Beépített konyhaszekrény

Otthon-bútor

Beépített konyhaszekrény

Az egyszerű, ugyanakkor részleteiben gazdag elemekből épített konyhaszekrény egységes, rendezett felületet képez valamennyi konyhában. Ezúttal az alsó- és felső szekrények készítését és az egyedi konyhapult kialakítását mutatjuk be.A vízszintesen körbefutó alumínium szegély nem csupán az ajtók fogantyújaként szolgál, emellett meghatározó díszítő elem is.

A lakásfelújítások során a leggyakrabban a konyha kerül sorra, nem véletlen, hiszen minden család életében a legtöbbet használt helyiségek egyike, így hamar elkopnak benne a bútorok. Akik úgy döntenek, hogy elég jártasak a famunkákban maguk is belevághatnak a beépített bútor elkészítésébe, így valóban mindenféle értelemben egyedi bútora lesz a család közkedvelt helyiségének.   Konyhaszekrényünk megtervezésénél vegyük figyelembe konyhai készülékeink méreteit. A rendhagyó, vastag munkapult miatt a helyes méretezés különösen fontos. Lényeges, hogy az alsó szekrénybe építhető mosogatógép, valamint tűzhely pontosan a helyére illeszkedjenek, ugyanakkor a munkafelület se legyen túl magas. Tervezéskor ügyeljünk az ideális helykihasználás miatt arra, hogy mennyi konyhai eszközt kell a szekrényekben tárolnunk.

A korpusz készítése

A konyhaszekrény alapanyagát 19 mm-es bükk, dekorfóliázott bútorlap adja. Az elemek összeállításához fatiplit ? fal teherbírásának megfelelő ?, valamint ragasztót használjunk. Hátlapként, amely a szekrény merevítését is szolgálja, farostlemez lapot, vagy vékony rétegelt lemezt erősítsünk föl.
Az alsó- és felső szekrények egyaránt 90 cm szélesek, a konyhagépek befogadására pedig 60 cm széles korpuszt készítsünk. Az alsószekrény készítése megegyezik a felső elemek készítésével. Az elkészült részekre állítható magasságú lábakat csavarjuk fel, és azokra helyezzük a takaróléceket. Az alsó szekrényelemeket rögzítsük egymáshoz.

Mi kell hozzá?

A felső korpusz anyagszükséglete: A ? 750×300×19 mm (2db oldallap),  B ? 862×300×19 mm (2db alaplap) ( 862×300×19 mm polc) , D ? 900×750 mm pozdorja (hátlap) , 55 mm takaró léc a szekrénysor hosszán, fatiplik és szögek
Az alsó korpusz anyagszükséglete: A ? 790×600×19 mm (2db oldallap), B ? 862×600×19 mm (1db alaplap), C ? 862×100×19 mm (2db átköt?), D ? 900×790 mm pozdorja (hátlap), fatiplik és szögek, 2db fióksin, fiók, műanyag lábak, takaró lábazati léc

Az alsó és a felső szekrény korpuszainak készítési ábrája


Az alsó- és felső szekrények méretei. A szekrényeket 19 mm-es bútorlapból készítettük, a hátlapok pozdorjalemezek.

ÍGY KÉSZÜL A KORPUSZ
1. Méretre vágás után, a látszó éleket élfóliázzuk, kijelöljük a fatiplik helyét és előfúrjuk azokat.
2. Ragasszuk be a tipliket az egyik élbe. A tiplik beütéséhez használjunk gumikalapácsot.
3. Az elemeket állítsuk össze, használjunk hozzá fa ragasztására alkalmas kötőanyagot.
4. Amikor a négy oldalt összeállítottuk a méretre vágott hátlapot apró, laposfejű szöggel rögzítsük.1. A méretre vágott 19mm-es bükk furnérozott ajtólapokon készítsük elő a fogantyúk helyét. Marjunk 25 mm széles nútot az alumínium fogantyú részére, a teljes hosszban.
2. Élfóliázzuk az oldalakat, a nút mindkét oldalán is, hogy rátakarjon az alumínium profilra. Vasalóval történő felragasztás után a túllógó részeket vágjuk le, majd smirglivel csiszoljuk át.
3. A méretre vágott alumíniumprofilok két végéből (amelyek a nútba kerülnek) csiszoljunk vissza annyit, hogy az élfóliánál is tökéletesen illeszkedjen, majd ragasszuk be.

4.
Az ajtó hátoldalán jelöljük meg a kivetőpántok helyét, a szélétől a középpont 22,5 mm-re legyen, és 35 mm lyukátmérőjű furattal fúrjuk ki megfelelő méretben.
5. Csavarozzuk az ajtóba a pántokat, majd a korpuszra a kész ajtókat, 3,5×17 csavarokkal. Állítsuk be az ajtódőlés állítócsavarok segítségével az ajtókat.
6. Fix függesztőelemek segítségével szereljük a falra a kész szekrényeket, a tiplik heléynek kijelölése után.
TIPP A felső szekrényeken a fogantyú két alumínium profilból kerül kialakításra, amelyet a hátoldalon laposanyaggal csavaroztunk össze.A ? az alsó szekrényajtó (525×440 mm)és fiók(126×440 mm) összeállítása
B ? a felső szekrényajtó (580×440 mm és126×440 mm) összeállítása

A felső szekrényeken a fogantyút két alumíniumprofilból alakítjuk ki, amelyet a hátoldalon laposanyaggal csavaroztunk össze. A szokványos konyhapultok helyett, 100 mm vastag, színes munkalapot készítünk. A konyhaszekrény nem a megszokott konyhapultok valamelyikét kapja, hanem bútorlapból készített, 10 cm vastag lapot. A legtöbb barkácsáruházban méretre vágva megvásárolt fényes, illetve matt felületű márvány- és kőutánzatú felület helyett egy újfajta kialakítást mutatunk be. A konyhapult, hasonlóan a korpuszhoz és az ajtókhoz, 19 mm-es bútorlapból készül, mégis - a színes dekorlemeznek köszönhetően - ellenálló és sérülésmentes marad.

Mi kell hozzá? (+rajz)

19 mm-es bútorlap és 80 mm széles darab (a pult vastagságához)
fatiplik (lamello), vízálló ragasztó (fatiplikhez), kontakt ragasztó (dekorlemezhez)

Így készül a munkapult:


1.
Az 28 mm vastag forgácslapból alakítsuk ki az illesztéseket. Amennyiben nincs lapos stiplizéshez megfelelő szerszámunk, készítsünk fúrógéppel, normál tiplihelyeket.
2.A lapos stiplik, vagy normál tiplik beszereléseihez használjunk vízálló ragasztót, mert a használat során a konyhapultot igen sokszor éri víz.
3. A pult vastagságát adó 80 mm széles bútorlap illesztéseit 4x60-as csavarokkal erősítsük meg.

4.
A dekorlemezt erős (kontakt) ragasztóval ragasszuk fel. A pult és a dekorlemez felületeit kenjük be vékonyan majd ragasszuk egymáshoz őket.
5. A dekorlemez ragasztása után a kilógó részeket vágjuk le illetve marjuk szintbe. (Ezt a műveletet minden ragasztás után végzzük el).
6. Utolsó fázisként a munkafelületet ragasszuk meg, ezután történik a beépíthető készülékek helyének kialakítása.

A fiókokat szintén 19 mm-es bútorlapból készítsük, a korpusz fázisainak megfelelően. Az alja farostlemezből készül, amely az oldalakba felsőmaróval készített nútba illeszkedik. Külső oldaláról, illetve az alumínium profil fogantyúkról előző számunkban részben már szóltunk. A korpusz tetejétől 226 mm-t lefelé mérve szereltük fel a görgős vezetősíneket. Amennyiben az ajtók szélességének megfelelő fiókokat szeretnénk, a vezetősínek elhelyezéséhez szükségünk van egy segédelemre (19 mm×126 mm×600mm), amelyet a pult beszerelése előtt rögzítsünk a munkapultot tartó átkötőkhöz.
TIPP: A mosogató beszereléséről, szigeteléséről részletesen, októberi számunkban olvashattak.

A méretre készített korpuszokat a fenti ábra szerint szereljük össze. A korpuszokat egymáshoz is rögzítjük több ponton - attól függően, hogy mekkora falfelületet építünk be velük.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Beépített szekrény az előszobában
Az előszobában mindig kevés a szekrény, de ha nincs több hely, akkor a szekrénybelső lehető legjobb helykihasználású kialakításával, átalakításával segíthetünk a helyzeten.


csináld magad
Lakásfestés egyedül: ezt tanácsolja a szakértő
Lakásfestésbe teljesen egyedül, segítség nélkül is bátran belefoghatunk. Mielőtt azonban nekilátnánk, érdemes megfogadni Podmaniczki „Szobafestő” Attilának, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusának szakértő tanácsait, hiszen könnyen ejthetünk olyan hibákat, amiket később már nehéz javítani. Nézzük, mire figyeljünk!


Otthon-bútor
Felújítási 1×1
Mitől függ, hogy tényleg olyan lesz, mint amilyet elképzelt, amilyet szeretne? Vajon melyek azok a tényezők, amik eldöntik egy készülő burkolatról, hogy az, mennyire lesz olyan, mint amilyet a megrendelő megálmodott? A Mapei segítségével bemutatjuk, hogy mire ajánlott odafigyelni!


Otthon-bútor
Tetőtéri szekrény készítése
Sokáig kihasználhatatlan volt Horváth Anikóék tetőtéri szobájának egyik sarka a tetősík alatt, amíg ki nem találták és meg nem építették a képeken látható beépített szekrényt, amelynek fő erénye a maximális anyagtakarékosság.


Otthon-bútor

Modern konyhapolc
Otthon-bútor

Háromszögpolc
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság