Raklapbútor

Kert-balkon

Raklapbútor

Olyan kreatív raklapbútort készített Rajna János Budapesten, amely kertbe is, de akár a lakásba is jó. A bútordarabok készítését a raklapok szétszedésével és az elemek megcsiszolásával, majd méretre vágásával kezdjük.

Az asztallaphoz a raklapok közepén (a deszkafelület alatt) található vastagabb megcsiszolt stafnifákról levágjuk az alsó léceket, majd a fölső végén keresztben megfelelő távolságra ragasztással és csavarozással rögzítünk 2-2 darabot. Ugyanezt a műveletsort elvégezzük a két elkészült oldallal, ezzel megadjuk az asztal vázszerkezetét. A stabilitás érdekében a lábak alsó egyharmadának magasságában szintén keresztben lábtartókat szerelünk fel. Ennek szélessége feleakkora, mint a fölső rögzítő kereté, így arányos, harmonikus megjelenést nyújt. Ezután az asztallap rögzítését szolgáló derékszögű fülek felszerelése következik a lábak által közrefogott részbe. A csavarokhoz egy-egy deszkát a keret fölé helyezünk, átjelöljük a helyüket. Először a csavarok méretének megfelelő lyukat fúrunk a deszkába, majd a felfelé eső résznél a csavar fejének megfelelő mélyedést készítünk, hogy a lap rögzítésére szolgáló csavarok be legyenek süllyesztve, így illeszkedjenek az asztal lapjának síkjához. Ezután az asztal lapjának középső részéhez összeválogatott és lecsiszolt deszkákat ragasztással egymáshoz illesztjük. A kerethez a széles, cseresznye árnyalatú deszkákat a széleknél 45 fokos szögben elvágjuk, majd ragasztással a középső részhez illesztjük. A deszkák szálirányára merőlegesen három deszkával – a két szélén és a közepén – ragasztással és csavarozással összeillesztjük az asztallap elemeit. Ez lesz az alja. A három deszka közé illesztjük a lábakra méretezett, a csavarokat rejtő deszkákat, hozzáméretezzük az asztallaphoz, majd csavarozással hozzárögzítjük. Ezek után lazúrozzuk és lakkozzuk a felületet. Az asztal lapja leszerelhető a lábakról, így a bútor keskenyebb ajtón is átfér.

Most pedig lássuk, hogyan készül a raklapfotel.

1. A fotel (és a pad) esetében az ülőfelületet készítjük el először. A deszkákat szorosan egymás mellé illesztjük, három helyen keresztbe tett deszkával fogatjuk össze.

2. A szélein a szorosan rakott deszkázatra merőlegesen a négy oldalára keretet készítünk.

3. Ezután a keretre a külső, oldalsó részein az ülőfelületre merőlegesen a lábakat szereljük fel, aminek felső része a karfa támasztéka is lesz.

4. Az asztalhoz hasonlóan a szék és pad esetében is az alsó egy harmadában szintén összekötjük a lábakat.

5. Következő lépésként a háttámla dőlésszögét adjuk meg úgy, hogy a hátsó lábakhoz rögzítjük, az ülőfelületnél a láb belső feléhez, míg a háttámlát tartó 2×2 cm-es lécet a tetején a külső részéhez és 10 centiméterrel a karfa magassága fölé engedjük.


 

6. Felszereljük az oldalára a támlaként szolgáló deszkákat. Ezután megépítjük a háttámlát egymástól egyenlő távolságra elhelyezett csiszolt deszkákkal.

7. Végül felszereljük a karfát, amelynek elején az éleket lecsiszoljuk. A kész bútort festjük, lazúrozzuk.

A szék és az asztal magasságától függően a garnitúra készülhet ebédlőbe vagy nappaliba, ritkábban, vagy sűrűbben deszkázva. Szivacspárnákkal tehetjük kényelmesebbé.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Üvegpolc egyszerűen
Az üvegpolcról az a vélemény járja, hogy szép-szép, de azért mégse otthoni barkácsolás tárgya, ráadásul igen drága. Nos, mint cikkünkből kiderül, mégis szert tehetünk rá. Méghozzá úgy, hogy az üveg méretre szabásával és lecsiszolásával nem kell nekünk bíbelődnünk, hisz némi utánajárással (amit ezúttal is átvállaltunk) találhatunk olcsó lelőhelyet, a szerkezet elkészítése pedig igazán gyerekjáték.


Gyerkőc
Tanulóasztal s. k.
Szüksége volt egy íróasztalra Németh Kristófnak Pécsett, mert gimnáziumba jár, és eddig nem volt saját íróasztala, a szüleiét használta.


Otthon-bútor
Asztalka készítése ládákból
Egyre divatosabbak a raklapokból készült bútorok; de mellettük fokozatosan teret hódítanak a formatervezők, lakberendezők és barkácsolók közt a gyümölcsös ládákból és boros rekeszekből készített bútorok is.


Otthon-bútor
Csempemozaik
Két éve meglazult néhány csempe a fürdőszobában Szilágyi Dezsőéknél Szigetszentmiklóson. Mivel teljes felújításra nem gondoltak, mozaik készítése mellett döntöttek.


Gyerkőc

Játékos konyha
Gép- és anyagújdonságok

Vigyázz, kész, kert!
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság