Kemence fedett kiülővel

Kert-balkon

Kemence fedett kiülővel

Van az úgy, hogy csak egy apróbb dolgot – bútort, tereptárgyat – szeretnénk készíteni, de aztán a tervezés során az eredeti ötlet addig fejlődik, hogy végül sokkal nagyobb és tekintélyesebb lesz az eredmény. 

Így volt ezzel Cseszka László is, aki eredetileg tulajdonképpen csak egy kis sütögető helyet szeretett volna sárvári kertjében. Aztán az ötleteket keresgélve és összerakva egyszer csak addig jutott, hogy fedett, kiülős kemencét akar. Amit meg is épített.zkemence-76.jpg
Persze szükség volt némi tervezésre. A dolgot egyszerűbbé tette, hogy már megvolt a hely, ahová az építményt szánta, úgyhogy eleve ahhoz igazította a méreteket. A munka nem annyira bonyolult, mint inkább hosszadalmas volt, hiszen a betonnak is, habarcsnak is száradnia kell. És persze sok anyagot kellett megmozgatni. Lászlónak csak a legelején, az alap betonozásánál, valamint a legvégén, a zsindelyezésnél volt külső segítsége, a többi munkát – falazást, járólapozást, villanyszerelést, vízszerelést – gyakorlatilag egymaga végezte. 

Galériához klikk a képre!
Az első lépés az alap kiásása volt. Minden ekkora téglaépítmény súlyos, megsüllyedhet, ezért kell az alap.
Először is a bebetonozott fémpapucsokra kerültek a tetőtartó oszlopok.
A kemence alatti fatároló íves szájának megépítését fasablon segítette.
A kemence két oldalán lévő előkészítő pultok alá is tárolók készültek.
Baloldalt, az építmény hosszabb végén lesz majd a folyó vizes mosogató.
Itt már elkészült a kemence alja, a kiszolgáló pultos rész és a kiülő korlátja is.
A kemence ívelt belteréhez a sablont két félgerendával meg kellett emelni.
Az építmény szögletes eleje mögött jól látszik a félgömb alakú kemence.
A falazás után László járólapokkal fedte a pultok felületét és az aljzatot.

Anyagszükséglet • beton • bontott tégla • fenyő gerenda és deszka • falazóhabarcs • agyagkeverék •  járólapok • tetőzsindely • csemperagasztó • csavarok és szögek

zkemence-79.jpg

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Helytakarékos konyhai ülőke: hokedlituning
Az átalagos vagy annál is kisebb méretű főző- és étkezősarkokban a legoptimálisabb megoldás a kicsiny ülőkék használata, hiszen amikor nincs szükségünk rájuk, egyetlen mozdulattal az asztal alá tolhatjuk őket. És ha leharcolttá válnak? Újítsuk fel őket!


Kert-balkon
A Fiskars PowerStep technológia
A Fiskars legújabb fejlesztése a PowerStep technológia, amely egyedülálló az egész világon. Az új metszőollóval és ágvágóval 1, 2 vagy 3 lépésben is vághat. Az intelligens mechanizmus csökkenti a vágáshoz szükséges erőkifejtést, így könnyebb vele dolgozni!


Ötletek
Pár négyzetméter is számít
Egy kicsi erkély is lehet kényelmes és hívogató, ahol elhelyezkedve úgy érezhetjük magunkat, mintha „miniszabira” mentünk volna. Vétek lenne tehát (kizárólag) tárolásra használni az értékes területet!


Gép- és anyagújdonságok
Ez Fix, hogy ragad!
A Soudal termékcsalád legfiatalabb tagja a Fix All Classic. Tökéletes, egykomponensű, MS-Polymer® bázisú tömítő és ragasztó termék minden „csináld magad” területre. Minden felületen erős a kötőereje. Eltérő anyagokat is összeragaszthatunk vele a kiváló tapadás érdekében.


Ötletek

Kennel házilag


Ötletek

Egyedi zuhanyzó
Kert-balkon

Kerti tároló


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság