Behúzható tető

Kert-balkon

Behúzható tető

Bármilyen kiülő vagy sütögető van a kertünkben, ez a behúzható tetejű árnyékoló tökéletes megoldás fölé.

Sokan szeretik a szabadban készült ételeket, sőt magát a főzés folyamatát is. Így volt ezzel Hajdú Tamás is, aki ezért úgy döntött, készít a kertben egy helyet, ahol bográcsozni, sütögetni lehet. A grillező és a bográcsozáshoz, tárcsázáshoz való tűzrakóhely egyaránt jól sikerült, viszont az időjárás valahogy mindig közbeszólt: vagy az eső vagy a tűző nap keserítette meg az életüket és fosztotta meg a családot a szabadban főzőcskézés élményétől. Tamás rájött, hogy mindenképpen szükség van egy tetőszerkezetre, mert a napernyők egyiktől sem védtek meg igazán. A felesége viszont napimádó, ezért ragaszkodott hozzá, hogy olyan megoldás szülessen, amely lehetőséget biztosít a napsütés élvezetére is, már ha nem éppen 40 fok és 10-es UV sugárzás van. Igazi kihívás volt: úgy megépíteni a tetőt, hogy legyen is meg ne is; nagy is legyen, meg ne is. Több megoldás számbavétele után Tamás az alábbi képeken látható tetőszerkezetet építette meg. Persze nem ez a legegyszerűbb megoldás, viszont a legesztétikusabb, és aki csak látta, mindenkinek nagyon tetszett.

 

A tetőszerkezet két részből áll. A középső rész rögzített, a két szélső pedig fém sínek és görgők segítségével felhúzható a középső rész alá. Itt a teljes tető látszik.

Itt a tetőszerkezet mozgatható része be van húzva, és a két szélső gerendán látszanak a fém sínek, amelyeken a tető görgők segítségével mozog.

 

Ezen a (készítés során fotózott) képen jól látszanak a görgők, amelyekkel mozgatható a tető külső része.

Így néz ki belülről a tetőszerkezet. A két szélső tetőelem csörlő segítségével mozgatható, a csörlők belülre vannak felszerelve.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Tetőszigetelés felújítása s. k.
Itt van az ősz, még érdemes végiggondolni, hol a legnagyobb a hőveszteség: az ablakokon, netán a mennyezeten? Érdemes még a hideg időszak beállta előtt elkészíteni tetőnk hőszigetelését. Cikkünkben ehhez adunk néhány gyakorlati tanácsot.


Szerszám-anyag
7+1 tipp tetőfelújítóknak
Az idei nyár is bővelkedik viharokban, amelyek a háztetőket sem kímélik, megrongálódott tetők miatt gyakoriak a súlyos beázások is. Pedig nem szükségszerű, hogy így legyen.


Otthon-bútor
Tetőtéri ablakok
A modern tetőtéri ablakok az újonnan épülő családi házak nélkülözhetetlen elemei. Alkalmazásukkal az eddig használaton kívüli, sötét padlástereket is otthonunk világos és barátságos, lakható részévé varázsolhatjuk. Lássuk a kínálatot és beépítésüket!


Ötletek
Baromfietető tetővel
A csirkék pazarlása adta az ötletet Zoppé Ferencnek Óföldeákon, hogy felnyitható tetejű baromfietetőt készítsen.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság