Kemence fedett kiülővel

Kert-balkon

Kemence fedett kiülővel

Van az úgy, hogy csak egy apróbb dolgot – bútort, tereptárgyat – szeretnénk készíteni, de aztán a tervezés során az eredeti ötlet addig fejlődik, hogy végül sokkal nagyobb és tekintélyesebb lesz az eredmény. 

Így volt ezzel Cseszka László is, aki eredetileg tulajdonképpen csak egy kis sütögető helyet szeretett volna sárvári kertjében. Aztán az ötleteket keresgélve és összerakva egyszer csak addig jutott, hogy fedett, kiülős kemencét akar. Amit meg is épített.zkemence-76.jpg
Persze szükség volt némi tervezésre. A dolgot egyszerűbbé tette, hogy már megvolt a hely, ahová az építményt szánta, úgyhogy eleve ahhoz igazította a méreteket. A munka nem annyira bonyolult, mint inkább hosszadalmas volt, hiszen a betonnak is, habarcsnak is száradnia kell. És persze sok anyagot kellett megmozgatni. Lászlónak csak a legelején, az alap betonozásánál, valamint a legvégén, a zsindelyezésnél volt külső segítsége, a többi munkát – falazást, járólapozást, villanyszerelést, vízszerelést – gyakorlatilag egymaga végezte. 

Galériához klikk a képre!
Az első lépés az alap kiásása volt. Minden ekkora téglaépítmény súlyos, megsüllyedhet, ezért kell az alap.
Először is a bebetonozott fémpapucsokra kerültek a tetőtartó oszlopok.
A kemence alatti fatároló íves szájának megépítését fasablon segítette.
A kemence két oldalán lévő előkészítő pultok alá is tárolók készültek.
Baloldalt, az építmény hosszabb végén lesz majd a folyó vizes mosogató.
Itt már elkészült a kemence alja, a kiszolgáló pultos rész és a kiülő korlátja is.
A kemence ívelt belteréhez a sablont két félgerendával meg kellett emelni.
Az építmény szögletes eleje mögött jól látszik a félgömb alakú kemence.
A falazás után László járólapokkal fedte a pultok felületét és az aljzatot.

Anyagszükséglet • beton • bontott tégla • fenyő gerenda és deszka • falazóhabarcs • agyagkeverék •  járólapok • tetőzsindely • csemperagasztó • csavarok és szögek

zkemence-79.jpg
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Beépített konyhaszekrény
Az egyszerű, ugyanakkor részleteiben gazdag elemekből épített konyhaszekrény egységes, rendezett felületet képez valamennyi konyhában. Ezúttal az alsó- és felső szekrények készítését és az egyedi konyhapult kialakítását mutatjuk be.


Ötletek
Kárpitozott ágyvég
Alapvetően a komfortérzet vezérelte Horváth Krisztinát Pécelen, amikor kigondolta, hogy olyan ágyvéget szeretne a hálószobába, amely biztosítja a kényelmes olvasást az ágyban.


Gyerkőc
Diy fa pénztárca
Nem fért bele a régi pénztárca Jónás Anita újonnan vásárolt táskájába. Anita azonban nem esett kétségbe, hanem készített egy újat, kisebbet.


Szerszám-anyag
Glettelés lépésről lépésre
Akár festesz, akár tapétázol, először ki kell javítani a fal hibáit, egyenetlenségeit, azaz glettelni kell. Lássuk, miből áll ez pontosan.
Szerszám-anyag

Takarékos tippek
Gép- és anyagújdonságok

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc színei


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság