A megújult PVC

Otthon-bútor

A megújult PVC

A megújult PVC és a természetes anyagú linóleum újra közkedvelt lett az otthonteremtők körében. A rugalmas burkolatok szinte minden helyiségben megállják a helyüket; könnyen tisztíthatók, nem utolsósorban pedig az áruk is kedvező.Az otthonon belüli aljzatokat sokféle burkolóanyaggal lehet lefedni, és a jó közérzet szempontjából fontos a megfelelő padlóburkolat kiválasztása. Hogy mikor melyiket választjuk, azt különféle szempontok figyelembevételével magunknak kell eldöntenünk. A burkolni kívánt helyiség épületen belüli helyzete, mérete, fényviszonyai és más helyiségekkel való kapcsolata együttesen határozzák meg az anyagok optimális kiválasztását. Át kell gondolnunk, hogy a burkolatot milyen hatások érik majd használat közben, mi a helyiség funkciója (folyosó, konyha, nappali), milyen lesz a berendezése. A harmonikus szobabelső szinte elképzelhetetlen a különböző funkciójú felületek összhangja nélkül. Manapság ? a többfunkciós lakóterek térhódításával ? általános gyakorlat a konyhát az étkezővel és a nappalival egy térbe rendezni, ami a linóleum vagy a PVC választását is eredményezheti. Fontos szempont, hogy bármely beltéri helyiségben lerakhatók, kellemes járni rajtuk, és könnyen kezelhetők.Mert ez műanyag ...

A műanyag padlóburkolatok tartósak, kopásés savállóak, könnyen tisztíthatók, általában olcsóbbak a természetes köveknél, kerámialapoknál és a fánál. A PVC- (polivinil-klorid) burkolat mesterséges anyagok felhasználásával készült, ipari, illetve otthoni használatra egyaránt alkalmas. Korábban elsősorban középületekben és lakások előtereiben rakták le, de a fürdőszobában, gyermekszobában, étkezőben is igen kedvelt. A műanyag padlóburkolatok ? lehetnek egyrétegű (homogén), és többrétegű (heterogén) kialakításúak ? üvegfátyol hordozórétegre épülnek habalátéttel, vastagságuk 1 és 3 mm között változik. Erre kerülnek színnyomással a legkülönbözőbb árnyalatok, mintázatok, majd legfelülre a koptatóréteg. A habalátét minőségétől függ a hő- és hangszigetelés foka, a kopórétegtől pedig a kopásállóság. Felhasználás előtt érdemes kiteríteni, hogy teljesen kisimuljon. Műanyag-burkolat ragasztása előtt minden esetben végezzünk aljzatkieg yenlítést, amihez speciális szerszámok, illetve technológia használata szükséges. Ehhez azonban körültekintően kell elhelyezni a burkolatot a padozatra vagy az aljzatra. Mivel a helyiségekben nagy felületet borít, cseréje pedig költséges és fáradságos, ezért megtervezésére fordítsunk különös figyelmet.

Az aljzatkiegyenlítés folyamata

A régi aljzatot a tökéletesen sima felület érdekében nagy teljesítményű géppel csiszoltuk le. A portalanított felületet a nedvszívó
aljzatok alapozására szánt beeresztő
szerrel kentük át.
Az önterülő aljzatkiegyenlítőt glettvassal simítottuk el az
aljzaton.A PVC-ragasztás fogásai

Nem mindegy, hogy a padlót egy darabban vagy toldva tudjuk majd felragasztani. A toldás mindig meg fog látszani, ezért olyan helyen a legkevésbé zavaró, ahol a berendezés többé-kevésbé takarja, pl. szekrénysorok alatt vagy a falak mentén. A padlóburkoló anyagból szabjuk le a helyiség hosszának megfelelő darabot, néhány centiméter ráhagyással, majd terítsük ki az aljzaton. Némi pihentetés után a tekercsben tárolt anyag meglágyul, kisimul, így könnyebb vele dolgozni. A felesleges anyagrészt éles pengéjű marokkéssel, sniccerrel vágjuk le a végéről. A már beillesztett darab mellé fektessük le a másik PVC-padlódarabot, amely az illesztés vonalában fedje le az előző darabot. Ezt követően acélvonalzó mellett éles késsel mindkét anyagot vágjuk össze, majd az utóbb lefektetett padló végét is vágjuk méretre. Minden helyiségben akadnak kiszögellések, csőáttörések, amelyek némileg megnehezítik a dolgunkat. Falkiszögelléseknél előbb a hosszabb oldalon hasítsuk be az anyagot, majd a fal éle alapján erre keresztben is vágjuk be a padlódarabot. Sarokbeszögelléseknél hasonlóan járjunk el, csak ebben az esetben a felesleges anyagot előbb magunk felé hajlítva nyomjuk össze, majd a csúcs felé átlósan hasítsuk fel a PVC-t. Csőáttöréseknél előbb a lyuk helyét határozzuk meg, majd vágjuk ki a megfelelő méretű nyílást, amelyet azután a fal felől egyenes vágással nyissunk ki.


A padlólapok leragasztása

Mivel a PVC-padló és a linóleum vékony és hajlékony, az aljzatnak teljesen síknak és simának kell lennie. Az aljzat kis felületi hibái már a padló lefektetését követő rövid időn belül kiütköznek, ami gyors felületi kopást eredményez, és előbb-utóbb a járást is kellemetlenné teszi. A vékonyabb és kisebb felületű padlólapokat kétoldalas ragasztószalaggal is az aljzatra rögzíthetjük, de nagyobb padlóknál csak a teljes felületen történő ragasztás a tökéletes megoldás. Az öntapadó padlóburkoló PVClapok a védőfólia eltávolítása után bármilyen portól és zsírtól mentesített felületre könnyen felragaszthatók. A műanyag burkolóanyagokat általában 2, 3 és 4 m széles tekercsekben forgalmazzák. A kínálatot tovább bővíti a lapra vágott, különböző négyzet, téglalap és fríz elemek tetszőleges kombinálhatósága, amivel egyedi és különleges hatást alakíthatunk ki. Lerakásuk valamivel munkaigényesebb, mivel laponként kell őket leragasztani. A ragasztást a következő módszerrel végezzük: hajtsuk vissza félig az egyik padlólemezt, majd az aljzatra egyenletesen kenjük fel a ragasztót. Míg a már felkent felület szikkad, a mellette lévő padlólapot is hajtsuk fel, és kenjünk alá ragasztót. Oldószeres ragasztóknál a PVC-padló hátoldalát is be kell vonni ragasztóval. A szellőzési idő múltán a lemezeket egymás után simítsuk az aljzatra, majd erős nyomással dörzsöljük rá, a szélek felé haladva, ezáltal kipréseljük a burkolólapok alól a légbuborékokat.

ÍGY BURKOLUNK LINÓLEUMMAL
A linóleum szövetes hátoldalán kijelöltük a méretet, hosszirányban kis ráhagyással. Acélvonalzóval és sniccerrel vágtuk méretre a különböző nagyságú és színű darabokat. A szövetes hátoldalt spatulával vékonyan Adesilex lp ragasztóval kentük be.
A kellő tapadás érdekében a padlózatra Aquacol diszperziós ragasztót kentünk. Ezzel a nyomóhengerrel könnyű volt kipréselni a levegőt a linóleum alól. Az előre kirajzolt területen egymás mellé illesztettük
a linóleumot, a felesleget levágtuk.
 
A sarkoknál, küszöböknél felhajtottuk, majd ferdén kicsit bevágtuk. A modern, mértani alakzatok és élénk színek feldobják a nappaliban tartózkodókat.  hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Mobil állvány bármilyen tévéhez
A boltokban számos tévéállvány kapható, de előfordulhat, hogy méretben, színben egyik sem megfelelő – esetleg olcsóbban szeretnénk hozzájutni vagy egyszerűen szeretünk barkácsolni. Cikkünk ajánlásait követve lépésről lépésre elkészíthetik még a kezdők is.


Otthon-bútor
Franciaágy fillérekből
Nem kell mindig egy vagyont kiadni a bútorokra. Néha elég, ha körülnézünk otthon, milyen maradék anyagok kallódnak a tárolókban. Ez a franciaágy például két régi ajtó újrahasznosításával készült, szerkezetét pedig díszlécekkel „dobtuk fel”. A végeredmény önmagáért beszél.


Otthon-bútor
Tippek ajtófelújításhoz
Régi, kopott a bejárati vagy a konyhaajtónk, de sokba kerülne újra cserélni? A megoldás: újítsuk fel saját kezűleg! Cikkünkben megmutatjuk, hogyan varázsolhatjuk néhány rövid lépésben újjá a régi kül- vagy beltéri ajtót. Mert kár lenne, ha az egész lakást felújítanánk, de elnyűtt ajtók mögött rejtőzne az új látvány hazatéréskor.


Otthon-bútor
Skandináv ősz - a meghittség kora
Hosszabbodnak az éjszakák, búcsúznak az utolsó napsugarak. Elérkezik a befele fordulás, a csendes esték ideje. Boncz Péter, a Praktiker szakértője bemutatja, milyen újdonságokkal varázsolhatunk melegséget otthonunkba.


Otthon-bútor

Az indigókék szép!


Otthon-bútor

Faburkolatú szoba


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság