hirdetésKerti tároló

Kert-balkon

Kerti tároló

Szükségük volt egy tárolóra Köblös Zoltánéknak Debrecenben, ahol a család holmiját, kerti és egyéb játékait, valamint a kerékpárokat el tudják helyezni. Képeinken végigkövethetjük, hogyan építették meg.

Látkép hátulról: vannak olyan nagy tárgyak, mint ez az ugráló, amelyek jobban elférnek egy nyitott tető alatt, mint a zárt tárolóban.

Az első nyáron az alap lebetonozása fért bele az időbe, illetve a családi büdzsébe, a másodikon viszont több hónapos tervezgetés, előkészület után nyár elején belevágtak a megvalósításba. A betonalapzathoz Zoltán kiásta a tükröt, építési törmelékkel töltötte fel, ledöngölte, majd 20 centis betonréteget terített szét a zsaluzatban. A szerkezet vázát alkotó fenyőoszlopokat beépítés előtt előbb kézigyaluval megtisztította, majd lenolajkencével kente le.

 

1. A tároló oszlopai 12×12 cm-es használt fenyőgerendák, 2-2 sarokpánttal, talpcsavarral rögzítve az alaphoz. Fönt 10×10 cm-es fenyőgerendák kötik össze őket vízszintesen.

 

2. A tetőszerkezetet 5×10 cm-es fenyőgerendák adták, melyek 50 cm-enként helyezkednek el, ezeket Zoltán utólag 2 sorban tetőlécekkel erősítette meg, a jobb tartás miatt.

 

3. A tetőre a falon kívül eső, látható részekre lambéria, a nem látható részekre OSB-fedés került.

Az OSB-lapokat úgy rögzítsük, hogy egyenes legyen a tetőfelület.

 

4. Az illesztéseket Zoltán kátrányos alvázvédővel kente ki, erre zsindely-alátétfólia, majd zsindely került. Felhelyezte az oromdeszkát, bádog vízvetővel, illetve a csatorna tartószerkezetét.

 

5. A falba bekerült egy bukó ablak, valamint egy díszített üveges, fényáteresztő betekintő, a leendő bejárati nyílás fölé helyezve. Mindkettő bontásból származó, felújított darab.

 

6. Az oldalakat kívülről, szemből és a látszó oldalukon norvég mintás lambériával (impregnálva + viaszos vékony lazúrral kezelve), a hátulján diófa színű, a nem látszó oldalán barna színű, lambéria mintázatú trapézlemezzel burkolta.

 

7. Belülre 10 cm üveggyapot hőszigetelés került, védőcsőben vezetett villanyvezetékkel, majd a belső falakra OSB-burkolat került. Ezt lealapozta, akrillal tömítette, majd lekente két réteg beltéri fehér diszperzittel. A lazúrozásban a család apraja-nagyja részt vett.

 

8. Ezután helyükre kerültek a kapcsolók, dugaljak, lámpák. Következett a színazonos esővízelvezető csatorna felhelyezése.

 

9. Végül az épület egy szekcionált kaput kapott és némi belső rendezés után készen áll a használatra. A szerszámok, játékok, kerékpárok nem hányódnak többé szerteszét.

 Anyagszükséglet

- 12×12, 10×10, 5×10 cm fenyőgerendák

- tetőléc

- kimaradt 7×7, 5×5 cm-es fenyőgerendák

- lambéria

- OSB-lap

- trapézlemez

- zsindelyalátét

- zsindely

- Milesi vékonylazúr

- lenolaj

- faimpregnáló

- akril tömítő

- szögek

- csavarok

- villanyvezeték

-  kapcsolók

- dugaljak

- lámpák

- mozgásérzékelő reflektor

 

Szerszámszükséglet

- fúrókalapács

- akkus csavarozó

- elektromos kézigyalu

- kompresszor + szögbelövő

- flex

- kézi körfűrész

- asztali körfűrész

- gérvágó fűrész

- dekopírfűrész

- hőlégfúvó

- kalapács

- szegecselő

- lemezvágó olló

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Kerti tó téglából
Nem minden kerti tónak kell akkorának lennie, hogy úszni lehessen benne. Aki kisebbet szeretne, annak itt bemutatunk egy téglából épített változatot.


Kert-balkon
Építsünk tavat
Egy kertes, családi ház kertjét mindig jó és kreatív feladat megtervezni, feldobni valami extra építménnyel, kertrésszel. Júniusi extra mellékletünkben megmutatunk mindent a kerti tavakról, ami ahhoz szükséges, hogy saját kezűleg is meg tudjuk építeni kerti tócsodánkat.


Ötletek
Csempével újulnak meg az asztalok
Egy kerti és egy erkélyen szolgálatot tevő asztalt is mozaikozással újított fel Móroczné Nyúl Judit Pécsett.


Kert-balkon
A kerti csap lehet szép is
Kerti csap gyanánt egyszerű horganyzott cső állt ki a földből az udvaron Kiss Zoltánéknál Pápán, ezen volt egy sima csap. Zoltán úgy döntött, nézzen ki már szépen.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság