Tökéletes terasz

Kert-balkon

Tökéletes terasz

A mindennapokat szinte mindenki a munkahelyén, zárt térben tölti, így vágyik a friss levegőre, és ha lehet, a kertben foglal helyet. Az ottartózkodást némi ötleteléssel és munkával kényelmesebbé tehetjük.

A mondás úgy tartja: lakva ismerjük meg egymást. Ez azonban az otthonunkra is igaz. Balogh Zoltánék néhány évvel ezelőtt költöztek új házukba Nyíregyházán, és a kertet használva szép lassan rájöttek arra, hol szeretnek üldögélni, beszélgetni, hol tudnak a legjobban a pihenni. Így került sor a terasz bővítésére. Először az étkezőrészt alakították ki, aztán jött a beszélgetősarok, s azonnal az lett a ház nyári központja. Itt olvasnak, sziesztáznak, esténként borozgatnak, s a fiúk is itt készültek fel az érettségi vizsgákra.

 

Körültekintő tervezés

A beszélgetősarok helye korábban a kert füves része volt, de mindig ott ücsörögtek, a hintaágyban nagyokat aludtak. Az átépítés megtervezésekor mindkét funkciót meg akarták tartani, így egyik részében két fekhelyet, a másik részében virágágyást alakítottak ki.

További munkák

A teraszbővítést ebben az évben tovább vitték, reggeli kávézósarkot alakítottak ki, s elhúzható ajtókkal félig zárttá tették a teret. Zoltán feleségével együtt tervez, aztán kalapácsot ragad. Nem szakember – matematika-informatika-ábrázoló szakos középiskolai tanár a szakmája –, s egyetlen elektromos készüléke egy kézi fúrógép. De van kalapácsa, fűrésze, egy gérvágója, s persze kedve, lendülete. Három év alatt jutottak el a képeken látható állapothoz. Íme a folyamat:

 

1. Így nézett ki a ház mögötti kert. Mára a körnegyed fölé pergola került, a teraszt pedig beépítették.

 

2. A kész pergola alatt volt hely a teraszt kettéválasztó fal leszabására, összeszerelésére és lefestésére.

 

3. A terasz szomszéd felőli oldalát Zoltán leválasztotta. Ez a rész külső, lambériázott falat is kapott.

 

4. A válaszfalat pontosan a falkiugró és a pergola vége közti vonalra erősítették, majd lambériázták.

 

5. Északi oldalon és a szomszéd felől Zoltán mintás üvegeket használt a fény és az intimitás miatt. A beépítés után jórészt szélvédett is lett a terasz étkezőrésze.

 

6. A terasz üregkamrás polikarbonát tetőt kapott. Mivel könnyű anyag, egyszerű beállítani, de jól rögzíteni kell, hogy a szél ne kapja fel. A nyitott üregkamrák végeit le kell zárni, különben telemegy piszokkal és rovarok is belefészkelnek.

 

7. A terasz keleti fekvésű, így figyelni kellett arra is, hogy nyáron délelőtt ne forrósodjon fel. Zoltán ezt úgy oldotta meg, hogy az ablakok fölött, valamint a polikarbonát tető és a cserepek között jelentős nyitott légrést hagyott.

 

8. A terasz két ponton is dísz farácsot kapott, de az átlósan álló változattal ellentétben az apácarács itt vízszintes és függőleges lécekből áll.

 

9. Itt olvasnak, sziesztáznak, esténként borozgatnak, s a fiúk is itt készültek fel az érettségi vizsgákra.

 

10. Meghagyva a négyzet alakú virágoskertet, összekapcsolódik a természet és az épített környezet. A beszélgetősarok így valóban a ház része lett, de a kert szerves része is maradt.

 

11. Munka után édes a pihenés! A mécsestartót Zoltán üvegpoharakból készítette és vékony huzallal rögzítette. A rácsozat is saját tervezés és munka.

 

12. A teraszbővítést ebben az évben tovább vitték, reggeli kávézósarkot alakítottak ki, s elhúzható ajtókkal félig zárttá tették a teret.

 

13. Az idei termés a kávézósarok és a terasz fix és elhúzható ajtókkal való lekerítése. A bútorokat is részben átfestették, a használaton kívüli kis fotelek pedig új ruhát és feladatot kaptak.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Játszótér otthon: te magad is megépítheted
Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a játszótér közelében lakhat. Márpedig a gyerekek imádnak hintázni, csúzdázni. Egy egyszerűbb játszótér megépítése nem túl hosszú folyamat, ha van nagyobb kertünk, érdemes vele megpróbálkozni. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen! Olvasónk, Szivósné Haszák Marianna megmutatta nekünk, ők hogyan csinálták!


Kert-balkon
Teljes körű teraszszépítés
A közelmúltban esedékessé vált Teleki Tiboréknál a 25 éve épült szászvári ház teraszának megszépítése.


Kert-balkon
Hintaágy a jó levegőn
Kényelmes kerti hintaágyat készített Magyar Szabolcs. Mivel korábban a lányainak épített gyerekbunkert kötélfalas módszerrel, kézenfekvő volt az ötlet, hogy a hintaágy belsejét is kötélfonással oldja meg.


Otthon-bútor
Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb és újabb építőanyagoknak; ilyen a víz- és hőszigetelt, könnyen beépíthető és burkolható wedi építőlemez-család is.
Otthon-bútor

Kenhető szigetelők


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság