hirdetésRaklapbútor

Kert-balkon

Raklapbútor

Olyan kreatív raklapbútort készített Rajna János Budapesten, amely kertbe is, de akár a lakásba is jó. A bútordarabok készítését a raklapok szétszedésével és az elemek megcsiszolásával, majd méretre vágásával kezdjük.

Az asztallaphoz a raklapok közepén (a deszkafelület alatt) található vastagabb megcsiszolt stafnifákról levágjuk az alsó léceket, majd a fölső végén keresztben megfelelő távolságra ragasztással és csavarozással rögzítünk 2-2 darabot. Ugyanezt a műveletsort elvégezzük a két elkészült oldallal, ezzel megadjuk az asztal vázszerkezetét. A stabilitás érdekében a lábak alsó egyharmadának magasságában szintén keresztben lábtartókat szerelünk fel. Ennek szélessége feleakkora, mint a fölső rögzítő kereté, így arányos, harmonikus megjelenést nyújt. Ezután az asztallap rögzítését szolgáló derékszögű fülek felszerelése következik a lábak által közrefogott részbe. A csavarokhoz egy-egy deszkát a keret fölé helyezünk, átjelöljük a helyüket. Először a csavarok méretének megfelelő lyukat fúrunk a deszkába, majd a felfelé eső résznél a csavar fejének megfelelő mélyedést készítünk, hogy a lap rögzítésére szolgáló csavarok be legyenek süllyesztve, így illeszkedjenek az asztal lapjának síkjához. Ezután az asztal lapjának középső részéhez összeválogatott és lecsiszolt deszkákat ragasztással egymáshoz illesztjük. A kerethez a széles, cseresznye árnyalatú deszkákat a széleknél 45 fokos szögben elvágjuk, majd ragasztással a középső részhez illesztjük. A deszkák szálirányára merőlegesen három deszkával – a két szélén és a közepén – ragasztással és csavarozással összeillesztjük az asztallap elemeit. Ez lesz az alja. A három deszka közé illesztjük a lábakra méretezett, a csavarokat rejtő deszkákat, hozzáméretezzük az asztallaphoz, majd csavarozással hozzárögzítjük. Ezek után lazúrozzuk és lakkozzuk a felületet. Az asztal lapja leszerelhető a lábakról, így a bútor keskenyebb ajtón is átfér.

Most pedig lássuk, hogyan készül a raklapfotel.

1. A fotel (és a pad) esetében az ülőfelületet készítjük el először. A deszkákat szorosan egymás mellé illesztjük, három helyen keresztbe tett deszkával fogatjuk össze.

2. A szélein a szorosan rakott deszkázatra merőlegesen a négy oldalára keretet készítünk.

3. Ezután a keretre a külső, oldalsó részein az ülőfelületre merőlegesen a lábakat szereljük fel, aminek felső része a karfa támasztéka is lesz.

4. Az asztalhoz hasonlóan a szék és pad esetében is az alsó egy harmadában szintén összekötjük a lábakat.

5. Következő lépésként a háttámla dőlésszögét adjuk meg úgy, hogy a hátsó lábakhoz rögzítjük, az ülőfelületnél a láb belső feléhez, míg a háttámlát tartó 2×2 cm-es lécet a tetején a külső részéhez és 10 centiméterrel a karfa magassága fölé engedjük.


 

6. Felszereljük az oldalára a támlaként szolgáló deszkákat. Ezután megépítjük a háttámlát egymástól egyenlő távolságra elhelyezett csiszolt deszkákkal.

7. Végül felszereljük a karfát, amelynek elején az éleket lecsiszoljuk. A kész bútort festjük, lazúrozzuk.

A szék és az asztal magasságától függően a garnitúra készülhet ebédlőbe vagy nappaliba, ritkábban, vagy sűrűbben deszkázva. Szivacspárnákkal tehetjük kényelmesebbé.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Pad és pergola egyszerűen
Ezúttal olyan hangulatos kerti padot mutatunk be, amely bármely kert díszére válik. Egy jó könyvvel a kezünkben órákig elheverészhetünk benne. Az ülőke fölötti ívelt virágtartó pergola azt az érzést kölcsönzi, hogy lugasban tanyázunk. És egyáltalán nem nehéz elkészíteni...


Otthon-bútor
Zseniális cica bútorok
Ha te is tartasz macskát, ezek az ötletek épp neked szólnak!


Otthon-bútor
Konyhaépítés lépésről lépésre
Saját kezűleg építette meg konyháját Laska Péter és családja Zagyvaszántón – méghozzá a felfalazástól a csempézésen át a famunkáig, a díszítéssel bezárólag.


Otthon-bútor
Egy kádból két fotel
Fürdőszobájuk felújítása során gondolt arra Csákvári Erika Komáromban, hogy a régi vasöntvény kádat – már csak a súlya miatt is – nem kidobni kéne (a lakás harmadik emeleti és lift nincs az épületben), hanem újrahasznosítani.


Kert-balkon

Kerti kényelem
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság