Védekezés a növényi kártevők ellen

Kert-balkon

Védekezés a növényi kártevők ellen

A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás, hanem a védekezés, és a megelőzés a legfontosabb cél. A levéltetvek nagyon gyorsan terjednek, fékezd meg őket időben.

A levéltetvek táplálkozásuk során szívogatják a növény leveleit, amik görbülnek, torzulnak, színük, alakjuk eltér a normálistól. A levéltetvek mézharmatot választanak ki, amelyet darazsak, hangyák látogatnak, a korompenész megtelepszik rajta, aminek következtében megfeketedik a levél, és sokszor a termés is értéktelenné, fogyaszthatatlanná válik. A levéltetvek azért is veszélyesek, mert a szívogatás során a vírusokat átviszik egyik növényről a másikra, így terjesztve a vírusos növényi betegségeket. A cél nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás, hanem a védekezés, és a megelőzés. 

 
Növénytársítás levéltetvek és más állati kártevők ellen néhány példa:
- A borsfű a babsorokban a leghatásosabb a levéltetvek ellen;
- A Geránium hatásos atkák és káposztalepke hernyói ellen;
- Az izsóp Káposzta és szőlősorok között távol tartja a rovarkártevőket, különösen a káposztalepkéket. De retekkel ne társítsd;
- A kakukkfű távol tartja a káposztalepke hernyóit, ha káposztafélék közé ültetjük. A levendula a rózsák körül nem csak mutatós, hanem hasznos is, mert távol tartja a hangyákat és a levéltetveket;
- A menta távol tartja a legyeket, hangyákat, atkákat és káposztalepkéket. Ne társítsd petrezselyemmel;
- A torma távol tartja a kolorádóbogarakat;
- Zsázsa a rózsatövek alatt ültetve illetve a zsázsa, akárcsak a sarkantyú és büdöske a gyümölcsfák alá ültetve is levéltetvek ellen hatásos.
 
Növényi eredetű levek
A kártevők ellen készített kivonatokat - ha azokat közvetlenül akarod felhasználni -,két nagy maréknyi növényt 10 liter esővízbe és hagyj állni 24 órát, majd hígítás nélkül öntsd a gyökér tájékára, a károsodott növény köré a földbe, és ne a törzsre, a szárra, a nyélre, levelekre vagy virágokra. 
 
Csalánlé levéltetvek ellen
A csalánlé nemcsak a levéltetvek ellen hatásos, de a növényeket is erősíti. Érdemes hetente egyszer megpermetezni vele a növényeket. Elkészítése: 5 kg zöld vagy 1 kg szárított nagy csalánt apríts fel és 50 liter esővízben 5-15 napig hagyd állni, amíg erjedni nem kezd. Az oldatból 1 liternyit 10 liter vízzel hígítsd, majd permetezd ki.
 
Fokhagymalé levéltetvek ellen
A fokhagymalé fertőtlenítő, csírázást gátló hatású. Sokszor társítják vöröshagyma lével. A hagyma hulladékát és szárát addig gyűjtjük egy edényben, míg ž részig megtelik, majd felöntjük esővízzel. Öntözéshez 1:10 arányban hígítsd. A kellemetlen szagot zsurlófőzettel vagy zeolit kőporral ellensúlyozhatod.
 
 
Hagyma, fokhagyma és pirospaprika spray szívókártevők ellen
Vágj fel héjastul egy vöröshagymafejet, egy fel fokhagymát. Adj egy púpozott kávéskanál pirospaprikát másfél liter vízhez. Gyengén főzd 20 percig. Majd hagyd kihűlni. Lezárt üvegedénybe tárold. Hűtőben kb. 1 hónapig tárolható. Felhasználáskor egy evőkanál oldatot tegyél fél liter vízhez, és permetezd a fertőzött növényre. Ha szappanos vizet használsz, a felület borítása jobb lesz, ezért a hatékonyság növekszik.
 
Fahamu levéltetvek ellen
A fahamu hatásos fertőtlenítő szer a levéltetvek ellen, de hatásos a pajzstetvek ellen is. Általában ősszel érdemes használni, mikor a fák lombtalanok. Előbb tiszta vízzel mosd le az ágakat, majd vödörbe tett fahamuba mártott (botra erősített) puha ronggyal finoman ütögetve alaposan szórd be a fák ágait.
 
Kamilla kivonat levéltetvek ellen
A kamilla kivonat a zöld levéltetvek elleni védekezés eszköze. 30 dkg kamillát 3 liter esővízben áztass 12 órán át. 1 literéhez 3 liter esővizet adj, és ezzel öntözd a növényt havi 1-2 alkalommal.
 
Fehérüröm spray házas csigák és meztelen csigák és hernyók ellen
Egy marék fehérüröm levelet áztasd másfél liter vízbe. Lassú tűzön főzd 30 percig, majd hűtsd le. Adj hozzá egy teáskanál szappant a hatás fokozása érdekében. 
 
(forrás: kertpont.hu)hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Terasz vörösfenyőből
Szép és stabil fa teraszt készítettek Hordós Tiborék Szolnok-Szandaszőlősön vörösfenyő pallókból.


Kert-balkon
Kerti konyha és grillsütő
A kerti mobil konyha, grillsütő és mosogató lehetővé teszi, hogy a főzés minden mozzanata a kertben történjen.  Az étel előkészítésére, sütésre és a mosogatásra is alkalmas, valamint étkező asztalnak is kiváló kerti bútor kedvenc darabja lehet a családnak.


Kert-balkon
Az asztal felújítva jó
Egy lomtalanítás során szerzett asztalt újított föl profi módon Rákóczi Károly Budapesten.


Kert-balkon
Faház építése deszkáról deszkára
Egyáltalán nem ördöngösség saját kezűleg megépíteni egy fából készült nyárilakot. Ezt bizonyítja például ez a lakályos kerti házikó, amelyet Váradi Lajos készített Komáromban. A munka gyakorlati részleit bemutató folyamatfotók is egytől egyig az ő munkái. Utánzásra érdemes.


Gép- és anyagújdonságok

Vigyázz, kész, kert!


Kert-balkon

A kert díszei
Kert-balkon

Tavaszi metszés


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság