hirdetésAz októberi kert

Kert-balkon

Az októberi kert

Még ilyenkor is van egy-két tennivaló a kertben. 

Vérképző

beetroot-687251_960_720.jpg

Az egyik legegészségesebb zöldségfélét, a céklát októberben szedjük fel az ágyásokból. A gumók leveleit vágás helyett csavard le a tövekről. Jól tárolható, így egész télen frissen fogyaszthatod. Egyél belőle minél többet, mert értékes színanyagai és egyéb jó tulajdonságai miatt hatékony vérképző, méregtelenítő. Immunerősítő hatása segít az influenza megelőzésében is.

A vadmajoranna

oregano-2662890_960_720.jpg

Más néven oregánónak is hívjuk. Virágos, leveles hajtásait jellegzetes illatuk és aromájuk miatt kedveljük,
és főleg olaszos ételekhez használjuk. Magas csersav-és illóolaj-tartalma és keserű anyagai emésztést
segítő, görcsoldó hatásúak. Megfázásos betegeknek köptetőteát főznek belőle. Nemcsak ételek, hanem
likőrök, borok ízesítéséreis alkalmas.

Őszirózsa

flowers-4523052_960_720.jpg

Az élénk rózsaszín és a lila sokféle árnyalatában egészen a fagyokig pompáznak a kertben az évelő őszirózsák. Ha már elnyílt a rengeteg apró virág, arasznyira vágd vissza a hajtásokat, és kevés lombbal takard a töveket, hogy könnyen átvészeljék a telet.

Ültess áfonyát!

blueberries-2270379_960_720.jpg

Kétféléből is választhatsz, az egyik, a havasi erdőkben vadon is élő fajta talajtakaró növény, indákkal terjed, apró fekete bogyói belül is feketék. A másik a cserjés áfonya, amelynek a bogyói nagyobbak, világos húsúak, és fürtökben teremnek. Mindkettő a savanyú, humuszos, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Ültetéskor a földbe kevert tőzeggel javíthatod számukra a körülményeket. Félárnyékos fekvésben fejlődnek jól. A bogyókat nyár közepétől októberig szüretelheted.

Sünbarát kert

A sünök már téli búvóhelyet keresnek. Hagyj számukra bokrok alján kisebb levélkupacokat, ahová befészkelhetik magukat, de lehetőleg olyan helyen, ahol kutyák sem fogják háborgatni téli álmukat. Így jövőre ismét lelkesen pusztítják majd kertben a rovarokat.

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Védett homokozóláda
Többszörösen védett homokozót készített a család aprajának Juhász Tamás gyulai házuk udvarán.


Ötletek
Hűvösre a kozmetikumokkal!
A nyári hőség akár harmadára is csökkentheti a kozmetikumok élettartamát. Megsárgult testápoló, illatát vesztett parfüm, megolvadt rúzs: mindezek azonban elkerülhetők egy egyszerű trükkel.


Otthon-bútor
Falióra saját kezűleg
Készítsünk különleges, saját faliórát ízlésünknek, szobánk hangulatának megfelelően! Sőt, ha ötleteink nyomán, változatos anyagok felhasználásával készítjük el az órát – akár ajándékként is hasznosíthatjuk.


Szerszám-anyag
A cserépkályha reneszánsza
Ki ne vágyna egy hűvös, téli estén hozzásimulni a meleget sugárzó kályhacsempékhez? A cserépkályhával való fűtés egyesek számára kissé elavultnak tűnik, pedig a gázkonvektorral vagy az elektromos fűtéssel felveszi a versenyt. Kiváló hőtartó, illetve hőleadó képessége a mai energiaárakat figyelembe véve nem elhanyagolható szempont.
Szerszám-anyag

Láthatatlan radiátor


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság