjunk gumikesztyűt és biztosítsuk a szellőzést. A termék bevezetési időszakban van, így ára igen kedvező, egy kádra vagy zuhanytálcára elegendő szett ára: 4990 Ft, internetes megrendelés esetén: 3000 Ft + postaköltség.

Csúszásmentes gumitégla és burkolólapok
Amellett, hogy a rugalmas gumi alapanyag megóvja a gumitéglával vagy -lappal burkolt felületet (és a rajta járót) a sérülésektől, hosszú élettartamot biztosít és nedvesen is csúszásmentes. Alkalmas kerti utak, teraszok, medencék körüli burkolásra, de beltérben is alkalmazható. A gumiburkolat forma- és színgazdasága számtalan lerakási lehetőséget biztosít, s a már meglévő burkolathoz is harmonikusan kapcsolható. Sóderágyra fektetéssel vagy betonfelületre ragasztással könnyen telepíthető. (Kültéren a vastag gumilapok alsó bordázott rétege biztosítja a csapadék gyors elszivárgását.) Az elemek egymáshoz illesztésével szilárdan összeálló burkolat alakítható ki. Nagy előnye, hogy könnyen tisztántartható, csak erős vízsugár és seprű kell hozzá.
 
EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
MAPEI: Gyorspadló a garázsba, műhelybe
Gyorskötésű önterülő aljzatkiegyenlítő és az öntött padló minden előnyös tulajdonságát egyesíti az ipari padlók készítésére kifejlesztett Mapei Ultratop anyaga, amellyel néhány óra alatt elkészíthető a garázs, pince, tároló, mosókonyha vagy a műhely színes, kopásálló és tartós aljzata.


Otthon-bútor
Dobjuk fel a lakást: falmintázó technikák
A fő festési idény természetesen manapság is a nyár, de a lakásfelújítást ősszel-télen-tavasszal, azaz jó előre érdemes megtervezni. Cikkünkben két olyan faldíszítő mintázótechnikát mutatunk be – a szivacsozást és a márványozást –, amelyektől egész otthonunk felfrissül.


Otthon-bútor
Az év színe 2019.
A Dulux festékmárka gyártója, az AkzoNobel immár 16. éve dolgozza ki az adott évre jellemző új színpalettákat, trendeket és jelöli ki az év színét. A nemzetközi szakemberekből álló formatervező és színszakértő csapat választása idén a “Fűszeres Nektár” elnevezésű sokoldalú, természetközeli árnyalatra esett.


Otthon-bútor
Keleties hangulatban
Korszerű festékekkel, különféle mintákkal nagyon dekoratív mintázatokat készíthetünk. Mivel a kreatív módszerekkel mintázott falfelületek elég munkaigényesek, esetenként érdemes a felületek nagyságát csökkenteni. Csak egy falfelületet készítsünk mintázottan!


Otthon-bútor

Ragasztásos rögzítés


Otthon-bútor

Kőfelület javítása


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság