hirdetésTermészetes falfestékek

Otthon-bútor

Természetes falfestékek

Egyre többen keresik a természetes alapanyagú építő-, kötő-, burkoló- és fedőanyagokat. Ennek egyik oka az allergiás megbetegedések terjedése. A másik pedig az a felismerés, hogy a műanyag termékek alkalmazása gyakran penészgombák megtelepedésével jár.

Épületbiológiai szempontból a megfelelő lakótér levegője káros anyagoktól mentes, kellemesen ionizált és alacsony szén-dioxid- tartalmú. Hazánkban az előírás szerint a friss levegővel való ellátottság minimuma 25 m3/h/fő, az ajánlott érték pedig 50 m3/h/fő, mivel az embernek nyugalmi állapotban 32 m3 friss levegőre van szüksége óránként. Nemcsak az ember által elhasznált oxigén, valamint a kibocsátott szén-dioxid és a vízgőz rontja a levegő minőségét, hanem az épület anyagainak és berendezéseinek a kibocsátása (emissziója) is. Az ökologikus építészet például egyáltalán nem alkalmazza a légtérbe toxikus gázokat bocsátó nyílt gázlángú berendezéseket. Az építő-, kötő-, burkoló- és ragasztóanyagok kibocsátása is jelentősen szennyezi a beltéri levegőt: az oldószerek, ragasztók, műanyagok lágyítóanyagainak évtizedekig tartó kipárolgása, a faforgács lapok, farostlemezek és tapéták formaldehidkibocsátása jobb esetben csak allergiás reakciókat vált ki, rosszabb esetben komolyabb egészségkárosodást eredményez.

painter-2247395_1280.jpg

Ionizáció

A levegő gázainak elektromosan töltött részecskéi hozzák létre az ionizációt. A pozitívan töltött nitrogénionok hátrányos élettani hatásokat keltenek, figyelemcsökkenést, fáradékonyságot, álmosságot, pszichés feszültséget okozhatnak. A légkondicionálás, a műanyag szőnyeg, a dohányfüst, a száraz levegő és a szellőzetlenség is pozitívan ionizálja a levegőt. A negatív töltésű ózonionoknak viszont élettanilag serkentő hatása van. Csökkentik a vérnyomást, pszichénkben pozitív hangulatot keltenek, javítják a figyelem- összpontosítást, élénkítik a reakcióinkat. Az ideális térben alig vannak, de inkább egyáltalán nincsenek jelen elektromos mezők. Nem terhelik szervezetünket elektronikus háztartási berendezések, és a műanyag felületek okozta statikus felüelektromosság sem. Az ökoházakban a falakban futó vezetékekben feleslegesen nem áramlik elektromosság: az épület teljes rendszere automatikusan áramtalanítódik, és csak egy fogyasztó bekapcsolásakor lép újból működésbe.

Falak felületkezelése

Felületkezeléshez sokszor műgyanta diszperziós anyagokat használunk, melyek megakadályozzák a természetes páradiffúziót. Ezek az anyagok gyakran egészségre ártalmas adalékokat is tartalmaznak. A párazáró falfestékek a rosszul szellőztetett lakóhelyiségekben könnyen penészesedést okozhatnak, ezek káros élettani hatásai közismertek. A természetes alapanyagú, természetes gyanta, mész falfestékek páraáteresztő képességük miatt képesek a nedvességet tárolni, és a szárazabb levegőjű időszakban leadni. Ilyen falfestékrendszer például az Auro.

Így dolgozunk vele

Mindenekelőtt azt kell tisztáznunk, hogy el kell-e távolítani a régi festéket a falról. Ehhez nedvesítsünk be kb. 1 m2 falfelületet, 2-3 percig hagyjuk rajta a vizet, hogy beszívja, majd simítólapáttal (spaklival) próbáljuk meg lekaparni a régi festéket. Ha a régi festék nem kaparható le a falról, akkor maradhat, és alapként használható. Ha már könnyen lekaparható, akkor az egészet el kell távolítani. Munka közben folyamatosan nedvesítsük a falat. Azért célszerű lekaparni és nem csiszolni, mert így pontosan azt a réteget távolítjuk el, ami már nem megfelelően tapad. Ha azonban a falon korábban valamilyen műanyag alapú festék volt, akkor azt mindenképpen el kell távolítani.

Az alapozást vízzel hígított festékkel végezzük, és korongecsetet használjunk hozzá. A természetes gyantafehér falfestékhez és a már színre kevert falfestékhez is 20% vizet adunk. A korongecsettel a festék jobban bedörzsölődik a falba, erősebben megtapad és jobban is fed. A henger használatával sem a tapadás, sem a fedőképesség nem lesz megfelelő. Ha korongecsettel alapozunk, akkor elegendő egy fedőréteget felvinni. Az alapozás után hézagtömítő glettel javíthatjuk ki a falhibákat. Ha tenyérnyinél nagyobb felületen gletteltünk, akkor a kijavított részt újra kenjük át a vízzel hígított fehér vagy színes festékkel.

A fedőfestést már hengerrel is végezhetjük (így gyorsabb), ha jó volt az alapozás, akkor elég egy rétegben. A festéket, akár fehér, akár színezett, hígítatlanul hordjuk fel. Új építésű házaknál az alapozó, korongecsetes festés előtt a rendszer mélyalapozóját kell felvinni a teljesen kiszáradt vakolatra, majd a következő lépésben a hibákat glettel javítjuk. Az erősen nedvszívó (pl. gipsztégla) vagy egyenetletlenül nedvszívó anyagú falaknál (pl. gipszkarton) a vizes alapozást megelőzően szintén mélyalapozóval kell kezelni a felületet. A lényeg mindenesetre az, hogy az egészség megőrzéséhez és javításához a festés esetében sem sok pénz kell, hanem némi odafigyelés!

fotók: pixabay
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Szilikonok szaniterekhez
A fürdőszobák minőségét nemcsak a burkolat és a berendezési tárgyak szépsége határozza meg. Ahhoz, hogy jól eső érzés legyen használni lakásunk egyik legfontosabb helyiségét, a legapróbb részletekre is (mint például a mosdó falhoz való csatlakoztatása, stb.) oda kell figyelnünk.


Otthon-bútor
Megoldások ragasztóval
Sokan még mindig bizalmatlanok a rögzítés ragasztásos módjával szemben, pedig az utóbbi időben ez a technológia nagyon sokat fejlődött. A különböző anyagcsoportokra kifejlesztett ragasztók ezerszer kiállták a tesztelések legszélsőségesebb módozatait, de a mindennapi tapasztalatokat is.


Otthon-bútor
Öntött epoxi padló
Padlóburkolatnak általában kerámialapot, laminált padlót vagy parkettát választunk, de akadnak ennél sokkal izgalmasabb, egyedi dekorációra is alkalmas padlóbevonatok is. Az epoxi padló strapabíró, erős burkolat. Ajánlott nagyobb igénybevételű helyekre is!


Otthon-bútor
Megnövelt rakodófelület
Rakodófelületből soha nem elég, különösen a konyhában, illetve a dolgozósarok környékén. A görgőkkel ellátott, mobil kis szekrény felső lapjának kihúzható ?megduplázásával? újabb teret nyerhetünk a holmiknak.


Otthon-bútor

Magával ragadó TV-fal
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság