Mulcsozó fűnyírás

Kert-balkon

Mulcsozó fűnyírás

A környezetkímélő kertgondozás? Takarékos gazdálkodás a vízzel, a gyomirtók mellőzése? Egyik alapvető eszköze a mulcsozás. A díszkertekben, gyümölcsösökben már sokan alkalmazzák a fák, bokrok tövének nedvesen tartására, a gyomnövények növekedésének megakadályozására. Az utóbbi években pedig egyre többen gondozzák így a gyepet is.Számtalan előnye van, ha szerves anyaggal takarjuk a talajt: egyenletesen osztja el a nedvességet és megakadályozza, hogy elpárologjon a talajból, a szerves anyag lebomlásával javítja a termőképességet és növeli a humuszréteget. Ráadásul a gyomnövények megtelepedését is akadályozza, így nincs szükség a talajt terhelő gyomirtókra.

Környezetkímélő gondozás

A díszkertekben többnyire csak a fák és a bokrok tövét takarják fakéreggel, másra nemigen alkalmazzák a mulcsozást. Az utóbbi években, amióta egyre tudatosabbá vált a környezetkímélő kertgondozás? A gyep ápolásában is fontos szerepet kapott a lekaszált zöldtrágya, a fűapríték mulcsként történő használata. Így utóbb kiderül: a tologatós fűnyírók nagy előnye volt, hogy soha nem lehetett teljesen összesöpörni a fűnyesedéket, és valamennyi mindig takarta a talajt. Ám aztán a kertbarátok a kényelmesebb motoros vagy elektromos fűnyíróra váltottak, amelyek vagy eleve zsákba gyűjtötték, vagy rendezett csíkokba szórták ki az aprítékot, s így szinte teljesen el lehetett távolítani azt a gyepről. S a füvesített területet rendszeresen kellett gyomirtózni, és gyakran locsolni. Felismerve a fűnyesedék hasznosságát, pár éve megjelentek a mulcsozó fűnyírók. Ezek a gépek egészen apróra darabolják a lenyírt füvet, így nem akadályozzák meg a tövek levegőhöz jutását. A mulcsozó fűnyírónak boltozatos, ívelt a kaszaháza és a speciális a késkialakítása. Ennek a késnek köszönhetően légörvény keletkezik a kaszaházban, amely a nyesedéket folyamatosan a kések útjába tereli, így tudja nagyon finom darabokra aprítani.

Gyepszellőztetés, -lazításA mulcsozó fűnyírókon beállítható, hogy milyen magasságban kaszáljon a kés, mert ezzel a módszerrel nem szabad a gyepmagasság egyharmadánál többet eltávolítani. A nyári, növekedési időszakban hetente minimum egyszer, de inkább kétszer ajánlott a fűnyírás. Aki ezt sokallja, azoknak jó hír, hogy a robotfűnyírók mindegyike mulcsozókéssel működik. Mulcsozás alkalmazásánál különösen ajánlott a gyepszellőztető, illetve gyeplazító gépek használata. Kaphatók kettő az egyben gépek is, azaz ugyanazzal a géppel tudjuk elvégezni a gyeplazítást és a gyepszellőztetést is, csak a hengereket kell cserélni. A gyepszellőztetést a hengerekre erősített rugótagokkal végzik a gépek, amelyekkel megkarcolják a földfelszínt. A talajlazítást a hengeren elhelyezett kések látják el, az edzett vágóélek belevágnak a földbe, eltávolítják a gyepből a filcréteget, ezáltal a levegő és a tápanyagok ismét akadálytalanul jutnak el a fű gyökérzetéhez. A talajlazítás tavasszal és ősszel ajánlott, míg a gyepszellőztetést rendszeresen, 4-5 fűnyírás után végezzük el.

 

 

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Füvesítés
Bár megoszlanak a vélemények, hogy mikor a legszerencsésebb fűmagot vetni, sokan tavasszal állnak neki a kikopott pázsitot pótolni, vagy a kertépítési tervek alapján újabb területeket füvesíteni.


Gép- és anyagújdonságok
Így neveld a pázsitodat!
Gyepszellőztetés és gyeplazítás: valódi wellness a gyep számára.


Kert-balkon
Praktikák a tökéletes gyepfelületért
Minden kerttulajdonos egységes, zöld színben ragyogó fűtakaróról álmodik.


Kert-balkon
Fűnyíróteszt
Minden hobbikertész ápolt pázsitot szeretne a kertjében. Ahhoz, hogy a gyep a kert dísze legyen ? gondozott és strapabíró ?, tavasztól őszig rendszeresen nyírni kell. Ezért évente legalább 8-10 alkalommal szükséges füvet vágnunk. Ehhez már csak a megfelelő fűnyíró gépet kell kiválasztanunk.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság